diumenge, 15 d'agost de 2004 >
EL DEBAT DE LA CONSTITUCIÓ EUROPEA A CDC
Canet de Mar Ibis Puig.
Artur Mas ja ha advertit que la «posició» de CDC i d'UDC haurà de ser «la mateixa», però no ha acceptat la petició del secretari general de CiU i president d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, perquè el conjunt de la federació assumeixi el «sí». Duran s'ha desvinculat de la decisió de CDC de celebrar un congrés extraordinari per discutir-ho i no ha amagat el seu «compromís personal» perquè CiU «faci seva» una Constitució que, «malgrat les deficiències», representa «un pas de gegant».
Els partidaris del «sí» troben absurd que la Constitució europea reconegui el que la carta magna espanyola no reconeix. El regidor de Barcelona Joan Puigdollers apel·la a la «coherència política» del PSOE perquè «permeti parlar català al Congrés abans de demanar poder fer-ho al Parlament europeu». Víctor Gay, alcalde de Tortellà, critica que oposar-se al text no és una manera de defensar la llengua, i el batlle de Vila-seca, Josep Poblet, històric dirigent de CDC a Tarragona, creu que «no s'ha de barrejar» la defensa del país amb l'europeisme. Ningú dóna un «sí» sense condicions ni reserves a la Constitució europea. Els defensors del text demanen «paciència», recorden que Europa és un «projecte en construcció» i es comprometen a lluitar, o confien que CDC ho farà, perquè el Parlament Europeu «reconegui l'esperit i el pensament de Catalunya», segons diu l'exalcalde de Figueres, Marià Lorca.
(Consulta feta per Helena Encinas, Josep Puigverd, Robert Carmona, Laura Juanola, Montse Barrera, Puri Abarca, Albert Vilà, Joan Trilles, Oriol Mas, Noemi Albisua, Montserrat Plana, Eduard Vallès i Albert Mercader.)
|