| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dimecres, 27 de novembre de 2024


dijous, 16 de febrer de 2006
>

Els pous que projecten a Campredó faran possible el minitransvasament de l'aqüífer

La PDE estudia el perill de la mesura prevista en el pla de descontaminació del pantà de Flix

GUSTAU MORENO. Tortosa
L'hidrogeòleg Antoni Canicio es va reunir dimarts amb membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) per analitzar el perill dels pous projectats a la pedania tortosina de Campredó, dins el pla de descontaminació de l'embassament de Flix. Canicio va advertir que l'entrada en funcionament dels pous acceleraria la intrusió de la falca salina riu endins i que els pous també quedarien contaminats en cas d'una avinguda dels materials tòxics durant les obres de neteja del pantà, ja que l'aqüífer està connectat amb l'Ebre. Finalment, va remarcar que el projecte permetria transvasar les aigües subterrànies.


+ La PDE va visitar per primer cop el punt de captació del CAT, a Campredó, el novembre del 2005. Foto: J.R.

Canicio va recordar que fa temps que les administracions volen tenir pous a la zona de Campredó, on hi ha el punt de captació del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona. «Diuen que els pous són per garantir el subministrament en cas d'emergència, però ningú ens assegura que després faran un ús racional dels pous», va advertir l'hidrogeòleg. A més, Canicio va remarcar que l'aprofitament de l'aqüífer de Campredó acceleraria la intrusió de la falca salina riu endins, ja que sense la pressió de l'aigua dolça entraria més aigua de la mar, «igual que quan l'Ebre porta poc cabal». Segons Canicio, el Delta i les zones més properes rebrien els greus efectes de la salinització, ja que els pous de Campredó haurien de servir per extreure uns volums d'aigua molt importants. Els pous de Campredó que recomana el projecte de descontaminació del pantà de Flix, actualment en fase d'exposició pública, tampoc no convencen Canicio des d'un punt de vista estrictament tècnic. L'hidrogeòleg va recordar que l'Ebre i l'aqüífer estan connectats riu amunt, i va dir que un episodi de contaminació no tardaria a afectar també els pous. «El que han d'intentar és que durant la neteja del pantà no hi haja cap incident, ja que una avinguda de materials tòxics seria nefasta per a les hortes del tram inferior, les badies del Delta i la pesca de tota la mar de l'Ebre», va advertir. Canicio va suggerir que les administracions, «si realment volen garantir el subministrament en cas d'emergència tòxica a l'aigua del CAT, el que haurien de fer és recuperar les antigues fonts d'abastament anteriors a la xarxa del minitransvasament».

 NOTÍCIES RELACIONADES

>«Transvasar les aigües subterrànies potser és pitjor»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.