Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els nous estats de la Unió Europea: Lituània

Vílnius, ciutat oberta

La meravella del Kursiu

Centre geogràfic d'Europa


dijous, 26 de febrer de 2004
Amb poc més de 65.000 quilòmetres quadrats, Lituània és l'estat bàltic més extens dels tres que l'1 de maig d'enguany ingressaran a la Unió Europea (els altres dos són Letònia i Estònia). L'ingrés a la Unió fou abonat pels lituans en un referèndum, amb el 91% dels sufragis.

Banyada per la mar Bàltica a ponent, Lituània frontereja amb Letònia, a septentrió, amb Bielorússia, a llevant i migjorn, i amb Rússia i Polònia, també a migjorn.

El país, bàsicament pla i boscós, és clafert de llacs, uns 3.000, i també de rius, dels quals el Nemunas és el més important. La població voreja els tres milions i mig, amb més d'un 7% de russos i un altre tant de polonesos.

Històricament, Lituània ha estat successivament ocupada per Polònia i Rússia, i si bé el 1918 va declarar la independència, l'URSS la va sotmetre el 1940 per una cinquantena d'anys. Però a les darrerialles del 1980 el nacionalisme lituà va emergir amb força, i el 1990 el Parlament de Lituània va proclamar la restauració de la sobirania del país; una sobirania que l'URSS va fer mans i mànigues per impedir, valent-se fins i tot de la força, però que va acabar acceptant el setembre del 1991.

Vílnius, ciutat oberta


+ Imatge de Vílnius de nit.
Vílnius, situada a la confluència dels rius Vilija i Vilnja, és la capital del país i una ciutat molt cosmopolita, poblada per gent de procedència diversa. Fundada durant la baixa edat mitjana, el segle XIV va esdevenir el centre polític del Gran Ducat de Lituània, i el 1579 s'hi va fundar la primera universitat del país. La importància històrica de Vílnius es reflecteix en l'abundor de monuments d'estils diferents: gòtic, renaixentista, barroc... No debades l'extens centre antic de la ciutat fou declarat patrimoni mundial per la UNESCO el 1994.

La meravella del Kursiu


+ El Kursiu, patrimoni mundial de la UNESCO des de l'any 2000.
El paratge més bell de Lituània és el Kursiu, una meravella de la natura, que s'estén pel ponent de Lituània i pel septentrió del districte de Kaliningrad (Rússia). Es tracta d'una faixa sorrenca que separa la mar Bàltica d'una mar interior; llarga de noranta-set quilòmetres, l'amplària oscil·la dels quatre-cents metres als quatre quilòmetres. Formats fa uns cinc mil anys, els bancs de sorra del Kursiu han estat segles i segles sotmesos a l'erosió del vent i de les ones marines. Avui parc nacional, el Kursiu és un ecosistema poblat d'espècies molt diverses, on fan estada fins a quinze milions d'ocells durant l'època de les migracions.

Centre geogràfic d'Europa


+ El centre geogràfic d'Europa es troba a Lituània.
El centre geogràfic d'Europa es troba justament a Lituània, concretament a una vintena de quilòmetres al nord de Vílnius. Així ho va establir el 1989 l'Institut Geogràfic Nacional de França, i d'aleshores ençà aquest indret és un dels més visitats del país. Al centre exacte del continent europeu, situat a 54° 51' de longitud nord i 25° 19' de latitud est, s'hi va erigir una petita escultura piramidal, on hi ha inscrites totes les capitals europees i la distància que les separa d'aquest centre geogràfic. Als voltants, hi ha un gran nombre d'escultures d'artistes de tot el món: un ver museu a l'aire lliure.

MATERIALS

  • La cultura lituana
    Format:Web
    Tomb virtual pel patrimoni cultural lituà.
  • Cop d'ull a Lituània
    Format:Web
    Dades bàsiques, història, galeria fotogràfica i context politicoeconòmic de Lituània.
  • Guia de viatge
    Format:Web
    Guia de viatge del país bàltic, elaborada pel directori Yahoo!
  • Recursos
    Format:Web
    Recull de vincles sobre Lituània.
  • Ciutats lituanes
    Format:Web
    Descripció de les principals ciutats lituanes, acompanyada d'informació relativa a la gent, la història i la llengua del país.
  • El Kursiu
    Format:Web
    Web oficial del Parc Nacional del Kursiu.
  • Vílnius
    Format:Web
    Informació històrica, cultural i turística de la capital de Lituània.

QUE HO SABIES?

  • Durant el segle XIX Vílnius va esdevenir un centre capdavanter de la rica cultura jueva, fins al punt que la ciutat era anomenada la Jerusalem lituana. Després de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), la més nombrosa de les comunitats jueves de la Bàltica havia estat en gran part anorreada.
  • La comunitat lituana que viu fora de les fronteres del país és molt nombrosa, repartida bàsicament per l'Europa occidental i els Estats Units. Hom calcula que, a la regió de Chicago (Illinois, EUA), hi viuen a la vora de mig milió de lituans d'origen.
  • La diada nacional de Lituània és el 6 de juliol, amb motiu de la coronació del primer rei lituà, de nom Mindaugas, el 6 de juliol de 1256.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cronologia històrica de Lituània, des del 1915.
L'himne del país.
Un clima fred i humit.
La cuina lituana.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua