Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Neix el Partit Verd Europeu

L'ecologisme

Orígens...

...i consolidació dels moviments ecologistes


dijous, 19 de febrer de 2004
Del 20 al 22 de febrer es fa a Roma, capital d'Itàlia, el quart congrés de la Federació Europea de Partits Verds, que, entre més coses, ha de servir per fundar una nova força política, el Partit Verd Europeu.

Hi assisteixen més d'un miler de participants, representants d'una trentena llarga de partits ecologistes d'Europa, i de fora la Unió Europea i tot.

La principal novetat d'aquesta nova formació d'àmbit europeu és que serà la primera a presentar-se amb una campanya comuna a les eleccions al Parlament Europeu. Això vol dir que els partits verds no limitaran la campanya a un sol estat, ans l'estendran a tots els de la Unió, amb les mateixes propostes i els mateixos eslògans electorals.

Com potser ja sabeu, el Parlament Europeu és una de les institucions més importants de la Unió Europea, amb funcions bàsicament legislatives. Els diputats d'aquest parlament formen actualment grups d'adscripció ideològica, tals com: democristians, socialdemòcrates, liberals, comunistes, verds... Doncs bé, aquests darrers seran els primers a fer una campanya electoral unitària.

L'ecologisme


+ L'ecologisme propugna un creixement socioeconòmic que respecti la natura.
Segurament que us demanareu què tenen en comú els partits integrants del nou Partit Verd Europeu. Doncs força coses, però sobretot una: l'ecologisme. Aquest corrent ideològic (més aviat hauríem de dir 'aquests corrents') propugna un creixement socioeconòmic que tingui cura del medi i respecti la natura, sense deixar de procurar el màxim benestar al conjunt de la població mundial. Aquesta mena de creixement ja fa temps que fou batejat amb una expressió avui molt en voga: desenvolupament sostenible. A banda, l'ecologisme també assumeix la pau com un valor fonamental, i defensa rotundament les idees pacifistes.

Orígens...


+ Rachel Louise Carson, pionera de l'ecologisme.
Aquesta defensa de les idees pacifistes no és pas de fa quatre dies, ans es troba a l'origen mateix de l'ecologisme. Els corrents ecologistes van sorgir a mitjan dècada del 1960 als Estats Units, concretament a l'estat de Califòrnia, a recer dels moviments pacifistes que reclamaven la fi de la guerra del Vietnam (1954-1975) i dels que maldaven per la igualtat de drets civils de la comunitat afroamericana, dirigits pel pastor protestant Martin Luther King (1929-1968). A Europa, el moviment ecologista s'accepta que va néixer el 1972, amb els informes de la Conferència d'Estocolm sobre el Medi Humà.

...i consolidació dels moviments ecologistes


+ Greenpeace, organització ecologista internacional fundada el 1972.
D'aleshores ençà moltes dels les tesis de l'ecologisme han anat penetrant de mica en mica el conjunt de la societat, com en donen fe la rastellera d'organitzacions ecologistes internacionals avui existents: Greenpeace, One Earth, WWF, The World Conservation Union..., i una major conscienciació ecològica dels ciutadans. Ara, l'ecologisme no sols s'ha consolidat políticament amb l'extensió dels partits verds, sinó també gràcies al fet que la majoria de formacions polítiques tradicionals n'han assumit força propostes.

MATERIALS

  • Federació Europea de Partits Verds
    Format:Web
    Web d'aquesta federació que agrupa trenta-dos partits ecologistes d'Europa, breument descrits.
  • Els verds al Parlament Europeu
    Format:Web
    Grup polític integrat pels diputats ecologistes del Parlament Europeu.
  • Salvem la Terra
    Format:Web
    Portal ecologista, amb tot d'informació relativa al medi i la natura. Inclou una colla d'activitats per a fomentar l'ecologisme.
  • Ciències de la natura
    Format:Web
    Materials i recursos per a l'ensenyament i l'aprenentatge de les ciències de la natura.
  • Rachel Louise Carson
    Format:Web
    Web dedicada a aquesta escriptora i biòloga nord-americana, capdavantera del moviment ecologista.
  • Ecologia
    Format:Web
    Conceptes bàsics d'ecologia i paper de l'home en el funcionament de l'ecosfera.
  • Natura i medi
    Format:Web
    Espai de la British Broadcasting Corporation (BBC) dedicat a la natura i el medi, amb jocs varis sobre ecologisme.

QUE HO SABIES?

  • El primer partit verd europeu va sorgir a la Gran Bretanya el 1973, però el que té més pes polític és l'alemany; no endebades els verds alemanys són al govern del país des del 1998, aliats amb els socialdemòcrates.
  • La publicació, el 1962, de l'obra 'Silent Spring', de la biòloga i escriptora nord-americana Rachel Louise Carson (1907-1964), es considera el punt de partença de l'ecologisme. El llibre denuncia els efectes nocius de certes pràctiques sobre el medi, com ara l'ús d'un insecticida conegut amb la sigla DDT.
  • Una diferència observable entre els partits verds europeus està en el grau d'europeisme: mentre que n'hi ha de molt favorables a la unió política europea, també n'hi ha, com els verds suecs i britànics, que hi són més renuents.
  • La primera organització a dir-se ecologista va ésser l'Ecology Action, fundada el 1968 a la prestigiosa universitat de Berkeley (Califòrnia, EUA).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Principis dels partits ecologistes integrats a la Federació Europea de Partits Verds.
Distribució de les forces polítiques al Parlament Europeu.
Els verds, contraris a l'energia nuclear.
Vídeo explicatiu de les fonts d'energia renovable.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua