La majoria de veïns consultats desconeixen l’actuació que els afecta. Una senyora de 74 anys que viu al carrer Anselm Clavé i que no vol dir el seu nom assegura que les últimes notícies que va rebre és que les famílies d’aquesta zona no serien expropiades. Mostra el seu desacord amb l’operació aprovada inicialment en el ple de dimarts. Al mateix carrer, Rubén Álvarez, que regenta un bar, mostra el mateix desconeixement. A ell li interessa que, pel bé del negoci, s’arregli la nova plaça central i s’eixamplin les voreres. Una altra veïna apunta, des de l’anonimat, que l’única informació de la qual disposa és la suspensió de llicències que es va aprovar en el ple del febrer. «Que s’aclareixin», suplica. En aquest carrer, tres veïns més asseguren que desconeixen el tema.
A l’altra via afectada, el carrer de la Creu, els propietaris de dos negocis qualifiquen l’operació de «robatori» i creuen que els portarà «a la ruïna absoluta». Rosa Gubern, que viu en aquest carrer des que va néixer fa ara 87 anys, coneix a grans trets la intervenció però no pot amagar el malestar que li causa: «Si em fan fora, res no em compensarà. No vull mudar-me del lloc on he viscut tota la vida.»
Les entitats veïnals de la zona també mostren el seu recel. El president de l’associació de veïns del Centre, Jaume Oliveras, no amaga la preocupació per l’alçada dels edificis que envoltaran l’Illa Fradera i que, segons indica, «no faran més que ofegar l’entorn». Per Oliveras, l’operació urbanística que s’està gestant «demostra la poca sensibilitat política respecte al que significa aquesta part de la ciutat». «Sempre hem tingut un centre històric poc edificat», recorda. El més greu, en paraules seves, és que s’estigui parlant de l’entorn de l’Illa Fradera «quan no s’ha decidit la urbanització de la plaça, un tema cabdal».
D’una opinió similar és el president de l’associació de veïns de Coll i Pujol –l’altre barri que fa frontera amb l’Illa Fradera–, Xavier Argimon: «Ens preocupa molt saber què faran a l’Illa Fradera.» Del projecte que preveu substituir les edificacions actuals per blocs de planta baixa més sis pisos, creu que l’alçada «és una mica exagerada» però, en qualsevol cas, apunta que fins ara aquesta entitat no ha rebut cap queixa ni consulta dels veïns afectats del carrer Anselm Clavé.
Un tercer col·lectiu que ha sol·licitat informació sobre el projecte és la Federació de Comerç del Centre de Badalona. El seu president, Joaquim Soldevila, explica que aquesta entitat ha demanat al govern local que els baixos dels edificis que es construiran a la zona estiguin dedicats al comerç tradicional i no pas a altres activitats del sector terciari que donen menys vida al carrer, com ara els bancs i les oficines.