dimecres, 15 de febrer de 2006 > Batalla CiU-ERC, també per la llengua
Esquerra acusa CiU d'haver pactat amb el PSOE rebaixes en matèria lingüística. La federació censura que els republicans posin dubtes sobre la immersió lingüística quan s'absté de reforçar la no-discriminació. Puigcercós lamenta que els productes artesanals també s'hauran d'etiquetar en castellà
A. SERRANO / T. RIBA.
Barcelona
+ Joan Puigcercós, dilluns, al Congrés, surt de la reunió de la ponència de l'Estatut. Foto: EFE
|
La llengua ha estat una de les protagonistes de les dues primeres reunions de la ponència paritària del Congrés sobre l'Estatut i ha servit de camp de batalla en la guerra que lliuren ERC i CiU. S'han aprovat articles sobre els drets lingüístics amb modificacions respecte al text del Parlament que, abans d'iniciar divendres passat les reunions, semblava tancat. El primer canvi afecta l'article sisè -llengua pròpia i llengües oficials-, en què el PSOE, amb el suport de CiU i ICV-EA, va aconseguir, amb una referència a l'article 32, introduir-hi que «no hi pot haver discriminació per l'ús d'una o altra llengua». ERC es va abstenir en aquest punt. El seu ponent, Joan Ridao, va reconèixer ahir que, amb aquest article, en què s'equipara el català i el castellà en drets i deures, «és evident que hem avançat». Ridao, però, va insistir que l'afegitó introduït era «una cautela innecessària» que «posa sota sospita la política lingüística de la Generalitat». CiU censura que els republicans arribessin a aquesta conclusió i que algú pugui interpretar que la immersió lingüística és discriminatòria. A més, no veuen cap pega a acceptar la petició que els va fer el PSOE per fer callar la campanya del PP i uns quants mitjans que, amb tot, ha continuat. CiU també argumenta que amb l'aprovació de l'article 35 es reforça la immersió lingüística donant-li rang estatutari i recorda que si hi ha una llengua discriminada és el català.
Els republicans també lamenten que la redacció final estableixi que el català és la llengua d'ús normal i preferent de les administracions públiques i dels mitjans de comunicació públics «de» Catalunya i no «a» Catalunya com establia el projecte del Parlament. «Ens hem quedat exactament igual que abans», va denunciar Ridao. Joan Puigcercós va denunciar que l'article 50.4, sobre l'etiquetatge, s'ha «pervertit». La proposta del Parlament parlava d'etiquetar «almenys» en català. El PSOE ha colat «també» en català amb els vots favorables del PSC, CiU i ICV-EA. És un dels set articles contra els quals ha votat ERC coincidint amb el PP. Puigcercós denuncia el mal que es fa als productes artesanals, que també hauran d'etiquetar en castellà.
|