divendres, 24 de setembre de 2004 >
Maresme. La platja de Malgrat recupera de forma natural un tipus de vegetació pròpia de la costa que estava extingida
TERESA MÁRQUEZ
.
Malgrat de Mar
L'actuació a les platges de Malgrat de Mar, Sant Pol i Vilassar de Mar per recuperar els ecosistemes naturals ha començat a donar fruit. El projecte impulsat per la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya ha obtingut els primers resultats amb la localització d'un tipus de vegetació que s'havia donat per extingida a la zona. En concret, la troballa ha estat a la platja de Malgrat i es tracta d'un exemplar de Polygonum maritimum, una espècie psammòfila pròpia de les dunes ben conservades. Segons han informat els responsables del projecte, aquesta planta havia desaparegut entre l'Empordà i el Baix Llobregat, tot i que l'any 2000 en quedava un únic peu entre Premià de Mar i Vilassar de Mar. «Des d'aquella data, l'espècie no havia estat retrobada i calia considerar-la com a localment extingida», informen.
La recuperació de la planta ha estat de forma natural i s'especula que les llavors van ser traslladades a la platja com a conseqüència dels temporals que hi va haver l'any passat a la comarca. El peu localitzat és molt petit, però ja tenia cinc llavors que van ser escampades «per tal d'afavorir l'expansió de l'espècie».
El pla per regenerar els ecosistemes naturals de les platges del Maresme va començar fa un any com a mesura per contrarestar l'ús massiu de la zona per part dels banyistes. Es va començar a desplegar un seguit d'accions com ara delimitar les àrees protegides, instal·lar plafons interpretatius, reintroduir espècies extingides i realitzar un estudi de flora i vegetació de les platges. En total, el projecte afecta prop de dues hectàrees de territori
|