dilluns, 20 de febrer de 2006 > Els partits catalans defensen que el debat de la divisió territorial s'ajorni fins a tenir el nou estatut
L'informe que ha encarregat el govern per compatibilitzar les bases de la divisió i l'Estatut es pot retardar fins al març
CLARA RIBAS.
Barcelona El debat sobre la nova organització territorial torna a ser al calaix. L'anunci fet pel govern de presentar un document de bases a mitjan gener no s'ha complert. L'ajornament del debat ha estat justificat per la Generalitat pel fet que s'està en espera d'un informe de l'Institut d'Estudis Autonòmics (IEA) que ha de compatibilitzar les bases amb l'articulat del nou estatut. Tot i que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va dir al novembre que la llei estaria enllestida en «sis mesos» i l'1 de febrer a tots els alcaldes de capitals de comarca «que era un bon moment» per afrontar la reordenació, aquest retard satisfà a la majoria de partits catalans, inclòs el PSC, que veuen precipitat obrir el debat abans que es tanqui el de l'Estatut.
Fonts del Departament de Relacions Institucionals han explicat que la consulta que el govern ha demanat a l'IEA ha d'aclarir els dubtes que existeixen, tenint en compte que la divisió provincial està regulada per la Constitució, sobre si les vegueries s'han d'encaixar en el motlle de les actuals quatre províncies i també sobre la capacitat d'incidir en les atribucions municipals, regulades per una llei de bases estatal. Tot apunta, doncs, que l'informe de l'IEA es pot endarrerir fins que acabi, el pròxim 6 de març, la ponència del Congrés que treballa en el text de la reforma estatutària. La ponència va aprovar dimecres l'establiment de les vegueries, però no ha abordat encara el capítol de les competències, previst per a la setmana que ve i que està estretament lligat a la divisió territorial.
A l'espera de l'Estatut
Aquest retard satisfaria en principi la majoria dels partits, que coincideixen a demanar que el debat s'ajorni fins que s'aprovi l'Estatut. Així ho ha declarat el president de la Diputació de Barcelona, Celestino Corbacho, que és també secretari de política municipal del PSC, que ha advertit que no s'oposa a desenvolupar la divisió territorial, però sí que creu que no és el moment per iniciar-ne el debat. Pel que fa als continguts de la discussió, Corbacho veu prioritari establir el finançament i les competències i posteriorment buscar l'equilibri entre la voluntat dels municipis i la del govern: «No pot ser un producte de laboratori, sinó un resultat d'un sistema que resulti operatiu per a tothom.»
CiU també descarta que sigui un bon moment per obrir un debat sobre la divisió del territori català. El diputat convergent Lluís Maria Corominas recorda que l'organització territorial i la futura llei electoral són dues lleis que necessiten molt consens. «En l'organització territorial és bàsic que el territori estigui d'acord amb el que es faci.» El representant de CiU creu també que cal esperar que l'Estatut estigui aprovat i considera essencial establir primer les competències de cada nivell i el finançament per a acomplir-les: «Cal saber qui fa què i quins diners té per fer-ho i en això hi té a veure el finançament local i de les vegueries. L'última versió que coneixem és que les bases del finançament local les posa l'Estat però les lleis les establirà el Parlament de Catalunya, per tant seria un bon moment per lligar-ho tot i no fer una operació de maquillatge.» Pel que fa a la consulta al territori anunciada fa quinze dies, Corominas aposta per una actitud activa del govern: «La consulta ha de ser assimètrica. En llocs on no hi ha dificultat de vegueria o comarca, no cal que fem més consulta que la que cal. Ara, hi ha casos que no n'hi ha prou, s'haurà de buscar un consens entre les diferents parts.»
També de manera semblant es pronuncia el diputat d'ICV-EUiA, Joan Boada, que aposta per acabar el procés de l'Estatut. El diputat del PP a Catalunya, Francesc Vendrell, va més enllà en criticar l'oportunitat del debat. ERC no s'ha volgut pronunciar sobre el tema.
|