| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 15 de gener de 2025


dijous, 11 de maig de 2006
>

ERC tem que Maragall els faci fora de l’executiu per la pressió del PSC

Saura transmet al President que no és partidari d’expulsar els republicans i sí d’avançar eleccions

TIAN RIBA. Madrid
Els dirigents d’ERC que ahir eren al Senat, encapçalats pel seu president, Josep-Lluís Carod-Rovira, estaven convençuts que Pasqual Maragall cedirà a la pressió de bona part del PSC i els farà fora del govern per la disfunció en l’executiu pel vot en el referèndum. En canvi, el conseller i president d’ICV, Joan Saura, ha transmès al President que Iniciativa no és partidària d’aquest trencament traumàtic, perquè obriria la porta de bat a bat a un pacte CiU-PSC després de les eleccions. ICV reuneix el seu consell nacional dissabte i podria optar per sortir del govern si finalment s’expulsa els republicans.


+ Els senadors socialistes, Fernández de la Vega i Sevilla aplaudeixen drets Rodríguez Zapatero. I Maragall i el president espanyol, reunits ahir a la tarda. Foto: EFE P. CAMPOS MONDELO

Carod i el conseller primer, Josep Bargalló, han transmès a Maragall els perills d’un trencament traumàtic i li han proposat com a sortida que els consellers d’ERC no facin cap mena de campanya, ni pel sí ni pel no en el referèndum, i que convoqui eleccions anticipades. Bargalló va arribar a reunir alts càrrecs dimarts al Palau de la Generalitat per tranquil·litzar-los, però els republicans no tenen clar que el President aguanti la pressió del PSC, tot i que entre els socialistes hi ha partidaris de totes les sortides. Un trencament traumàtic seria gairebé obrir les portes al pacte amb CiU i provocaria una campanya furibunda pel no d’ERC. Ahir, Carod esperava parlar amb Maragall als passadissos del Senat, però no ho van fer i el president d’ERC va marxar després del ple, sense aplaudir. En canvi, Maragall sí que es va reunir gairebé una hora amb el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en companyia del delegat de la Generalitat a Madrid, Santiago de Torres. Rodríguez Zapatero també s’havia reunit per separat amb José Montilla. El contingut de la conversa amb Maragall no va transcendir. Al PSOE són partidaris de fer fora ERC i Celestino Corbacho encapçala aquesta tesi al PSC, però a la Moncloa temen que si fan fora ERC els republicans facin una campanya amb Zapatero i la seva promesa de respectar l’Estatut del Parlament en el punt de mira, amb les conseqüències que això tindria tant per a la imatge del president espanyol a Catalunya com el d’un sí més justet que seria usat pel PP com a munició contra Zapatero.

Destacats dirigents socialistes, que no volen la imatge que han cedit un cop més davant d’ERC, han fet declaracions públiques en les últimes hores que apunten a la sortida del govern d’Esquerra. La vicepresidenta del PSC, Manuela de Madre, va negar en declaracions a la Cadena Ser que el PSC hagi frenat un acord tancat suposadament entre Maragall i ERC que permetria que els republicans seguissin al govern fins a les pròximes eleccions. De Madre va assegurar que el PSC «des del primer moment» i «també en l’executiva de dilluns» ha dit al president de la Generalitat «que fes el que considerés més convenient». La vicepresidenta del PSC va admetre que és «molt possible» que el govern pugui «patir algun canvi» si Maragall ho decideix en «les pròximes hores».

En canvi, a ICV, malgrat la carregada de dimarts de Joan Boada, que va dir que els consellers d’ERC han de dimitir si no fan campanya pel sí, són contraris a fer fora Esquerra. Consideren que si els consellers republicans fan bondat i la campanya dels republicans se centra més en les virtuts del 30 de setembre que en defensar el no, està salvat un bon resultat en el referèndum. I que si, a més, s’avancen les eleccions la consulta no es convertirà en un plebiscit al tripartit, perquè els ciutadans sabran que podran votar a la tardor. Saura ha transmès les seves impressions a Maragall i hi volia tornar a parlar ahir a la nit o avui al matí abans de la reunió pública a Palau, prèvia a la del President amb Carod i De Madre. A la tarda hi passarà el cap de l’oposició, Artur Mas.

El president d’Iniciativa i conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, va suavitzar el discurs contra Esquerra de la coalició ecosocialista l’endemà que el portaveu d’ICV-EA al Parlament, Joan Boada, demanés als consellers d’ERC que dimitissin si no preveien defensar el sí a l’Estatut en el referèndum. Saura es va manifestar contrari a expulsar els republicans de l’executiu i va apostar per reeditar el govern tripartit després de les eleccions. En declaracions a Catalunya Ràdio, va assegurar que «no hi hauria inconvenient perquè els consellers d’ERC continuessin governant fins a les eleccions, a l’octubre o al novembre». El líder d’Iniciativa considera que «a quinze dies d’una remodelació del govern», no se n’ha de produir una altra. Pel que fa a la reedició del tripartit després dels comicis, Saura va argumentar que és necessari que s’estableixin «noves bases on l’estabilitat, la responsabilitat i la serietat del govern estiguin al centre dels objectius i les voluntats» de l’executiu. De fet, espera que després de les eleccions es produeixi «una nova correlació de forces»: que Esquerra no surti «premiada» pel posicionament contrari a l’Estatut i que els ciutadans «privilegiïn», en canvi, els partits que han «posat al davant l’estabilitat del govern».



 NOTÍCIES RELACIONADES

>ERC es planteja usar el «Diguem no» de Raimon com a lema de la campanya, que acabarà a Girona

>Efectes col·laterals

>Simplement prescindible

>En les últimes hores, la política catalana viu en un estat de rumor permanent, sobre la continuïtat del govern de la Generalitat i sobre l’avançament electoral al Parlament. De fet, els profetes de la brevetat del tripartit i de les eleccions anticipades van entrar en acció amb més o menys intensitat des del mateix dia en què es va concretar la maniobra, aviat farà dos anys i mig. Però, sobretot ahir dimecres, els rumors que Maragall estava disposat a fer fora del govern els consellers d’ERC i a convocar eleccions per a l’octubre o el novembre vinents van ser incessants. L’atenció dels cercles polititzats estava més atenta, aquest dimecres, a la confirmació o el desmentiment dels rumors que a la sessió solemne d’aprovació que es va viure al Senat espanyol, una mostra clara del desequilibri emocional que viu el país. És en aquests moments que cal estar serè i no perdre el sentit de la raó. Perquè, com tothom sap, els rumors no són mai gratuïts, sinó que serveixen a interessos molt concrets. És curiós, però els nostres polítics, actualment, fan ús de les filtracions com a mètode habitual. Ho fan els polítics amb poder de decisió, que sovint practiquen el que s’anomenen off the record , per difondre informacions privilegiades entre grupets també privilegiats, amb el compromís de guardar el secret. Òbviament, la pràctica de difondre informacions a condició del «no ho diguis a ningú» és propi de la xafarderia més tradicional i és tant com provocar que allò que pretesament s’ha de guardar en secret s’amplifiqui a per tot. Però no són només els líders els que sembren rumors, sinó també les segones línies de les institucions i dels partits. Aquests són els més perillosos, perquè serveixen a interessos no tan sols partidistes sinó, fins i tot, a interessos particulars dintre dels partits. Això és, en bona part, el que ha estat passant en les últimes hores. Els entorns dels partits s’han dedicat a difondre la certesa que la imminent caiguda d’ERC del govern i la simultània convocatòria d’eleccions era un fet irreversible. I en aquests casos, com tantes vegades en política, per saber per què passen les coses cal preguntar-se a qui beneficia que passin. Enmig d’aquest panorama, l’únic que pot fer i desfer en matèria de reestructuracions de govern i de convocatòria d’eleccions, el president Maragall, no deia res. Ell ja va dir el que volia dir al Parlament. I actuarà quan ell vulgui. El seu entorn immediat també calla, de moment, i espera la decisió presidencial. Probablement abans que acabi aquesta setmana Maragall convocarà el referèndum i aclarirà com s’arriba al 18 de juny. Però, mentrestant, la sensació que els rumors tenen el futur més clar que els comunicats i les declaracions institucionals es va instal·lant amb tanta força que, al final, no sabrem si Maragall ha fet cas dels rumors o si els rumors, com sempre, no són res més que intoxicacions interessades, impossibles de confirmar o desmentir mai del tot.

>Entre el referèndum i les eleccions han de passar prop de cinc mesos

>Les Corts espanyoles aproven l’Estatut que pot posar fi al govern tripartit

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.