Tant lalcalde de Sant Just, Josep Perpinyà, com el president del Consorci del Parc de Collserola, Joan Clos, també alcalde de Barcelona, es felicitaven ahir fervorosament per la cessió de 141 hectàrees de territori forestal al municipi, a canvi, això sí, de traspassar les possibilitats constructives que tenien aquestes hectàrees a altres indrets «fora del parc», segons va especificar Perpinyà. «A Barcelona també hem fet una cosa semblant», explicava ahir Clos, que es va mostrar partidari de «mantenir la pressió política i administrativa per evitar locupació urbanística daquest espai».
No comparteixen aquest to tan optimista els membres de la Plataforma en Defensa de Collserola, que aglutina diferents associacions de caire ecologista dels diversos municipis que toquen a la serra. Oleguer Farràs, en nom de la secció de la plataforma que treballa a Sant Just Desvern, assegura que «es podia haver salvat tota la vall de Sant Just perquè el volum edificable sempre es pot traslladar a altres llocs». Farràs creu que és positiu que el consorci i lAjuntament hagin posat fil a lagulla en la qüestió de la recuperació natural del vessant. Això no obstant, es mostra també prudent perquè desconeix els detalls del projecte de restauració. «Tot dependrà de com arreglin el sector», ha dit a aquest diari.
Sigui com sigui, la Plataforma en Defensa de Collserola vol la recuperació de tot el territori forestal i la declaració de parc natural. El municipi de Sant Just Desvern ha hagut de sacrificar el 50% de la vall per aconseguir salvar laltra meitat. Això no obstant, Perpinyà va anunciar ahir que els municipis limítrofs ja estan treballant en la declaració de parc natural.
El parc de Collserola És un gran pulmó verd de 8.600 hectàrees Un 34% del territori que ocupa és de titularitat pública Lús social del parc Es calcula que actualment visiten el parc de Collserola uns 2 milions de persones cada any La vall de Sant Just Té unes 280 hectàrees de superfície i és una de les portes daccés a la serra de Collserola 141,64 hectàrees daquesta vall han estat cedides a lAjuntament de Sant Just Desvern i se nha traspassat ledificabilitat que tenien (98.860 metres quadrats de sostre) per conservar-les com a zona forestal Aquesta operació ha representat un increment de 10,8 hectàrees de superfície del parc Els detalls del conveni Els propietaris de la vall de Sant Just, una desena, tenien dret a construir-hi 126.000 m² de sostre, és a dir, 1.200 habitatges LAjuntament ha aconseguit traspassar 98.860 m² a altres indrets fora de la vall 34.000 m² restaran al mateix municipi de Sant Just Desvern i seran destinats a nous habitatges Per als altres 46.000 m² es buscaran convenis perquè els puguin edificar en altres municipis de làrea metropolitana 20.000 m² més es destinaran a activitat econòmica i al sector terciari, i restaran també a Sant Just Desvern