| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


divendres, 10 de març de 2006
>

La pedra d'Ulldecona al món

"Un catàleg recull imatges de les construccions elaborades amb aquest apreciat element, com ara la Pedrera i la Sagrada Família"

LURDES MORESO. "Ulldecona"
El sector econòmic més important d'Ulldecona són les pedreres, amb un total de cinc indústries que es dediquen a l'extracció i la producció de pedra ornamental extreta de la serra de Godall, i quatre empreses més d'àmbit local que la treballen. Es calcula que aquest sector genera uns 500 llocs de treball i factura entre 25 i 30 milions d'euros anuals. Amb l'objectiu de promocionar aquesta activitat econòmica, l'Ajuntament d'Ulldecona ha editat un catàleg on s'inclouen dades del sector i imatges de construccions que han utilitzat la pedra d'Ulldecona, coneguda amb la marca Cenia o Crema. Entre els edificis que han fet servir la pedra ulldeconenca hi ha la Pedrera i la Sagrada Família de Barcelona i una universitat novaiorquesa.

L'Ajuntament d'Ulldecona ha editat 3.000 catàlegs dedicats a la pedreres de la serra de Godall amb el clar objectiu de promocionar la principal activitat econòmica que es desenvolupa en aquest municipi del Montsià. «Davant de la competència d'altres països, com és el cas de la Xina, convé promocionar i introduir millores tecnològiques al sector per garantir la supervivència del producte que es genera a la serra de Godall», va manifestar el segon tinent d'alcalde d'Ulldecona, Jaume Antich. «Voldríem que la pedra d'Ulldecona fos tan coneguda com el pilot Adam Raga», va afegir Antich. El govern ulldeconenc va presentar fa uns dies el catàleg, una presentació en què va participar el director general de Desenvolupament Industrial del Ministeri d'Indústria, Jesús Candil, i representants de les empreses que exploten les pedreres (Inmar, Canteras Ebro, Marbres Castell, Marbres Homedes i Difel). De fet, el Ministeri d'Indústria finança el 50% del cost del catàleg, que és d'uns 23.000 euros. També hi col·laboren el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i la Diputació de Tarragona. «És un exemple paradigmàtic, l'Ajuntament ha aconseguit fer treballar en la mateixa línia les diferents administracions i els empresaris», va manifestar el director general de Desenvolupament Industrial. Tot i que de moment només s'han editat 3.000 exemplars del catàleg, l'Ajuntament preveu publicar-ne 7.000 més en breu. Pel que fa a la distribució es farà a través dels col·legis d'arquitectes de Catalunya, València i Aragó amb l'objectiu que incloguin la pedra d'Ulldecona en les seues construccions. Edificis emblemàtics El catàleg consta de trenta-sis pàgines a tot color. A la portada es veu el fons de la serra de Godall i en primer pla es pot observar el castell d'Ulldecona, la Pedrera i la Sagrada Família, dues obres de l'aquitecte Antoni Gaudí que han utilitzat la pedra ornamental ulldeconenca, una universitat de Nova York i un hotel de París. També s'ha fet servir pedra d'Ulldecona al paviment del terra de la pinacoteca del Museu del Prado, al complex comercial Illa Diagonal de Barcelona, al passeig marítim empedrat de Peníscola i a la catedral d'Alcalá de Henares. Pel que fa a la situació de les pedreres d'Ulldecona, es troben entre les cotes 150 i 300 metres sobre el nivell del mar. Es tracta d'una pedra sedimentària calcària, recristal·litzada per metamorfosi, que és apta per a interior i exterior. La seua duresa és un dels aspectes més valorats entre els arquitectes i enginyers, així com també la seua versatilitat, que la fa útil per diferents acabats: tallat, polit, flamejat, envellit, arenat o buixardat.

 NOTÍCIES RELACIONADES

>Es crearà una associació d'indústries que exploten les pedreres

>La Pedrera. Castell d'Ulldecona. Universitat a Manhattan.

>La pedra d'Ulldecona al món

>La pedra d'Ulldecona al món

>La pedra d'Ulldecona al món

>La pedra d'Ulldecona al món

>La pedra d'Ulldecona al món

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.