dissabte, 29 d'octubre de 2005 > Maresme. Mataró traslladarà les polèmiques escòries de la incineradora a les Franqueses del Vallès
En un termini màxim de tres mesos desapareixeran les muntanyes de residus de davant l'hospital
LLUÍS MARTÍNEZ.
Mataró La planta de tractament de residus del carrer Galícia de Mataró ja ha començat el trasllat a les Franqueses del Vallès. La intenció és que en un termini màxim de tres mesos desapareguin les muntanyes de «cendres» que s'aixequen davant de l'hospital de Mataró. L'empresa que gestiona les instal·lacions, Pedreres Maresme Rusc, que ha fet una inversió de més de 300.000 euros, canviarà els terrenys a l'aire lliure per una nova nau tancada situada dins del polígon industrial del municipi. Els residus que s'amuntegaven al recinte van provocar que els veïns de la zona protestessin i reclamessin el seu tancament.
+ La planta de tractament es troba al final del carrer Galícia de Mataró, davant de l'hospital. Foto: Ll.M.
|
El promotor i un dels socis de l'empresa Pedreres Maresme Rusc SL, Xavier Manté, va explicar ahir que el trasllat de la maquinària més pesant es farà la setmana vinent i que de mica en mica s'aniran buidant les muntanyes de residus. El termini podria allargar-se un màxim de tres mesos. De fet, segons l'alcalde de Mataró i president del Consorci pel Tractament dels Residus Sòlids Urbans del Maresme, Joan Antoni Baron, aquests darrers dies no s'han enviat res a la planta, que recull les escòries que queden després de cremar la brossa a la incineradora de Mataró i es converteixen en un producte que es comercialitza amb el nom d'Escograva. Manté va assegurar que l'empresa marxa al Vallès Oriental després de gairebé deu anys a Mataró, perquè molts dels clients que té són d'aquesta zona. La previsió és que a finals de novembre Pedreres Maresme Rusc SL, que produeix 40.000 tonelades d'Escograva l'any, pugui obrir la nova nau a les Franqueses, un cop tingui tots els permisos necessaris.
Xavier Manté, tot i que no amaga l'oposició veïnal que hi ha hagut en contra de l'activitat, destaca els beneficis del tractament que fan dels residus, perquè, a més d'evitar que vagin a un abocador, reaprofitar les escòries significa per als ajuntaments del Maresme un estalvi d'uns 480.000 euros. Pedreres Maresme Rusc SL, que fins ara ocupava uns terrenys que eren municipals, ha fet una inversió de més de 300.000 euros per poder traslladar-se a la nova instal·lació del Vallès Oriental. El govern municipal sempre ha reconegut que la instal·lació no estava situada en el millor lloc i que tard o d'hora hauria de marxar a un altre emplaçament si volia continuar l'activitat.
|