|
|
|
> Principis > El punt de partença > Elogi de la lentitud dijous, 21 d'octubre de 2004
El 1986 va néixer a Bra, petita ciutat del Piemont, un moviment avui estès per tot el món: Slow Food, expressió anglesa que es pot traduir per 'menjar lent', rèplica del 'fast food' (menjar ràpid).
En efecte, el moviment, del tot contrari a l'homogeneïtzació alimentària i, per tant, defensor de les tradicions culinàries locals, aplega més de vuitanta mil membres de cent quatre països dels cinc continents. Slow Food organitza aquests dies dues reunions: Terra Madre, a Torí, del 20 al 23 d'octubre. Hi prenen part, cinc mil representants del sector agroalimentari que aposten per productes de qualitat, bo i respectant el medi. Del 21 al 25 d'octubre, també a la capital del Piemont, es fa l'anomenat Salone Internazionale del Gusto, una gran exposició gastronòmica i enològica, amb especialitats culinàries de tot el món. A diferència de Terra Madre, el Salone és obert al públic, que podrà assaborir tota mena de productes que duen el segell de la qualitat.
Principis
+ Slow Food promou les tradicions culinàries locals.
El moviment Slow Food, fundat i presidit per Carlo Petrini, promou la cuina tradicional, que vol temps i es basa en els productes locals i de temporada, i en reivindica el valor cultural; també defensa la producció alimentària artesana, la necessitat d'educar el paladar i la biodiversitat. El moviment, inicialment italià, va internacionalitzar-se el 1989, i s'organitza en els anomenats 'convivia', estesos a tot el món, que fan activitats adreçades als associats. Al nostre país, de 'convivia', n'hi ha a Barcelona, Mont-roig del Camp, Sitges i València.
El punt de partençaEl 1986 la multinacional McDonald's, exponent de l'anomenat 'fast food', va obrir un establiment a la Plaça d'Espanya de Roma. Aquesta plaça és un dels indrets més animats de la capital italiana, punt d'aplec dels romans, que hi fan cap sobretot al capvespre per garlar, badar, observar els atrafegats turistes, festejar..., en definitiva, per fer allò que se'n diu vida social, lluny de les presses que imposen les ocupacions diàries. Doncs bé, per a Carlo Petrini, l'obertura del local a la concorreguda plaça va ésser la gota que va fer vessar el got, i que el va portar a crear Slow Food.
Elogi de la lentitud
+ Città Slow aplega una trentena llarga de ciutats italianes.
D'això que acabem de dir, se'n desprèn que Slow Food no és sols un moviment gastronòmic, sinó una filosofia de la vida, una voluntat de potenciar les tradicions i les cultures locals, amenaçades per la mundialització. De conformitat amb això, Slow Food, que rebutja les presses de la vida moderna, va impulsar el 1998 la creació de Città Slow (Ciutats Lentes), un moviment que aplega una colla de ciutats italianes decidides a millorar la qualitat de vida dels ciutadans amb un conjunt d'iniciatives: la promoció dels productes alimentaris locals, de la sostenibilitat ambiental, de l'hospitalitat, de l'arquitectura pròpia...
|
Investiga
> El manifest de Slow Food, signat i aprovat el 1989 a París.
> I la ramadera.
> Productes del Principat que tenen el reconeixement de Denominació d'Origen Protegida (DOP).
I també...
- Estils de vida i hàbits alimentaris.
- Curiositats sobre aliments i nutrició.
- Els aliments, menes i classificació.
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |