Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què és al-Qaida?

Al-Qaida, els Estats Units...

...i Europa

Ossama Bin Laden


dijous, 18 de març de 2004
La investigació que pretén determinar els autors dels sagnants atemptats de Madrid apunta en una sola direcció: l'organització al-Qaida, o, si més no, a algun dels molts grupuscles que s'hi relacionen estretament. A les ratlles següents mirarem d'escatir els orígens, la ideologia i la manera d'actuar d'aquesta organització.

La primera cosa que cal dir és que al-Qaida va néixer a la darreria de la dècada del 1980, concretament el 1989. Aquest any la Unió Soviètica hagué de retirar-se de l'Afganistan, en part per la resistència dels combatents que, en nom de l'islam, van plantar cara a l'ocupació soviètica.

D'aquest grup de combatents, en va sorgir al-Qaida, nom que en àrab significa 'la base'. A tots, els unia el repudi dels valors occidentals, acrescut durant la segona meitat de segle XX, i de la corrupció d'uns governants que havien volgut emmirallar-se en aquests valors en detriment de les creences del poble. Uns governants que, a sobre, havien fracassat a l'hora de refer econòmicament i socialment els estats de majoria islàmica.

La llavor del malcontentament va fer que sorgissin grups radicals islàmics com al-Qaida, disposats a plantar cara a Occident i delerosos de regir les societats musulmanes segons una interpretació estricta (i esbiaixada) de l'Alcorà, el llibre sagrat de l'islam.
  • ! Actualització el 23/03/2004 a les 07:55

Al-Qaida, els Estats Units...


+ Nova York: 11 de setembre de 2001.
Els primers anys 1990 va esmicolar-se l'URSS, sigla amb què era coneguda la Unió Soviètica. Això va fer que al-Qaida es fixés en els Estats Units, país que, a ulls dels radicals islàmics, era el símbol dels valors occidentals. De fet, va ésser als Estats Units que va dur-se a terme un dels primers atemptats atribuïts a l'organització terrorista: el 1993 una bomba al World Trade Center de Nova York va causar set morts i més d'un miler de ferits. Vuit anys després, el 2001, els dos gratacels (les torres bessones) del mateix World Trade Center van esfondrar-se sota l'impacte de dos avions dirigits per terroristes suïcides, amb el resultat d'uns tres mil morts.

...i Europa


+ Els atemptats de Madrid han causat més de dos-cents morts.
Els atemptats de l'11 de setembre de 2001 van fer que el govern dels Estats Units emprengués una lluita internacional per eradicar el terrorisme d'arrel islàmica. Dos mesos després l'Afganistan era envaït i queia el règim dels talibans, acusats de protegir al-Qaida. De fet, la invasió d'aquest país va obligar els membres de l'organització a dispersar-se per tot el món. Finalment, el març del 2003, ara fa un any, els Estats Units, amb el suport de la Gran Bretanya, Espanya i algun altre país, van emprendre la guerra de l'Irac, amb el pretext que aquest país governat per Saddam Hussein disposava d'armes de destrucció en massa i que mantenia contactes amb al-Qaida. Malauradament, els atemptats de Madrid evidencien que l'ira d'al-Qaida no perdona Europa.

Ossama Bin Laden


+ Bin Laden, l'home més cercat del món.
Aquest és el nom de qui és considerat el cervell de l'organització al-Qaida, el màxim responsable de la campanya de terror començada per aquesta organització ara fa quinze anys. Bin Laden va néixer a l'Aràbia Saudita, un país manat de fa anys per dèspotes corruptes amb el consentiment dels Estats Units. Paradoxalment, però, alguns experts sostenen que l'home més cercat del món (tot indica que encara és viu) fou entrenat pels serveis d'intel·ligència nord-americans, coneguts per la sigla CIA, per lluitar contra la Unió Soviètica a l'Afganistan, aleshores l'enemic declarat dels Estats Units. Pertanyent a una família del Iemen dedicada al negoci de la construcció, la riquesa de Bin Laden li ha permès de teixir l'organització terrorista més perillosa del món.

MATERIALS

  • Al-Qaida
    Format:Web
    Espai de la British Broadcasting Corporation (BBC) centrat en l'organització al-Qaida.
  • L'atemptat de Madrid
    Format:Web
    Informació i conseqüències dels atacs contra la capital espanyola.
  • Amnistia Internacional i els presos de Guantánamo
    Format:Web
    Campanya d'Amnistia Internacional que demana al govern dels Estats Units un tracte digne i just dels empresonats a la base nord-americana de Guantánamo, d'acord amb la legalitat.
  • L'ombra d'al-Qaida
    Format:Web
    Dossier interactiu sobre la xarxa dirigida per Bin Laden.
  • Ossama Bin Laden
    Format:Web
    Treball d'investigació sobre Bin Laden, l'organització que encapçala i la seva responsabilitat en els atemptats dels Estats Units.
  • Les migracions humanes
    Format:Web
    Revista juvenil interdisciplinària que tracta de les migracions humanes, amb seccions diverses i activitats d'autoavaluació.
  • Educar en la diferència
    Format:Web
    Recursos sobre diversitat cultural, pensats per a fomentar els valors de la tolerància i la solidaritat.

QUE HO SABIES?

  • Els atacs d'al-Qaida també han apuntat contra residents occidentals als països de majoria islàmica, com el Iemen, el Marroc i l'Aràbia Saudita.
  • A diferència dels altres grups armats, al-Qaida no opera d'una manera centralitzada, sinó per cèl·lules autònomes que comparteixen una mateixa ideologia i uns mateixos mètodes. Hi ha qui creu que 'al-Qaida' no designa res més que una colla de grups terroristes que actuen separadament, bo i mantenint contactes.
  • Un d'aquestes grups és l'anomenat Grup Islamista de Combat Marroquí, a qui hom atribueix l'hecatombe de Casablanca (Marroc) del maig del 2003 i que, segons les darreres investigacions, podria haver planejat els atemptats de Madrid.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt biogràfic d'Ossama Bin Laden.
Els atemptats atribuïts a al-Qaida.
L'islam, una religió plural.
Al-Qaida, del 2001 al 2004.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua