Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cent anys de 'Solitud', de Víctor Català

La publicació...

... i l'argument de 'Solitud'

L'obra narrativa de Víctor Català


dissabte, 1 de gener de 2005
L'any que entrem en farà cent de la publicació de 'Solitud', obra cabdal de l'escriptora Caterina Albert i Paradís, més coneguda pel pseudònim Víctor Català, autora d'una obra d'una gran importància en l'evolució de la narrativa catalana del segle XX.

Abans d'ocupar-nos de la seva obra mestra, apareguda, com detallarem més endavant, entre els anys 1904 i 1905, convé de fer una breu semblança de Caterina Albert, nada l'11 de setembre de 1869 a la vila empordanesa de l'Escala, la mateixa on va morir, noranta-set anys després, el 1966.

Filla d'una família rural benestant, l'ambient que s'hi respirava va facilitar el contacte d'Albert amb disciplines artístiques diverses, tals com el dibuix, la pintura, l'escultura i, és clar, l'escriptura. De formació autodidacta i molt afeccionada a la lectura, els seus primers treballs reconeguts foren el poema 'Lo llibre nou' i el monòleg 'La infanticida', guardonats als Jocs Florals d'Olot del 1898. (El darrer títol va moure un escàndol sonat, quan va saber-se que n'era autora una dona).

A partir d'aleshores, i desprès d'adoptar, el 1900, el pseudònim de Víctor Català, comença a engruixir la seva obra literària, que va excel·lir en el camp de la narrativa, si bé també enclou peces teatrals i poètiques. De la primera dècada del segle XX daten alguns dels títols més reeixits, com 'Drames rurals' (1902), 'Solitud' (1905) i 'Caires vius' (1907).

La seva obra s'ha relacionat amb el modernisme, de primer, i amb el naturalisme, després, si bé l'autora era partidària d'allò que anomenava un 'eclecticisme desenfrenat', amb què volia subratllar la seva independència literària, cosa que no li va pas estalviar les crítiques del moviment noucentista. El daltabaix de la guerra del 1936-1939 va estroncar l'activitat literària de l'autora escalenca, culminada, tanmateix, a la postguerra amb 'Vida mòlta' (1950) i 'Jubileu' (1951).
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Escriptors

La publicació...


+ Portada de la primera edició de 'Solitud'.
L'obra mestra de Víctor Català va publicar-se a remeses, entre el 19 de maig de 1904 i el 20 d'abril de 1905, al setmanari Joventut. El director literari d'aquesta publicació catalanista, en Lluís Via, li va encarregar d'escriure una novel·la, i, amb aquest encàrrec, l'escriptora va escriure un drama rural insistint en la psicologia dels personatges. De bell antuvi, l'obra rebé molt bones crítiques, i el 1909, any de la tercera edició, fou mereixedora del premi Fastenrath dels Jocs Florals de Barcelona. 'Solitud' ha estat traduïda a una colla de llengües (alemany, anglès, espanyol, esperanto, francès, italià, txec...), i se n'ha fet una versió teatral i dues de cinematogràfiques, la darrera del 1990.

... i l'argument de 'Solitud'


+ 'Solitude', edició anglesa de l'obra mestra de Víctor Català.
La protagonista de 'Solitud' és la Mila, que té de marit en Maties, amb qui emprèn a contracor un viatge a l'ermita de Sant Ponç, situada al cim d'una muntanya. En oposició a la placidesa de la vida de la plana, la vida eremítica (hi van a fer d'ermitans) i l'alta muntanya desplauen profundament la Mila, però serà en aquest paisatge solitari, i sota el mestratge del pastor, que de mica en mica la protagonista prendrà consciència de si mateixa. Si bé la novel·la identifica la plana amb una vida rutinària, mancada de sentit, alienada, i la muntanya, amb els ideals més elevats, amb l'autoconeixement, l'obra es clou amb l'abandonament del marit i el retorn de la Mila a la plana, en un gest de gran llibertat.

L'obra narrativa de Víctor Català


+ Retrat de Caterina Albert i Paradís.
L'obra narrativa de la Víctor Català, més que no el teatre i la poesia, és la que més interès ha desvetllat. Una obra centrada en un món rural aspre, violent, gens idíl·lic, descrit amb una gran riquesa de matisos i una llengua incomparable, modulada per registres summament reeixits, en què els personatges arriben a presentar una vida interior intensíssima, àdhuc quan el fat les senyoreja. La situació de la dona, marginada socialment (pensem en l'adopció del pseudònim masculí de la Caterina Albert), és també molt present en la prosa de l'escriptora empordanesa.

MATERIALS

  • L'auca de Caterina Albert
    Format:Web
    Espai de 'La paret de les auques', de l'IES Pius Font i Quer de Manresa (Bages), que ofereix una auca ben enginyosa sobre na Caterina Albert.
  • Víctor Català
    Format:Web
    Pàgina de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), íntegrament dedicada a l'escriptora empordanesa: biografia, publicacions, guardons, valoracions de l'obra...
  • L'escriptora a Lletra
    Format:Web
    Una altra pàgina sobre la mateixa autora, aquesta de l'espai literari Lletra. Amb recursos diversos sobre la seva vida i obra.
  • Víctor Català (Caterina Albert)
    Format:Web
    Espai de Magisteri Teatre-Mag Poesia sobre Víctor Català. Inclou, entre més coses, una anàlisi acurada de 'Solitud'.
  • Literatura catalana del 1833 al 1931
    Format:Web
    Web que repassa un centenar d'anys de literatura catalana, des de l'inici de la Renaixença a la primeria de la dècada del 1930.

QUE HO SABIES?

  • Per a la descripció del paisatge muntanyenc de 'Solitud', na Caterina Albert va inspirar-se en el paratge que volta el santuari de Santa Caterina, pertanyent al municipi de Torroella de Montgrí (Baix Empordà).
  • Caterina Albert era contrària a les normes ortogràfiques d'en Pompeu Fabra, igual que la gent dels Jocs Florals de Barcelona, que no les va acceptar fins el 1934.
  • Poc abans de la guerra del 1936-1939 havia d'aparèixer publicada una nova edició de 'Solitud', amb la incorporació de dos capítols, no publicats en les edicions anteriors. Llevat d'unes poques pàgines, d'aquests dos capítols, se'n va perdre el rastre després d'un escorcoll fet durant la guerra.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic de Caterina Albert.
Una auca sobre l'escriptora
Anàlisi detallada de 'Solitud'.
Fragments d'entrevistes a la gran prosista escalenca.
I també...
  • Un parell de poemes de Víctor Català, pertanyents al 'Llibre blanc' (1905).
  • Pàgina amb tres texts de Víctor Català.
  • Una introducció al modernisme.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua