Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Txetxènia

Antecedents del conflicte txetxè

1994-2004: dues guerres en deu anys

Putin i Txetxènia


dimarts, 7 de setembre de 2004
El tràgic desenllaç del segrest a l'escola de Beslan, a la república caucasiana d'Ossètia del Nord, ha tornat a situar el conflicte de Txetxènia al primer pla de l'actualitat, alhora que ha desfermat una allau de crítiques pels mètodes repressius de Vladímir Putin, el president rus.

En efecte, la confusió al voltant de la decisió d'assaltar l'escola, que va acabar en un bany de sang, amb centenars de víctimes, ha provocat una gran indignació a nivell internacional, i també a Rússia.

Tant és així que, després de la censura inicial, cada vegada són més les veus a Rússia que critiquen l'actuació de Putin, entestat a resoldre un problema d'abast polític per la via de la força. El president rus es defensa identificant la resistència dels guerrillers txetxens amb l'anomenat terrorisme internacional, menyspreant així les causes que alimenten un conflicte que ve de molt lluny, i ja ha rebutjat de fer una investigació pública sobre l'assalt a l'escola.

Mentrestant, continua sense escatir-se el nombre de víctimes mortals. Ara mateix el balanç oficial de morts és de 335, la meitat nens, però el nombre de desapareguts arriba als dos-cents.
  • ! Actualització el 10/09/2004 a les 08:15

Antecedents del conflicte txetxè


+ Txetxènia és situada a la regió del Caucas.
Els txetxens són un poble de la regió del Caucas, territori muntanyós que s'estén entre les mars Càspia i Negra. Els pobles que habiten aquesta regió han rebut, històricament, una influència molt gran de la religió musulmana sunnita, i han estat maltractats per Rússia des que els va ocupar militarment el 1859. La conquesta de Txetxènia data d'un anys abans, del 1858, i d'aleshores ençà el poble txetxè ha intentat deslligar-se del domini rus, com ho demostren les revoltes de 1917-1921, durant la revolució i la guerra civil russes, i la del 1940, en plena Segona Guerra Mundial (1939-1945).

1994-2004: dues guerres en deu anys


+ Una dona txetxena mostra fotografies de familiars desapareguts.
Amb l'ensulsiada de la Unió Soviètica, el 1991, el general Dudaiev va proclamar la independència de Txetxènia, mai reconeguda per Rússia. De fet, tres anys més tard, el 1994, l'exèrcit rus va envair la república caucasiana, en una guerra que va durar dos anys i que va provocar uns cent mil morts. El fracàs militar va obligar Rússia a signar uns acords de pau arraconats el 1999, després d'una nova invasió seguida d'una forta repressió, que, lluny de solucionar el conflicte, no ha fet sinó agreujar-lo.

Putin i Txetxènia


+ El president rus ha menat una política repressiva.
Vladímir Putin va atènyer la presidència de Rússia a les darreries del 1999, just quan s'inicià la segona guerra txetxena. De fet, Putin va afermar-se al capdavant del govern rus degut a la seva política agressiva a Txetxènia. Una política que ha tingut via lliure des dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 a Washington i Nova York. L'obsessió del president nord-americà George Bush per combatre el dit terrorisme internacional ha donat força a un Putin que no vol ni sentir a parlar de negociar amb els txetxens, oimés quan la Unió Europea s'ha mantingut fins ara impassible davant els abusos comesos per les forces russes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Caucas presenta una gran diversitat ètnica i lingüística. Tant és així que ha estat batejat amb els mots àrabs 'Djaba al-aslun', val a dir, 'muntanya de les llengües'.
  • El 29 d'agost proppassat Alu Alkhanov (el candidat del govern rus) va guanyar les eleccions presidencials de Txetxènia, a bastament qüestionades per la manca de garanties democràtiques. Hom n'ha criticat l'absència d'observadors independents, la no-participació de candidats independentistes txetxens i el reconeixement del dret de vot als soldats russos.
  • La revolta txetxena del 1940 fou durament castigada pel dictador rus Josif Stalin, que va deportar els txetxens a Sibèria i a l'Àsia Central; molts van morir, i els que van sobreviure no van poder tornar a Txetxènia fins el 1957.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Deu claus sobre Txetxènia.
Cronologia històrica d'aquest país del Caucas, des de la conquesta russa del 1858 ençà.
Els drets humans a Rússia, segons l'Informe Anual 2004 d'Amnistia Internacional.
Una entrevista del 2002 a Anna Politkovskaia, periodista experta en el conflicte txetxè.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua