Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pablo Neruda

Els inicis

Poeta èpic i cívic

Compromís polític


dilluns, 12 de juliol de 2004
El 12 de juliol va fer cent anys del naixement de Pablo Neruda, un dels poetes més populars i influents de la passada centúria, influència que encara es manté, com ho proven els homenatges i actes diversos que commemoren aquest centenari.

Ricardo Eliezer Neftalí Reyes Basoalto, nom de fonts de Neruda, va néixer el 12 de juliol de 1904 a Parral (Xile). La mare, mestra de professió, va morir un mes després del part. El 1906 el pare va traslladar-se a Temuco per treballar-hi de ferroviari. En aquesta ciutat, i de ben jove, Ricardo Reyes va començar a escriure els primers versos.

El 1920 va adoptar definitivament el pseudònim de Pablo Neruda, en homenatge al poeta i narrador txec Jan Neruda. Quatre anys després, el 1924, publicava el poemari 'Veinte poemas de amor y una canción desesperada', que el catapultà a la fama, fins a esdevenir el poeta més llegit i popular de Xile.

Del 1927 al 1932 fou cònsol del seu país a ciutats diverses de l'Orient, càrrec que tornà a ocupar durant els darrers anys de la Segona República espanyola i els primers moments de la guerra del 1936-1939, de primer a Barcelona i després a Madrid. Totes aquestes vivències van influir la poètica de Neruda, marcada successivament pel simbolisme, el surrealisme i el realisme.
  • +  Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Literatura

Els inicis


+ Pablo Neruda va publicar el primer llibre a dinou anys.
En efecte, el llenguatge simbolista i romàntic és present a 'Veinte poemas de amor y una canción desesperada', tal vegada el seu llibre més famós, publicat un any després de la seva primera obra: 'Crepusculario', editada a dinou anys. Més endavant s'acostà al surrealisme, moviment influït per les teories psicoanalítiques de Sigmund Freud i basat en el món dels somnis i del subconscient. D'aquesta etapa és 'Residencia en la tierra' (1935), de to desesperançat i ombrívol en vist d'un món que el poeta veu caòtic.

Poeta èpic i cívic


+ 'Canto general', obra de to èpic i d'abast polític.
La trajectòria poètica de Neruda va fer un tomb arran de la seva estada a Espanya, manifestat a 'España en el corazón' (1937), que demostra el compromís i la solidaritat de l'autor amb la república espanyola i el repudi dels generals insurrectes. És el primer dels llibres de to èpic i d'abast polític, que culminen amb 'Canto general' (1950), que fa un repàs de la geografia i la història del continent americà, fins abans de la colonització espanyola. A mitjan dècada del 1950 Neruda torna a canviar de registre, ara cercant una poesia que exalça les coses de cada dia, com s'observa a 'Odas elementales'.

Compromís polític


+ Salvador Allende i Pablo Neruda.
Una part molt important de l'obra de Pablo Neruda és indissociable del seu compromís polític, desvetllat, com dèiem suara, a Espanya. Aquest compromís el va dur, el 1945, a afiliar-se al Partit Comunista xilè, i durant tres anys, fins el 1948, va ocupar el càrrec de senador; però perseguit per les seves idees, hagué de prendre el camí de l'exili (1949-1952). El 1969 fou nomenat candidat a la presidència de la República de Xile pel Partit Comunista, però va renunciar-hi en favor de Salvador Allende, cap d'un moviment polític que agrupava les forces polítiques d'esquerra, Unidad Popular, que va acabar guanyant les eleccions.

MATERIALS

  • Neruda
    Format:Web
    Pàgina de la Universitat de Xile, centrada en el poeta xilè: cronologia biogràfica i literària, antologia poètica, recitacions de l'autor, anàlisi de l'obra, vincles...
  • Centenario Pablo Neruda
    Format:Web
    Web oficial del centenari de Pablo Neruda. Conté informació diversa del poeta i una secció de notícies relatives als actes commemoratius que es fan a tot el món.
  • Fundación Pablo Neruda
    Format:Web
    Web oficial d'aquesta fundació, que vetlla pel conreu i la difusió de les arts i la cultura, d'acord amb la voluntat expressada per Neruda.
  • Pablo Neruda i Gabriela Mistral
    Format:Web
    Activitats relacionades amb aquests dos poetes xilens, que pretenen d'acostar la poesia al jovent.
  • Neruda a la Biblioteca Nacional de Xile
    Format:Web
    Espai dedicat enterament a la figura del poeta xilè. Classificada en seccions vàries: presentació, l'autor, l'obra, estudis i investigació, fonoteca, imatges i vincles d'interès.

QUE HO SABIES?

  • El govern de Salvador Allende va tenir una vida curta: l'11 de setembre de 1973 era enderrocat per un cop d'estat dirigit per Augusto Pinochet, en què el president xilè va perdre la vida. Neruda, molt delicat de salut, sols el va sobreviure dotze dies.
  • El 1971 el poeta xilè fou guardonat amb la màxima distinció literària: el Premi Nobel de Literatura. Sis anys abans, el 1965, la Universitat d'Oxford li havia concedit el títol de Doctor Honoris Causa en Filosofia i Lletres, i era el primer escriptor sud-americà a rebre aquesta distinció.
  • El 1974 es va publicar pòstumament el llibre de memòries de Pablo Neruda, amb un títol ben explícit: 'Confieso que he vivido'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pablo Neruda recitant els seus poemes.
Setanta fites de la vida del poeta.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua