dimarts, 22 de juliol de 2003 >
Un mos a l'altra banda del Mediterrani
la crònica
NÚRIA SERRET
.
El restaurant Marrakech del carrer Cavallers ofereix a Tarragona l'oportunitat de fer un tast dels sabors de la cuina àrab i recuperar el gust per l'origen de la nostra gastronomia
En casar-se, Mohamed Agrandi i Arpaute van decidir marxar d'Holanda i instal·lar-se a Tarragona. Ara fa tres mesos van obrir un petit restaurant al carrer Cavallers, tocant al carrer Major de Tarragona. Abans d'aterrar aquí, Mohamed ja havia obert uns quants negocis pel centre d'Europa: Anvers, a Bèlgica, Amsterdam i Rotterdam, a Holanda, i Offenbach, a Alemanya, són les ciutats on va recalar aquest jove marroquí abans d'instal·lar-se definitivament a Tarragona amb els seus quatre fills.
Tot i que el local és petit i la parella té previst reformar-lo, és prou acollidor i s'hi aplega una clientela força variada: des de turistes i funcionaris fins a estudiants i gent de la seva terra. Mohamed vol que l'ambient que s'hi creï sigui agradable, per això la música àrab i una decoració encara minsa, però això sí, importada del Marroc i feta a mà, acompanyen els comensals variats que s'apleguen al restaurant. Arpaute i Mohamed malden per poder començar i acabar les obres d'ampliació del restaurant, ja que se'ls queda petit i només té capacitat per a trenta persones, tot i que també disposen d'una sala amb capacitat per a setanta.
La perspectiva de futur del negoci va més enllà de l'ampliació del local, ja que Mohamed fa tretze anys que està entre fogons per diferents llocs d'Europa, la qual cosa comporta que tingui coneixements de diferents tipus de cuina àrab. Així, també vol començar a servir kebabs turcs, que tant d'èxit tenen en moltes grans ciutats europees, i altres menjars del Mediterrani oriental. No en va, les especialitats de la casa són el cuscús, la carn al forn, que un carnisser marroquí sacrifica seguint els ritus i les tradicions musulmans, o la bstela, un plat en què es barreja pollastre, ametlles i ou fregit en un recipient de pa.
Moltes vegades se sol posar dins el mateix sac els diferents tipus de cuina àrab, la qual cosa fa que es desconegui la riquesa de les varietats culinàries que conformen aquesta cuina. Arpaute explica que l
a cuina marroquina és més costosa i elaborada que moltes d'altres, i que a més s'acompanyen gairebé tots els plats amb salses, verdura fresca, hortalisses i espècies mediterrànies. Tot i pertànyer a la dieta mediterrània, la cuina catalana també és força discordant de la marroquina, que troba en les mans l'eina més eficaç per adobar el menjar. Més enllà d'això, Arpaute explica que no tenen per costum barrejar els aliments tal com passa en molts plats del país, sinó que el procés d'elaboració és més laboriós i ordenat.
La cuina marroquina, laboriosa i ordenada, troba en les mans l'eina més eficaç per adobar el menjar
Les ganes d'agradar de la parella originària de Nadar són fortes i l'ànsia per millorar el seu servei, també. Amb aquest objectiu volen ampliar l'horari perquè el restaurant pugui acollir aquells que passegen pel nucli antic i entren a prendre un te de menta, força cremant, per cert, però paradoxalment refrescant, i unes pastes fetes a base de fruits secs.
El Marrakech és, doncs, un dels restaurants pioners en la cuina de l'altre costat del Mediterrani a Tarragona, i Mohamed Agrandi no descarta posar algun altre local a la ciutat, que, segons afirma, troba en la seva gent cada vegada més heterogènia el suport necessari per pensar que el negoci pot tenir un futur prometedor. És imprescindible fer un mos al Marrakech i recuperar els sabors de l'origen de la nostra gastronomia.
|