| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dimarts, 23 de maig de 2006
>

«Delírium trèmens»




L’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Javier Solana, va garantir ahir que la Unió Europea respectarà el veredicte dels montenegrins. Solana, però, va deixar clar que això no obre la via a la secessió d’altres territoris, com el País Basc o Catalunya, ja que «no hi ha cap semblança» entre el cas de Montenegro i la República Sèrbia amb cap país que ara formi part de la UE, «inclòs l’Estat espanyol». «Qualsevol revisió sobre aquesta matèria ranejaria el delírium trèmens», va emfatitzar Solana, que hi va afegir que «tenia els seus dubtes» que hi hagi alguna vegada un referèndum a Catalunya i el País Basc. A més, va remarcar que la ruptura de Iugoslàvia ha estat molt diferent d’altres, i va recordar que el referèndum de Montenegro era una possibilitat que existia des del 2002, quan va sorgir en totes les antigues repúbliques iugoslaves la possibilitat de separar-se.

El PP, en canvi, hi veu paral·lelismes i considera que el cas de Montenegro és l’exemple al qual tendeix l’Estatut de Catalunya. «L’Estatut vol que Catalunya estigui en una unió de tipus confederal amb la resta d’Espanya perquè en el futur aquest tipus d’unió pogués trencar-se amb una mesura molt ajustada de vots», va dir el portaveu del PP en la comissió d’Afers Estrangers del Congrés, Gustavo Aristegui. També va qüestionar la victòria a Montenegro del «sí» per la independència: «Si es té en compte el nivell d’abstenció, malgrat l’alt grau de participació, la secessió s’ha aprovat amb força menys del 50 per cent dels vots reals del cens.»

El PSOE va reaccionar a les declaracions del PP afirmant que «en una ment sana» és impossible la comparació del que ha passat a Montenegro amb la situació a l’Estat espanyol. «És purament demagògic i irresponsable» pretendre buscar paral·lelismes tal com ha fet el PP, ja que l’Estatut de Catalunya és plenament constitucional», va dir el portaveu del PSOE a la comissió d’Afers Estrangers del Congrés, Rafael Estrella.

Des del País Basc també hi ha hagut reaccions. El conseller de Justícia, Treball i Seguretat Social del govern basc, Joseba Azkarraga, va considerar positiu el resultat del referèndum i va desitjar que els bascos puguin també decidir el seu futur «més aviat que tard».

El coordinador general d’Ezker Batua-Berdeak, Javier Madrazo, va considerar que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, «no té cap argument» per negar el dret a la decisió de la societat basca perquè tant la UE com el govern espanyol han defensat la legitimitat democràtica del referèndum a Montenegro».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>CiU i ERC es feliciten per l’èxit de la via democràtica de la independència al segle XXI

>Montenegro decideix separar-se de Sèrbia en un referèndum guanyat per la mínima

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.