Els barcelonins entre 15 i 29 anys han llançat una advertència molt clara a l’Ajuntament de Barcelona: si fa tancar els bars massa d’hora, traslladaran la festa als carrers. Una enquesta elaborada per la Fundació Bofill, la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), amb el nom Joves i nit, revela que la majoria de joves barcelonins aposten per liberalitzar o ampliar l’horari dels bars nocturns i reclama que l’Ajuntament actuï perquè el consum d’oci nocturn sigui més assequible econòmicament. A més, un 89% és partidari d’utilitzar espais públics, i la majoria tria places i carrers en zones integrades a la ciutat.
L’enquesta revela, segons Jordi Sánchez, el director de la Fundació Bofill, «conclusions que no són noves» però que ara cal mirar amb lupa. No en va la presentació de l’enquesta, que ha trigat dos anys a elaborar-se, coincideix de ple amb el debat encetat sobre el fenomen del botellón.
El treball ha estat elaborada a través de tres vies: una enquesta per Internet, entrevistes individuals i un jurat format per 10 joves de cada districte. El perfil dels joves enquestats correspon a una mostra fidedigna del perfil mitjà de la població jove de la ciutat. Els joves són conscients que l’ús de l’espai públic ha de tenir restriccions, tant temporals com físiques. Un 26% –la majoria– proposa limitacions d’aquest tipus i aposten per incrementar l’educació i la conscienciació social dels joves en aquest àmbit. No obstant això, adverteixen que, per sortir de nit, sempre preferiran l’oferta que està integrada a la ciutat i no la que queda aïllada del centre. Només un 7% assegura que aniria en espais allunyats.
On hi ha més consens entre els joves enquestats és en la qüestió del transport públic: un 28% és partidari d’incrementar l’oferta de transport –metro i Nit Bus– sobretot en la franja compresa entre el dijous a la nit i el diumenge. Quan se’ls pregunta sobre quina intervenció ha de tenir l’Ajuntament de Barcelona en l’oci nocturn, un 22% aposta perquè s’obrin els equipaments municipals i s’habilitin espais que serveixin com a alternativa als bars. Això implica una col·laboració estreta entre l’administració i el sector de l’oci nocturn.
El consistori ha rebut amb cautela aquestes conclusions. El regidor de Joventut, Xavier Florensa (ERC), va advertir, durant la presentació de l’estudi, que «tot i que en prenem nota, no és funció de l’Ajuntament dissenyar l’oci» de la ciutat, sinó, més aviat «continuar oferint espais» als joves i promocionar activitats.