| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 22 de novembre de 2024


diumenge, 7 de novembre de 2004
>

Deu anys alliberant tortugues marines

Una fundació de Premià de Mar ha salvat la vida de més de 500 tortugues

LLUÍS ARCAL . Premià de Mar
El Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) de Premià de Mar va celebrar ahir el desè aniversari del Torna a Casa , un acte en el qual s'alliberen les tortugues marines que han estat ateses al centre i que ja estan preparades per tornar al mar. L'acció es va dur a terme al matí a tres punts de la costa catalana: Amposta, Castelló d'Empúries i Premià de Mar. En els últims deu anys, l'acció del CRAM ha fet possible salvar més de 500 tortugues.


+ El conseller Salvador Milà observa, acompanyat per nens, com un tortuga camina cap a l'aigua, ahir a la platja de Premià de Mar.  Foto: Ll.A.
La tortuga marina babaua (Caretta caretta) és una espècie protegida en perill d'extinció. Cada any, moltes d'elles queden ferides greument o simplement moren, ja sigui a causa dels hams o perquè alguna embarcació, generalment esportiva, les atropella. Per intentar salvar i recuperar el major nombre d'exemplars d'aquesta espècie, ja fa deu anys que la fundació CRAM du a terme diverses campanyes i actes. Un d'aquests és el Torna a casa un esdeveniment que des de fa deu anys es fa a la platja de Premià de Mar, on hi ha la seu de l'entitat. Ahir al matí la Caguama, la Marina, en Mortadelo, en Piolin, l'Arale, la Pink Panther, en Hobbes i la Magú van ser tornades a les aigües del Mediterrani en una festa a la qual va assistir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, que no va dubtar a ajudar a les vuit tortugues marines a dirigir-se cap al mar. Durant la festa, molts nens van animar cridant els noms de les tortugues que s'anaven retornant a l'aigua per tornar a emprendre un llarg viatge a la recerca de mars més càlides i per anar a les costes gregues a reproduir-se. L'alliberament de les tortugues és la culminació de la campanya Ajudem-la, també duta a terme per la fundació. Aquesta campanya, inclosa dins el Programa de Rescat i Recuperació de Tortugues Marines, és una mesura directa de conservació de l'espècie amb el rescat i la recuperació clínica de les tortugues ferides. Per assolir aquest objectiu, el CRAM realitza de manera continuada al llarg de l'any, diverses actuacions encaminades a la formació i sensibilització dels pescadors així com de la societat en general. El CRAM va néixer l'any 1990, quan una epidèmia vírica va provocar la mort de centenars de dofins a les platges del Mediterrani. Un d'ells va quedar varat a la platja de Premià de Mar i va ser atès pel veterinari Ferran Alegre. Després de dos anys de rescats, Alegre es va adonar de la necessitat de disposar d'un centre per tractar els animals ferits. Després d'aconseguir la cessió d'una casa de l'Ajuntament i d'arreglar-la, l'any 1994 es va inaugurar oficialment el CRAM.

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.