| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | diumenge, 24 de novembre de 2024


dissabte, 6 de maig de 2006
>

Acord dels partits aragonesos per dinamitar el pla integral de l’Ebre

La definició del règim hídric centra la primera jornada del congrés Delta+10

GUSTAU MORENO. Amposta
L’inici del II Congrés sobre Desenvolupament Sostenible i Conservació del Delta de l’Ebre, l’anomenat congrés Delta+10, va quedar marcat ahir per l’acord dels partits aragonesos per condicionar el règim hídric que hauria de fixar-se a través del nou pla integral del delta de l’Ebre. El president del comitè organitzador, Carles Ibáñez, va qualificar l’acord de «polític», però el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va carregar durament contra la mesura.


+ Una imatge de la sessió inaugural del congrés Delta+10, ahir a Amposta. Foto: G.M.

Les Corts aragoneses van aprovar dijous, per unanimitat, una proposta del PP que pretén la modificació de la llei del Plan Hidrológico Nacional (PHN), perquè l’Aragó també puga participar en la fixació del cabal ecològic de l’Ebre. La iniciativa denuncia que la determinació del règim de cabals es faci a través del nou pla integral del Delta, que haurien d’aprovar la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient. El portaveu del PP en qüestions de Medi Ambient a les Corts aragoneses, Eloy Suárez, va afirmar que els interessos d’Aragó es veuen «seriosament amenaçats» per la negociació bilateral que faran la Generalitat i l’Estat per fixar el cabal ecològic de l’Ebre. «De Fontibre a Riba-roja veurem com passa l’aigua, per dotar el Delta de cabals ambientals», va dir Suárez.

L’acord dels partits aragonesos va marcar l’inici del congrés Delta+10, que ahir va començar a Amposta amb una sessió que precisament intentava desbloquejar el debat tècnic sobre el règim hídric. El president del comitè organitzador, el biòleg Carles Ibáñez, va valorar que es tracta d’una mesura «innecessària», ja que en realitat serà el govern de l’Estat qui tindrà l’última paraula en l’aprovació del pla integral del Delta. «Serà un acord entre la Generalitat i l’Estat, però el govern estatal també escoltarà el govern d’Aragó i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per fixar el cabal mínim», va precisar Ibáñez. El biòleg va afirmar que ni Catalunya ni Aragó poden «blindar» l’Ebre depenent dels seus interessos, i va afirmar que la resolució dels partits aragonesos és una mesura de caràcter polític. «Volen aprofitar el màxim d’aigua de l’Ebre, però el nou pla de conca s’haurà de redactar depenent d’una directiva europea que reclama una gestió més eficient i que no empitjori la qualitat de l’aigua», va concloure.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va mostrar-se molt més contundent. Tomàs va reclamar una reacció àgil de la Generalitat, que «hauria de vetllar millor pels interessos del tram final del riu». Segons el portaveu de la PDE, la resolució dels partits aragonesos és «una interpretació molt lamentable de la nova cultura de l’aigua». «No hi ha un esperit de planificació hidrològica de tota la conca, sinó una reivindicació sobre la propietat de l’aigua», va afirmar Tomàs, que va denunciar que el govern d’Aragó s’està posant al mateix nivell que la Generalitat Valenciana. «És un gran perill per al riu, però la PDE està ben preparada per afrontar-lo», va advertir. Tomàs va remarcar que les necessitats de l’Ebre s’han de marcar des del tram final cap a dalt, i no al revés. El portaveu va reiterar la crida de la PDE per aturar el Pacte de l’Aigua de l’Aragó, que preveu nous embassaments i regadius.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Nova riuada controlada

>Consensuar les solucions per al Delta

>Acord dels partits aragonesos per dinamitar el pla integral de l’Ebre

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.