| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dissabte, 23 de novembre de 2024


dissabte, 24 de desembre de 2005
>

La Sindicatura de Comptes confirma que CiU va deixar un dèficit de 1.200 milions

L'ens fiscalitzador constata nombroses «irregularitats no greus» en la gestió de l'últim executiu de Pujol

VICENÇ PLANELLA. Barcelona
L'informe de fiscalització dels comptes de la Generalitat en l'exercici del 2003, presentat ahir al Parlament per la Sindicatura de Comptes, va confirmar que l'herència de l'últim executiu de Jordi Pujol al nou govern de Pasqual Maragall va consistir en un dèficit de 1.200 milions d'euros en la tresoria de l'administració catalana. El síndic major, Joan Colom, també va denunciar l'existència de múltiples «problemes d'irregularitats» en la gestió de l'anterior govern de CiU, tot i que va puntualitzar que no s'han trobat casos «greus» en les conselleries o en les entitats autònomes d'ús irregular dels cabals públics.


+ Colom, a l'esquerra, lliurant ahir a Benach un llapis informàtic amb l'informe de fiscalització. Foto: EL PUNT
La Sindicatura de Comptes va ratificar ahir els resultats de l'auditoria que el gener de l'any 2004 va encarregar Pasqual Maragall a un grup de set experts independents per conèixer l'estat financer del govern de la Generalitat que li acabava de traspassar Jordi Pujol. Els experts van concloure quatre mesos després que l'últim dels executius de CiU, gestionat en el seu funcionament ordinari per l'aleshores conseller en cap, Artur Mas, havia deixat enrere un dèficit de 1.177 milions d'euros, una xifra que, segons el tripartit, va hipotecar els dos primers projectes de pressupost -situat per sobre els 26.000 milions, el 2004- elaborats pel conseller d'Economia, Antoni Castells. CiU es va defensar de les acusacions procedents de les forces d'esquerres d'haver fet un mal ús dels recursos públics atribuint el dèficit a un canvi dels criteris comptables a partir de les directrius europees que cada vegada obliguen a incloure més entitats autònomes i empreses en els balanços de la Generalitat. Ahir, Joan Colom va donar la raó a les dues parts, tot i que va destacar, de l'informe de fiscalització corresponent a l'exercici 2003, uns números vermells «de 1.200 milions d'euros». A favor de la federació, el síndic major va puntualitzar que aquest dèficit havia estat conseqüència dels «nous paràmetres comptables» derivats de les normatives de la Unió Europea: «Si s'haguessin aplicat els paràmetres anteriors, hi hauria un petit superàvit.» Des d'aquesta perspectiva, Colom va assenyalar que la fiscalització del 2003 no es pot comparar amb la d'anys anteriors i que, en qualsevol cas, l'element recurrent és que el govern de CiU tampoc va fer cas, en aquell exercici, de les recomanacions de la Sindicatura per corregir «pràctiques» que no s'ajustaven a la legislació, com el fet de «no respectar la normativa de contractació pública». Colom va considerar que les irregularitats detectades «no són greus», però la seva apreciació no va servir per evitar una forta crítica política del secretari d'organització del PSC, José Zaragoza: «L'informe de la Sindicatura de Comptes evidencia, una vegada més, els artificis financers que va fer CiU l'últim any del seu govern per amagar el malbaratament que generava la promoció del seu candidat, Artur Mas.»

 NOTÍCIES RELACIONADES

>El síndic valencià troba irregularitats en els comptes del 2004

>LES IRREGULARITATS

>La Sindicatura de Comptes confirma que CiU va deixar un dèficit de 1.200 milions

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.