dimecres, 19 de maig de 2004 >
CiU reconeix ara que el sistema de finançament que va pactar amb el PP ha estat insuficient
Homs qüestiona els criteris usats per fer l'informe i considera «perfectament sostenible» l'endeutament
TIAN RIBA
.
Barcelona
El representant de CiU a la comissió d'Economia del Parlament, Francesc Homs, va qualificar l'endeutament de 17.364 milions detectat per l'informe de «perfectament sostenible» i en va culpar en bona mesura a «la insuficiència de recursos per atendre les necessitats que genera la sanitat». L'exconseller d'Economia va posar en dubte la validesa dels criteris i de la metodologia seguits per fer l'estudi i va acceptar per primer cop la insuficiència del finançament de la Generalitat. Paradoxalment, Homs va ser qui va negociar el sistema actual amb el PP i el va qualificar, en el seu moment, del millor possible.
Homs va qualificar de «situació atípica» que la Generalitat s'hagi auditat a si mateixa, perquè considera que és la Sindicatura de Comptes i no la Intervenció General del Departament d'Economia la que «constitucionalment i estatutàriament ho ha de fer». L'exconseller va posar en dubte els criteris seguits per fer l'informe. Es referia als ajustaments derivats de l'aplicació dels criteris SEC'95 -per mesurar el compliment de la llei d'estabilitat pressupostària- i als criteris per definir l'endeutament -desplaçament de la despesa-. Aquests ajustaments han convertit en un dèficit de 1.177 milions el superàvit de 284 milions amb què, formalment, es van tancar els comptes del 2003. Homs es va preguntar quins criteris prevaldran per a la Sindicatura a l'hora d'analitzar els comptes que es van presentar al Parlament. Homs considera que l'informe s'ha fet per generar «confusió» i va acusar el govern d'improvisar en lloc de «deixar fer als òrgans constitucionals».
Malgrat tot, Homs va remarcar que l'informe evidencia la insuficiència de recursos que té la Generalitat per atendre les necessitats de la sanitat i en va culpar els successius governs espanyols del PSOE i el PP. L'exconseller va advertir l'actual responsable del Departament d'Economia, Antoni Castells, que «si no hi ha un pacte polític» es trobarà cada any amb la necessitat de fer transvasaments de despesa. Dels 2.903 milions de despesa contreta i acumulada, 2.193 corresponen a sanitat. Tot i això, Homs va assegurar que l'endeutament de 17.363 milions és «perfectament sostenible» si es té en compte que representa el 12,7% del PIB. «L'altra vegada que el PSOE va governar a l'Estat va deixar un endeutament del 64%», va deixar anar Homs, que també va apuntar que Catalunya és la comunitat menys endeutada i que en termes relatius està pitjor l'Ajuntament de Barcelona. En l'acalorament de la defensa de la seva actuació al davant dels comptes de la Generalitat, Homs va arribar a re
conèixer la insuficiència del sistema de finançament actual, que ell mateix va negociar i defensar, i va considerar gràficament que «ens sagna cada any». L'exconseller d'Economia va reptar Castells a «anul·lar decisions de l'anterior govern» perquè se n'adoni que «eren decisions que s'havien de prendre». Homs considera que «hi ha marge per fer coses», però que caldrà «endeutar-se a llarg termini», perquè «aquest no és un país ric».
El PSC hi veu una excusa
El diputat del PSC Jordi Carbonell va qualificar d'«excusa» la referència d'Homs al mal finançament autonòmic. Sergi de los Rios (ERC) va expressar la seva sospita que l'endeutament «es va produir en els darrers mesos de govern de CiU, coincidint amb la campanya electoral». Àngels Olano (PP) va demanar que s'introdueixin elements de «prevenció» en la gestió dels comptes públics, però no va voler valorar en calent el resultat de l'informe que Castells va presentar ahir mateix a la comissió. El PP va donar suport als darrers vuit pressupostos de CiU. Joan Boada (ICV) va qualificar les dades d'«esgarrifoses» i va acusar CiU de «fer trampes amb enginyeria financera i factures al calaix», tot i que Homs havia destacat que l'informe no parla d'irregularitats
|