Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rússia avui

La revolta d'octubre de 1993

Conflicte al Caucas

Qui mana a Rússia?



dimarts, 7 d'octubre de 2003
El 8 de desembre de 1991 la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) va deixar d'existir, i el president rus, l'ucraïnès i el bielorús van signar l'acord que constituïa la Comunitat d'Estats Independents (CEI). D'aquesta manera es dissolia un immens imperi controlat per Rússia, que durant més de quaranta anys havia sotmès militarment l'Europa oriental. Avui, dotze anys després, l'estat rus es troba en un llarg procés de transició econòmica, social i política, ple de dificultats.

I no fa gens estrany que sigui així. Pensem que des del 1922, quan va fundar-se la Unió Soviètica, fins a l'ensulsiada del comunisme, el 1991, els russos foren governats amb mà de ferro per un sistema que pretenia defensar la justícia, però que, a la pràctica, coartava la llibertat i la iniciativa de tothom. Tot el poder es concentrava en uns dirigents que controlaven la societat, l'economia i la política russes.

Però és que, ja abans que el comunisme arribés al poder (1917), Rússia estava en mans d'uns tsars autocràtics ('tsar' en rus vol dir, més o menys, 'gran rei'), que oprimien la població.

És amb aquests precedents que, el 1991, Rússia es va embrancar en una transició democràtica i d'economia capitalista o de mercat, quan no estava gaire preparada per a posar-s’hi: de democràcia i de capitalisme, els russos no en sabien res, ni en tenien experiència, i les instàncies internacionals no els van ajudar gaire.
  • ! Actualització el 07/10/2003 a les 14:00

La revolta d'octubre de 1993


+ El 4 d'octubre de 1993 Borís Ieltsin va ordenar l'assalt del Parlament rus.
És per tot això que la transició russa resulta tan llarga i traumàtica, i tan esquitxada d'episodis tràgics, com el del 4 d'octubre de 1993, quan Borís Ieltsin, el president que dos anys abans havia capitanejat la resistència contra un cop d'estat que volia restaurar el comunisme, va ordenar l'assalt del Parlament rus, on l'oposició s'havia fet forta. Els parlamentaris s'havien amotinat contra Ieltsin, que volia dissoldre la Duma (o Parlament), però el motí, que es va estendre al carrer, era, en el fons, una reacció contra les reformes polítiques i econòmiques que es duien a terme. La corrupció ho infectava tot, i molts russos vivien al llindar de la pobresa, alhora que uns pocs s'enriquien d'una manera mai vista. El motí es va acabar amb l'assalt al Parlament i més d'un centenar de morts.

Conflicte al Caucas


+ El Caucas s'estén entre les mars Càspia i Negra.
Un altre problema que palesa la fragilitat de la incipient democràcia russa té a veure amb l'estructura territorial de l'estat. Pensem que Rússia és un immens mosaic de cultures i ètnies amb una identitat nacional pròpia, forjada durant segles d'història. Això és particularment cert al Caucas, territori muntanyós que s'estén entre les mars Càspia i Negra. Els pobles que hi habiten han rebut, històricament, una influència molt gran de la religió musulmana sunnita, però han estat maltractats per Rússia des que els va ocupar militarment el 1859. Quan la Unió Soviètica es va esfondrar, alguns d'aquest pobles van independitzar-se, com Armènia, l'Azerbaitjan i Geòrgia, però alguns altres, no, amb la conseqüència de sagnants enfrontaments contra l'estat rus, com passa a Txetxènia. Però el conflicte txetxè, que ja ha fet milers de víctimes, encara s'ha de resoldre.

Qui mana a Rússia?


+ El Parlament rus: un poder sobirà?
Molts experts i organitzacions internacionals han criticat sovint la corrupció del nou estat rus, sorgit el 1991. El fitó d'aquestes crítiques ha estat, sobretot, l'ex-president Borís Ieltsin, que durant la dècada del 1990 va privatitzar l'economia russa deixant-la en mans d'un reduït grup d'oligarques, moguts únicament per interessos particulars, però que van tenir una influència política fora mida. De totes maneres, el nou president rus, Vladímir Putin, no ha pogut o volgut capgirar aquesta situació, ans ha continuat la tendència de deixar les regnes de l'estat a una oligarquia amb interessos poc clars. Us en donarem un exemple: el govern rus està ben decidit a vendre's la meitat dels boscos de Rússia (un total de 8,4 milions d'hectàrees) a empreses privades que en podrien fer l'ús que volguessin! Els grups ecologistes ja han alertat que, si el Parlament aprovava la iniciativa, en un futur no gaire llunyà podríem trobar-nos amb un desastre ambiental de grans proporcions.

MATERIALS

  • Perfil de Rússia
    Format:Web
    Espai de la BBC que repassa la història recent del poble rus. Conté una seguida de documents sonors sobre els esdeveniments clau del segle XX a Rússia.
  • Sant Petersburg, la 'Venècia del nord'
    Format:Web
    Notícia del Diari de l'Escola sobre Sant Petersburg, publicada arran del tres-centè aniversari de la fundació d'aquesta ciutat russa, esdevingut el 27 de maig de 2003.
  • Txetxènia a la xarxa
    Format:Web
    Recursos educatius sobre el conflicte txetxè a la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).
  • El Caucas
    Format:Web
    Documentat article que analitza l'especificitat cultural dels pobles del Caucas, ensems que explica les causes i el desenvolupament del conflicte txetxè.
  • Protagonistes de la transició russa
    Format:Web
    Pàgina del CIDOB que permet d'accedir a les biografies dels polítics capdavanters de la transició política a Rússia.
  • Rússia
    Format:Web
    Informació de les dades estadístiques, el medi i la història de Rússia.
  • Literatura russa
    Format:Web
    Vida i obra dels més grans escriptors russos dels darrers dos segles.

QUE HO SABIES?

  • Rússia presenta el conflicte amb Txetxènia com un exemple més de la lluita contra el terrorisme internacional d'arrel islàmica, una lluita que ara mateix capitanegen els Estats Units. En canvi, el govern rus va fer pinya amb França i Alemanya contra la invasió de l'Irac, promoguda per l'administració nord-americana.
  • Segons dades de World Wildlife Fund, els boscos de Rússia representen el 22% de la superfície forestal de la Terra i tenen una importància fonamental en l'estabilitat del clima, una dada que el govern rus hauria de tenir en compte, abans de deixar en mans privades l'administració de la meitat dels boscos del país.
  • Però sembla que el medi no forma pas part de les preocupacions més immediates del govern rus. Ben altrament, el president, Vladímir Putin, ha anunciat fa poc que Rússia no ratificaria, de moment, el protocol de Kyoto, que vol reduir l'emissió de gasos hivernacle per lluitar eficaçment contra el canvi climàtic. Aquest és el cop més dur contra el protocol des que els Estats Units es van negar a secundar-lo adduint que perjudicava l'economia nord-americana.
  • El Caucas presenta una gran diversitat ètnica i lingüística. Tant és així que ha estat batejat amb els mots àrabs 'Djaba al-aslun', val a dir, 'muntanya de les llengües'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mira si en fa, d'anys, que s'arrossega el conflicte txetxè.
Fes un cop d'ull a la història i a la cultura de la ciutat de Sant Petersburg, i també als tresors artístics que custodia.
Fixa't en el procés de transició democràtica dels països de l'est, sotmesos fins a final dels anys 1980 al poder soviètic.
Aprofundeix en la història i la cultura dels pobles del Caucas.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua