| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


divendres, 7 d'abril de 2006
>

L’Ebre s’incorpora en el mapa del patrimoni industrial de Catalunya

Tortosa serà la seu d’unes jornades trianuals sobre arqueologia industrial

GUSTAU MORENO. Tortosa
El regidor de Cultura, Francesc Juan, va ser l’encarregat de presentar ahir les VII Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya, que enguany se celebraran a Tortosa entre els dies 18 i 21 d’octubre. Les grans obres hidràuliques, els cellers, els mitjans de comunicació i la indústria agroalimentària de l’Ebre centraran les jornades d’estudi, que són itinerants i s’organitzen cada tres anys per part de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya.


+ Un detall de l’interior del celler cooperatiu del Pinell de Brai, obra de Cèsar Martinell. Foto: a.s.

El responsable de l’àrea de conservació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Jaume Perarnau, va detallar que les VII Jornades d’Arqueologia Industrial s’obriran el 18 d’octubre amb la recepció dels congressistes i una lliçó magistral sobre el patrimoni industrial de les Terres de l’Ebre. De fet, Perarnau va concretar que el patrimoni industrial de la regió de l’Ebre serà el gran protagonista de les jornades, ja que la temàtica específica sempre està directament relacionada amb la ciutat organitzadora. En aquest sentit, les Jornades d’Arqueologia Industrial de Catalunya van nàixer l’any 1988 a l’Hospitalet de Llobregat, i després s’han celebrat cada tres anys a Igualada, Sabadell, Girona, Manresa i Lleida. Segons Perarnau, el primer àmbit de les jornades es titularà L’Ebre, l’agricultura i la indústria agroalimentària.

«El segon bloc analitzarà les relacions entre el riu i la indústria, i el tercer àmbit se centrarà en l’Ebre i les comunicacions», va precisar Perarnau. El responsable de conservació del Museu de la Ciència i de la Tècnica va concloure que l’últim àmbit de les jornades serà una miscel·lània d’altres temes del patrimoni industrial català, no estrictament lligats a la regió de l’Ebre. A més, Perarnau va avançar que els primers dos dies de les jornades es faran diferents visites a elements del patrimoni industrial de Tortosa, com la bòbila d’Anguera o l’antic escorxador municipal. La programació de l’últim dia, dissabte 21 d’octubre, també inclou visites a alguns dels millors elements del patrimoni industrial de la resta del territori, com l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes; el celler cooperatiu del Pinell de Brai; l’assut de l’Ebre, a Xerta i Tivenys; la indústria electroquímica de Flix, o el Pont Penjat d’Amposta. «El patrimoni industrial de les Terres de l’Ebre és molt important des del punt de vista quantitatiu i qualitatiu», va remarcar. Perarnau va destacar la «singularitat» dels diferents cellers cooperatius, de les centrals nuclears d’Ascó o de la planta electroquímica de Flix, «que és l’origen de la indústria química de Catalunya». Finalment, Perarnau va recordar que «el riu és també un element molt important d’arqueologia industrial, tenint en compte que l’Ebre va ser la principal via de transport i també un eix de comunicacions».

Perarnau va recordar que els interessats poden presentar les seues ponències i comunicacions fins al 8 de juny, i que l’organització espera una assistència força nombrosa, ja que les jornades tindran el reconeixement acadèmic de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Les jornades, que se celebraran a l’auditori Felip Pedrell, estan especialment destinades als estudiosos i a tots els aficionats als temes vinculats al patrimoni industrial, però també als historiadors, als arquitectes i als enginyers. De fet, les jornades tenen el suport del Col·legi d’Arquitectes i del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, així com de l’Institut Ramon Muntaner.



Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.