Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La campanya presidencial dels Estats Units

Els candidats: George Walker Bush...

...i John Forbes Kerry

Demòcrates, republicans i altres


dilluns, 6 de setembre de 2004
Després de l'anomenada convenció republicana, tinguda a Nova York entre el 30 d'agost i el 2 de setembre, la campanya de les eleccions presidencials dels Estats Units entra en la fase més decisiva. Els sondatges apunten un lleuger avantatge de George Bush, del Partit Republicà, sobre John Kerry, del Demòcrata, a dos mesos vista de les eleccions.

Ultra la igualtat que mostren aquests sondatges, la societat nord-americana es mostra molt dividida a l'hora de valorar la política del president George Bush, marcada fonamentalment, si bé no única, per la invasió de l'Irac. Pensem, per exemple, que el dia abans que s'iniciés la convenció republicana riuades de gent van manifestar-se en contra de Bush pels carrers de Nova York, tal vegada la ciutat més progressista dels Estats Units.

Sigui com sigui, el cas és que la convenció republicana va proclamar candidats a president i vicepresident dels Estats Units George Bush i Dick Cheney, respectivament, els quals s'hauran d'enfrontar a les urnes al tàndem format per John Kerry i John Edwards, elegits a la convenció demòcrata celebrada a les darreries de juliol a Boston (Massachusetts).

Unes convencions, dit sigui de passada, que, si bé serveixen per a designar oficialment els candidats, són, abans que res, esdeveniments de caire electoralista, moments àlgids d'un procés electoral llarg i complex que, iniciat el mes de gener, culminarà el 2 de novembre, el dia de les eleccions.

Els candidats: George Walker Bush...


+ El president dels Estats Units aspira a la reelecció.
L'actual president dels Estats Units va atènyer la presidència el 2000, amb polèmica inclosa i després de perdre en nombre de vots. Molt popular després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001, va menar una política exterior cada vegada més unilateralista, menyspreant la comunitat internacional i l'Organització de les Nacions Unides (ONU), que va culminar amb la guerra de l'Irac. La guerra mateix, els arguments emprats per a emprendre-la (unes armes de destrucció en massa que ningú no ha trobat) i les dificultats de la postguerra li han fet perdre popularitat. Quant als temes socials, es destaca per l'oposició a l'avortament i als matrimonis homosexuals, i, en economia, el 2003 va fer una rebaixa d'imposts criticada amb l'argument que sols beneficia els més rics.

...i John Forbes Kerry


+ John Kerry, el candidat del Partit Demòcrata.
El candidat del Partit Demòcrata és un veterà de la guerra del Vietnam (1954-1975). El seu comportament coratjós en el conflicte li va valer d'ésser condecorat, fet que no li impedí d'afegir-se al moviment antibel·licista que reclamava la fi de la guerra. Kerry és conegut per l'acrònim J.F.K., el mateix amb què passà a la posteritat el carismàtic president demòcrata John Fitzgerald Kennedy, que, com l'actual candidat, era catòlic i de Massachusetts. Tot i que Kerry va mostrar-se favorable a la guerra de l'Irac, ha criticat l'unilateralisme de George Bush, val a dir, el fet que aquest hagi prescindit de les instàncies internacionals. Considerat progressista en qüestions socials (als EUA, dels progressistes, en diuen liberals), s'ha compromès a estendre l'assistència sanitària a tots els ciutadans nord-americans.

Demòcrates, republicans i altres


+ La candidatura de Ralph Nader podria perjudicar Kerry.
Bo i simplificant, hom associa les polítiques del Partit Republicà amb les dels partits conservadors europeus, i les del Partit Demòcrata, amb les de les formacions d'esquerra d'aquest cantó de l'Oceà Atlàntic. Però el cas és que un sector de la societat nord-americana no percep grans diferències ideològiques entre republicans i demòcrates. Això ha donat protagonisme a candidats alternatius, com ara Ralph Nader, situat a l'esquerra del Partit Demòcrata i fermament oposat a la guerra de l'Irac. Es creu que la candidatura de Nader podria perjudicar les opcions de Kerry d'assolir la presidència.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hollywood (Califòrnia), ciutat capdavantera de la indústria cinematogràfica dels Estats Units, és un bastió del Partit Demòcrata. Actors com Paul Newman, Susan Sarandon, Kevin Bacon i Leonardo DiCaprio donen suport al candidat demòcrata. Tot i amb això, el governador de Califòrnia no és altre que l'actor Arnold Schwarzenegger, del Partit Republicà.
  • En les eleccions presidencials del 2000 Ralph Nader, significat defensor dels drets dels consumidors, va obtenir, al capdavant del Partit Verd, prop de tres milions dels sufragis, que al capdavall van resultar decisius perquè el demòcrata Al Gore no fos president.
  • Tot i representar opcions ideològiques ben diferents, els candidats John Kerry i George Bush mantenen alguns punts en comú. Tots dos van estudiar a la Universitat de Yale (Connecticut), una de les més prestigioses del país, on, segons que es diu, van adherir-se a una organització elitista i secreta: Skull and Bones (Calavera i Ossos).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança del candidat demòcrata John Kerry.
I del republicà George Bush.
El cineasta Michael Moore, el director de 'Fahrenheit 9/11', un dels crítics més fervents de la política de George Bush.
L'evolució dels sondatges electorals en una gràfica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua