La sèrie Pecats capitals (TV3, 22.45 h), que duna manera didàctica i amena explica com era la vida quotidiana durant els primers anys del franquisme, a través dels set pecats capitals, sacomiada aquesta nit amb el capítol dedicat a lenveja. La sèrie, una producció del departament de Documentals i Nous Formats de TVC i que signaven Antoni Tortajada i Joan Gallifa, els mateixos autors dHistòries de Catalunya, ha obtingut una audiència mitjana de 437.000 espectadors i una quota del 15,4%; percentatges inferiors als que obtenia Històries de Catalunya, pionera en el format dexplicar la història en «minúscula», la de la gent corrent, que combinava les dramatitzacions, en mesura, amb les explicacions de Tortajada, que feien de fil conductor i les imatges darxiu de lèpoca.
Pecats capitals ha mantingut la mateixa marca amb lobjectiu de retratar, a través de set capítols, la repressió del règim franquista a Catalunya durant els primers anys de la postguerra.
LES TRES ÚLTIMES HISTÒRIES
Lúltim capítol està dedicat a lenveja, un pecat molt lleig, que es va convertir en aquell moment en sinònim dil·lusió. Pecats capitals explica avui la història de lempresari barceloní Joan Ventosa, que el 1947 es va convertir en el gran propietari forestal de la Ribagorça. Els interessos de Ventosa, però, van topar amb lenginyer lleidatà Victorià Muñoz, que també sabia com treure profit daquell territori. En aquella història denveja, hi va haver un àrbitre de pes: Franco. I va comportar la creació dAigüestortes. La segona història se centra en la rivalitat de dos toreros: Chamaco, una jove promesa dAndalusia, i Joaquim Bernadó, un noi del Raval. I, per últim, laventura empresarial de quatre joves de Manresa que volien tenir cotxes descapotables, com a les pel·lícules.