dilluns, 2 de juny de 2003 >
La mediocritat a Vilatenim i el suspens constant marquen la pitjor temporada del Figueres a segona B
Tretze partits sense guanyar van portar la Unió a una dinàmica negativa inacabable
X. MASACHS
.
Figueres
L'alleujament per haver superat la promoció de permanència és la culminació d'una temporada del Figueres marcada per la irregularitat, les decepcions i, en definitiva, per la mediocritat. La sensació de no poder sortir del pou ha estat constant des que es va acabar el bon inici de campanya. Les estadístiques diuen que Vilatenim és el gran mal de la Unió.
La composició del grup III de la segona divisió B, amb grans pressupostos i pocs equips que no aspiraven als primers llocs, feia preveure una lliga molt dura. Però patir tant no formava part dels pronòstics dels figuerencs més pessimistes. L'inici va ser un miratge: dues victòries per començar, empats a Alacant i Castelló; les set primeres jornades essent invictes. La màquina carburava. La defensa es mantenia sòlida i només patia per errors puntuals; Raúl prometia i el 4-2-3-1 funcionava. A Lleida (3-1), la truita es va girar. La Unió havia guanyat dues jornades abans l'Oriola, i des d'aquell dia (4 d'octubre) ja no va ser capaç de tornar a sumar tres punts, fins ben entrat el mes de gener. Massa jornades (12) per tenir arguments per salvar Gratacòs en un món en què imperen els resultats. Es va provar tot -canvis de porter, el recurs de David Costa-, però l'equip estava trencat (no es pot obviar el reguitzell de lesions) i no trobava la manera de sortir-se'n. Gratacòs era el tècnic d'una gesta irrepetible a la copa del Rei i tenia el perfil ideal per entrenar la Unió. Però va esgotar el crèdit.
Manolo Jiménez va arribar amb l'equip col·locat en la zona de promoció de permanència, coincidint amb l'inici de la segona volta. El seu primer mes va ser prometedor: victòries treballadíssimes contra el Mataró i l'Alacant -amb una derrota entremig a Mallorca- i recital a Gavà. Després, però, una mica de tot. El Figueres de Jiménez ha sabut jugar a un gran nivell a fora, tal com ho va demostrar a Gavà (0-3) o contra el Nàstic (1-4). A casa, en canvi, va conservar la regularitat -cinc victòries en tota la lliga, i només una, contra el cuer, l'Oriola, per més d'un gol- de la primera volta.
Fins a l'últim minut
Albert Valentín va encertar de ple quan va augurar «un patir fins al final», mesos abans d'acabar. Jugant sempre amb l'amenaça de caure en zona de descens, una altra ratxa pèssima (3 punts de 21) va deixar la Unió amb l'aigua al
coll. Jiménez va voler reanimar l'equip amb un «ens salvarem segur», i pronosticant victòries a Burgos i contra el Palamós. Resultats? Una derrota i un empat. Faltaven tres jornades, la Unió era en zona de promoció de permanència i l'esperava el Reus, el penúltim, però amb només un punt menys. Victòria indispensable, però ni de lluny definitiva. Un altre triomf, a l'últim moment i contra l'Espanyol B, feia despertar una certa eufòria. Però ni així. La Unió va arribar al Miniestadi, en l'últim partit, sabent que hi podia passar de tot. Per probabilitats, el més lògic era la salvació. Però la Unió va ser carn de tercera durant uns minuts, i es va haver de conformar a jugar-s'ho tot a la promoció. Celebrar amb cava la permanència hauria estat excessiu per un equip que tenia l'ambició de ser, almenys, entre els vuit primers.
|