Maragall va tenir ahir una jornada maratoniana. Al matí es va reunir amb Joan Saura, Josep-Lluís Carod-Rovira i Manuela de Madre, i a la tarda i al vespre amb Artur Mas i Josep Piqué, per comunicar-los les decisions que havia pres. Al final han prevalgut les tesis del PSC i el President ha fet fora ERC, un cop l’Estatut ha passat tots els tràmits a les Corts espanyoles. El dia 18 de juny els catalans hauran de respondre a la pregunta «Aproveu el projecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya?» i Maragall ha considerat que els ciutadans no entendrien que pel no d’ERC el govern hi arribés dividit. El President ha acabat fent cas a bona part dels dirigents del PSC –i part del seu entorn– que el van convèncer definitivament que la situació amb ERC era insostenible i que calia una demostració de força, malgrat que el PSOE temia trencar els lligams amb ERC amb vista als suports parlamentaris i que la imatge de José Luis Rodríguez Zapatero es vegi afectada a Catalunya. Maragall va retreure a ERC haver trencat «el compromís explícit» de no recomanar el no en el referèndum.
El President va voler reivindicar la validesa de futur del Pacte del Tinell, però Carod, que va comparèixer a la tarda amb els seus consellers cessats després de reunir l’executiva d’ERC, va apuntar com a causant de «la fi» del govern catalanista i d’esquerres la voluntat del PSC de començar a executar el pacte Mas-Zapatero. El president d’ERC va acusar el PSC d’estar supeditat al PSOE –tot i que ell va fer president Maragall i va optar per aquest pacte–, però també va llançar una altra acusació per assegurar que, aprofitant la divergència d’opinions sobre l’Estatut sortit de les Corts espanyoles, Maragall ha cedit davant les pressions dels «interessos econòmics». ERC tenia a les seves mans eines tan potents com ara la concessió d’operadors de televisió digital terrestre, telefonia mòbil i els permisos per instal·lar equipaments comercials, que ara quedaran a les mans del PSC, ja que Maragall nomenarà, com a molt tard dimarts, els substituts dels consellers d’ERC. Tots seran del PSC, si es fa cas de Saura, que va assegurar ahir que ICV no es vol aprofitar de la crisi per guanyar poder.
De moment, els presidents de les comissions que Maragall va crear després de la remodelació frustrada del mes d’octubre assumiran els departaments d’ERC. Així, Joan Saura assumirà Governació (Xavier Vendrell), Antoni Castells, Comerç i DURSI (Josep Huguet i Manel Balcells), i Marina Geli ho farà a Educació i Benestar (Marta Cid i Anna Simó). Maragall suplirà Josep Bargalló en les seves funcions. El President va tenir ahir paraules de reconeixement a la «lleial tat» del fins avui –quan el Diari Oficial de la Generalitat publiqui els decrets de cessament signats ahir– conseller primer. Maragall ha obert consultes per nomenar, entre dilluns i dimarts, de quatre a sis consellers nous, ja que podria agrupar conselleries. Fonts de Presidència van confirmar que també es nomenarà nou conseller primer, tot i que cal veure si el càrrec recau en algun dels consellers del PSC, en Saura –a qui Maragall ja ha ofert el càrrec– o en un de nou. Els més de 200 càrrecs de confiança d’ERC en el govern presentaran la dimissió, però no abandonaran el càrrec fins que Maragall els trobi substitut, segons va dir ahir Carod.
El PSC i ICV es queden ara sense majoria parlamentària, perquè només sumen 51 dels 135 diputats, i Carod ja ha dit que ERC té les mans lliures al Parlament. Estan a 17 diputats de la majoria necessària per aprovar lleis, així que el cap de l’oposició, el president de CiU, Artur Mas, que s’hi havia compromès, va garantir suport parlamentari fins a les eleccions, però només «per al dia a dia» i sense fer «grans coses». Maragall ha acontentat les demandes de Mas, que ahir va donar per «fracassat» el Pacte del Tinell. El líder de CiU va acusar ERC de fer veure que hi ha una croada contra els republicans i va reiterar que fins al seu pacte amb Zapatero van anar acceptant «rebaixes» en la negociació de l’Estatut.
Una de les incògnites immediates, al marge del mateix futur polític de Maragall, és justament el referèndum del dia 18 de juny. Maragall i el PSC argumentaven que amb el no d’ERC dins del govern es posava en perill el re sultat de la consulta. Però el primer efecte immediat de la decisió de Maragall serà que ERC convertirà el referèndum en un plebiscit sobre la subordinació de Catalunya a Espanya. Piqué, en un debat que torna a estar sobre la taula, va demanar a Maragall que no es torni a presentar a les eleccions.