dijous, 8 de gener de 2004 >
El fons notarial del districte de Tortosa retorna a la ciutat després de 65 anys
Era una de les grans reivindicacions de la zona que el fons original es traslladés a l'Arxiu Comarcal de les Terres de l'Ebre
Consta de més de 2.000 volums que contenen tots els documents notarials d'entre els anys 1348 i 1830
CARINA FILELLA
.
Tortosa
Feia més de 65 anys que els protocols notarials del districte de Tortosa estaven fora de la ciutat, des que el 1937 es van traslladar per protegir-los de la Guerra Civil. Des d'ahir, però, i després d'anys de reivindicacions, el fons documental original es pot consultar a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre. El fons consta de més de 2.000 volums, amb documents que van des del 1348 fins al 1830. «Tenen força valor cultural, històric i també jurídic, ja que és una part molt important de la història jurídica del districte de Tortosa», segons Albert Curto, director de l'arxiu. Des del 1040 els protocols es conservaven a l'Arxiu Històric de Tarragona.
+
Roda de premsa que van oferir Albert Curto i Ferran Bel. A baix, primers consultors del fons, ahir al matí.
Foto:
A. SEBASTIÀ
|
|
Era una reivindicació històrica que els protocols del districte notarial de Tortosa (que comprèn les comarques del Baix Ebre, el Montsià i, en algunes èpoques, també la Terra Alta) poguessin retornar a la ciutat. El fons documental va sortir de Tortosa en plena Guerra Civil espanyola, l'any 1937, i després d'alguns periples -van passar per Poblet i segurament també per Barcelona- van arribar definitivament a l'Arxiu Històric de Tarragona, on s'han conservat des de l'any 1940. Però des d'ahir, gràcies a un resolució de l'anterior director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Sans Travé, el fons documental original ha pogut retornar a la ciutat i es pot consultar a Tortosa, a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre. Tot i això, a l'Arxiu Històric de Tarragona es poden continuar consultant els microfilms.
El fons consta de més de 2.000 volums, amb els protocols notarials del districte tortosí d'entre els anys 1348 i 1830. Els documents pertanyien a més de 150 notaris de les Terres de l'Ebre. El director de l'arxiu tortosí, Albert Curto, va destacar la importància de tota aquesta documentació: «Els fons notarials són una de les fonts més importants per a la recerca històrica, ja que antigament no hi havia cap acte privat o públic que no passés pel notari», va dir.
L'arxiu tortosí ha rebut el 90% del fons notarial, tot i que encara en queda una part a Tarragona, per tal que s'acabi de microfilmar.
El retorn de la documentació a Tortosa ha estat un fet llargament reivindicat. El 1999, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una proposició no de llei que instava el govern de la Generalitat a traslladar els fons notarials dels arxius provincials als d'àmbit comarcal. Això feia cada cop més possible el retorn de la documentació. «Per a l'Arxiu de Tortosa, avui [ahir per al lector] és un dia molt important, per a Tortosa i per a tot el territori», va destacar Ferran Bel, president del Consell Comarcal del Baix Ebre.
|