Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Datat l'origen de les llengües indoeuropees

El poble indoeuropeu

Grups lingüístics

Les llengües romàniques


dijous, 4 de desembre de 2003
Les llengües indoeuropees, que constitueixen la família lingüística més estesa del món, deriven d’una llengua primera originada a la península Anatòlica, a l'actual Turquia, devers el 6700 aC. Això es desprèn, si més no, de les conclusions d'una recent investigació realitzada per experts de la Universitat d'Auckland (Nova Zelanda), i publicada a la revista científica Nature.

Concretament, l'indoeuropeu hauria sorgit entre els antics pobladors anatòlics, just en el moment que abandonaven el nomadisme i es feien sedentaris per cultivar la terra. Això voldria dir que aquesta família lingüística, de la qual deriva, com moltes altres, la llengua catalana, es devia originar al mateix temps que l'agricultura, que assenyala el naixement del període neolític.

A partir de la comparança d'un total de vuitanta-set llengües, parlades des de l'Extrem Orient a la costa atlàntica europea, els investigadors han pogut resseguir l'evolució de l'indoeuropeu i datar l'origen dels principals grups lingüístics que en deriven.

Aquestes conclusions, d'una gran importància, seran font de polèmica, entre més raons, perquè contradiuen la hipòtesi fins avui més acceptada sobre l'origen de la llengua indoeuropea. Segons aquesta hipòtesi, l'indoeuropeu va començar a estendre's per terres asiàtiques i europees gràcies a les tribus genetes de la regió del Kurgan, a l'Àsia central, fa uns sis mil anys.
  • + Secció de Nosaltres.Com: Llengua

El poble indoeuropeu


+ El poble indoeuropeu, originari de la península Anatòlica?
L'antic poble indoeuropeu s'organitzava en tribus, tenia una base patriarcal i coneixia bé la metal·lúrgia del ferro i el bronze. Doncs bé, aquest poble es va estendre en onades migratòries successives per una bona part d'Europa i de l'Àsia occidental, anant sempre a cavall, un animal que ja havien domesticat. Els indoeuropeus van fer cap a l'altiplà de l'Iran, les terres septentrionals de l'Índia, els Balcans, les valls dels rius Danubi i Rin, fins arribar a les terres més occidentals del continent europeu: les penínsules Itàlica i Ibèrica, les illes Britàniques, els territoris de la França actual...

Grups lingüístics


+ La llengua indoeuropea va donar origen a grups lingüístics diversos.
Com suara apuntàvem, aquestes onades migratòries van donar origen a grups lingüístics diversos, que foren la base de moltes de les llengües parlades actualment a Europa i Àsia. I quins són, aquests grups lingüístics? Doncs l'indoari, l'irànic, l'armeni, el tokhari, l'anatòlic, el grec, l'albanès, l'eslau, el bàltic, el germànic, el cèltic i l'itàlic. Segons la recerca duta a terme pels investigadors de la Universitat d'Auckland, tots aquests grups lingüístics es devien diferenciar i perfilar entre el setè i el primer mil·lenni aC.

Les llengües romàniques


+ Mapa de les llengües romàniques.
Com ja deveu saber, durant l'antiguitat l'Imperi Romà es va estendre per una bona part del continent europeu, sobretot per les ribes septentrional i meridional de la mar Mediterrània, ço que va permetre l'extensió del llatí, llengua itàlica parlada pels romans. Però, de la caiguda d'aquest vast imperi, el 476 dC, se'n va seguir la transformació del llatí en unes quantes llengües més o menys divergents. Aquestes llengües, dites romàniques, i també neollatines, són el romanès, el dàlmata, l'italià, el sard, el reto-romànic, el francès, el franco-provençal, l'occità, el català, l’espanyol i el galaico-portuguès.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'èuscar, la llengua del poble basc, no és d'arrel indoeuropea, ni té cap mena de parentiu amb cap de les llengües geogràficament properes. Se sap, això sí, que ja es parlava cap al segon mil·lenni aC.
  • El llatí vulgar, el que en temps dels romans era parlat pel poble, va transformar-se en les llengües romàniques; però el llatí culte, el que feien servir els grans autors clàssics, va continuar essent la principal eina de cultura fins ben entrada l'edat moderna.
  • Basant-se en les semblances entre el sànscrit, el grec, el persa i el llatí, el filòleg britànic William Jones (1746-1794) va ésser el primer a proposar l'existència de la família lingüística indoeuropea.
  • Set de les deu llengües més parlades del món són d'origen indoeuropeu: l'anglès, l'espanyol, l'hindi, el portuguès, el bengalí, el rus i l'alemany.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Aquest mapa dóna compte de la diversitat lingüística europea.
Segueix l'evolució històrica de la llengua llatina.
Què en saps, de l'èuscar?
Vet aquí el domini lingüístic de les llengües romàniques.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua