|
|
|
|
|
![]() |
![]() |
![]() > Els torrons > Els més apreciats > La xocolata dimarts, 5 d'octubre de 2004
S'acosta una nova Fira del Torró i la Xocolata de la Pedra d'Agramunt, la setzena, que sol fer-se el cap de setmana més a tocar del 12 d'octubre, i que enguany durarà del 9 al 12: quatre dies per a delectar, o fer frisar, els més llaminers.
Durant els primers anys, fins el 1993, d'aquesta festa artesana i mercadera, se'n deia Fira del Torró, però aquell any s'hi va afegir una nova secció, la de la xocolata de la pedra, i d'aquí ve el nom actual; no debades, la vila urgellenca té una tradició xocolatera molt arrelada. La Fira, molt concorreguda (més de quaranta mil visitants aquests darrers anys), es fa al centre històric d'Agramunt i, a banda les parades de torrons i xocolata, que en són les veres protagonistes, és costum que hi hagi representats sectors econòmics diversos. Un fira, endemés, amanida amb tot d'activitats paral·leles: demostracions d'oficis tradicionals, cuita dels torrons, tasts guiats d'oli i de vi... Els torronsEls torrons són un dels productes de rebosteria més apreciats del país. Menja pròpia de les festes nadalenques, avui n'hi ha de moltes menes: de crema, coco, cafè, massapà, xocolata, fruita confitada i tota mena de fruita seca. Tradicionalment, emperò, eren fets d'ametlles i mel, dos productes molt nutritius i que es conserven molt bé.
Els més apreciatsEls torrons més apreciats del país són els d'Agramunt, Alacant i Xixona. Els primers són fets d'ametlles o avellanes, sucre, mel i clara d'ou, coberts de pa d'àngel, i tenen una textura cruixent. Els mateixos ingredients, llevat de les avellanes i el pa d'àngel, trobem als d'Alacant, que es combinen talment que en resulten unes postres molt més dures al paladar. Contràriament, els torrons de Xixona, de molta anomenada, són tous, perquè es basen en una pasta d'ametlles picades.
La xocolataLa base de la xocolata és el cacau, fruit del cacauer, un arbre originari de les terres americanes que fa de cinc a deu metres d'alçada. Conegut per les cultures maia i asteca, el cacau no sols era un producte alimentari, ans s'usava també com a moneda. La xocolata fou introduïda a Europa devers el segle XVI, després de la conquesta espanyola, si bé, a la primeria, es reservava als sectors socials més benestants. Progressivament estesa arran de la Revolució Industrial, és apreciada tant pel valor energètic com pel sabor, que varia, és clar, de l'una varietat a l'altra. Una llepolia, en definitiva, que fa les delícies de menuts i grans.
|
Investiga
> Àmbits del Museu de la Xocolata.
I també...
- I quatre a base de torrons.
- La cuita dels torrons d'Agramunt, segons una antiga recepta.
- 'Festí xocolater’ a l'Amazònia.
- Sobre l'invent dels torrons.
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. | ![]() |