| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


divendres, 12 de maig de 2006
>

ERC fa del referèndum un plebiscit contra la subordinació de Catalunya a Espanya

Carod diu que la supeditació del PSC al PSOE i la pressió de sectors econòmics expliquen l’expulsió del govern

ANNA SERRANO. Barcelona
Després de la seva expulsió del govern, ERC va deixar clar que el seu no en el referèndum del 18 de juny ja no només serà de rebuig a l’Estatut sinó que també servirà per mostrar l’oposició a «la subordinació de Catalunya als interessos d’Espanya» i «als de determinats grups econòmics». Els republicans mantenen que Pasqual Maragall ha destituït els consellers de la formació per «la imposició dels interessos del PSOE i del govern espanyol» i també per la «pressió» de grups econòmics. Josep-Lluís Carod-Rovira va considerar la decisió de Maragall un «gravíssim error polític» que comportarà «la radicalització» de la campanya. Va dir que els partidaris del sí tenen motius per estar preocupats per una consulta en què s’entreveu un «no entusiàstic».


+ Huguet, Llansana, Bargalló, Cid, Balcells, Puigcercós, Vendrell, Simó i Ridao acompanyant Carod-Rovira, ahir. / Foto: ANDREU PUIG

El president d’ERC va comparèixer després de la reunió de l’executiva extraordinària acompanyat del secretari general, Joan Puigcercós; la portaveu, Marina Llansana; el portaveu parlamentari, Joan Ridao, i dels sis consellers destituïts. La formació va analitzar les causes i repercussions de la seva expulsió del tripartit, que el president dels republicans va saber al matí per via de Josep Bargalló, poc abans que el president de la Generalitat li ho comuniqués oficialment. ERC se la temia des de dissabte, quan el consell nacional va ratificar el no a l’Estatut. En el breu contacte, Carod-Rovira va advertir Maragall que la seva decisió «fa radicalitzar la campanya del referèndum». Esquerra, que en benefici de la continuïtat del govern, s’havia compromès amb Maragall a fer una campanya suau que no posés en dificultats els seus socis, canvia radicalment d’estratègia un cop fora del govern. El president d’ERC va anunciar que el partit –inclosos els consellers destituïts, alguns dels quals es confessaven entusiasmats– s’aboca perquè «el 18 de juny Catalunya digui prou». La formació estudia utilitzar el Diguem no de Raimon com a lema. Esquerra preveu fer 1.200 mítings per a una consulta que ha convertit en un plebiscit ja que, més enllà de l’Estatut sorgit de les Corts espanyoles, es proposarà «un no a la subordinació de Catalunya als interessos d’Espanya i un no a la subordinació als interessos de determinats grups econòmics». Aquests són els dos mo tius que expliquen l’expulsió de l’executiu, segons els republicans. Carod-Rovira va recordar que les crisis més importants del tripartit s’han succeït quan «s’ha imposat a Catalunya la voluntat del PSOE», com quan el van fer cessar a ell com a conseller en cap per l’entrevista amb ETA o a l’exconseller de Governació, Joan Carretero, per les declaracions que va fer contra José Luis Rodríguez Zapatero. Va criticar el PSC i Maragall «per haver subordinat un cop més els interessos de Catalunya als del PSOE» i va deixar clar que «portant a terme la primera part de l’acord Mas-Zapatero» i «sotmetent-se al pacte psoevergent» ha decidit «donar per acabat el pacte del Tinell». Va lamentar que «pesa més el futur del govern del PSOE i del president del govern espanyol que el de Maragall i el PSC».

ERC va denunciar que en la decisió de Maragall de fer-los fora també hi ha pesat la pressió de determinats sectors econòmics, als quals els era «incòmode» que els republicans gestionessin temes com ara l’adjudicació de concessions de telefonia mòbil i de canals de TDT, el futur de l’operador de cablejat Al-pi, el pla sectorial d’equipaments comercials i l’oficina antifrau. «Les adjudicacions i concessions en aquests àmbits explicaran moltes coses», va dir Carod-Rovira, i va instar a «observar amb atenció» qui se’n responsabilitzarà.

Junt amb els consellers d’ERC, cessaran els més de 200 alts càrrecs de la formació al govern. Carod-Rovira, que va garantir un traspàs «seriós, responsable i elegant», va deixar clar que la nova situació comportarà que actuïn amb «total llibertat» al Congrés i al Parlament, on va suposar que el President «ja deu tenir altres suports», en referència a CiU. El president dels republicans va fer una valoració «molt positiva» de la seva tasca al govern i va fer un repàs d’algunes de les accions empreses pels sis departaments d’ERC.



NOU TRIPARTIT, POSSIBLE
«La bona notícia del dia és que abans que acabi l’any hi haurà eleccions», va considerar Carod-Rovira, que va assegurar que «tornarem d’una altra manera». El líder d’ERC no va tancar la porta a la possibilitat que es pugui reeditar el tripartit després de les eleccions anticipades sempre que es fes a partir de «condicions molt diferents». Tot i això, va donar per fet que els socialistes estan més interessats a pactar amb la federació nacionalista. I no va garantir que donessin suport a l’actual President en una nova investidura.


 NOTÍCIES RELACIONADES

>Xavier Vendrell i Segura, conseller

>Destituïts al peu del canó

>De Madre ofereix «ple suport» a Maragall i diu que ara comença «el treball ferm pel sí»

>CiU amplia l’oferta d’estabilitat al govern en minoria fins a les eleccions

>El nou escenari que s’obre

>Zapatero obrirà a Girona la precampanya nacional del PSC per al referèndum de l’Estatut

>El sector empresarial mostra la seva preocupació per «una nova crisi»

>Maragall expulsa ERC del govern pel no a l’Estatut i anuncia eleccions a la tardor

>Del «millor govern» a l’interinitat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.