Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El medi, l'altra víctima de la guerra

La dessecació dels aiguamolls de la Mesopotàmia

Els efectes ambientals de l'urani empobrit

Les conseqüències sobre la salut humana



dijous, 10 d'abril de 2003
La guerra de l'Irac, que sembla que és a les acaballes, està provocant milers de morts, i en provocarà més abans no s'acabi definitivament. Tots els conflictes bèl·lics causen víctimes innocents, raó per la qual milions de persones de tot el món els rebutgen fermament. Ara, l'atac a l'Irac també està destruint el medi d'aquest país i, de retruc, tindrà greus conseqüències sobre la salut dels qui hi viuen.

Certament, les estratègies bèl·liques aplicades pels combatents estan provocant un greu deteriorament del medi a la zona en conflicte. El fum tòxic causat per l'incendi de desenes de pous petroliers, les tones de metralla acumulades i les bombes llançades sobre les principals ciutats iraquianes en són la millor prova. La contaminació de l'atmosfera iraquiana, plena de dioxines, sulfur i mercuri, constitueix un gran risc per a les persones que habiten el país i, ensems, per a l'equilibri de l'ecosistema.

Paradoxalment, aquesta destrucció del medi es produeix en una zona tradicionalment fèrtil, amb una gran diversitat faunística i paisatgística. Pensem que als voltants de Bàssora, la principal ciutat del migdia de l'Irac i feu de la comunitat religiosa xiïta, la tradició hi situa els paradís terrenal, el jardí de l'Edèn bíblic.

Conscient dels catastròfics efectes de la guerra, l'Agència del Medi de les Nacions Unides ha destinat una partida de 2.200 milions de dòlars en projectes relacionats amb el medi, de la qual també se'n beneficiaran alguns països veïns que també s'han vist perjudicats pel conflicte armat. Una mesura del tot lloable, però que, malauradament, no podrà evitar que es tardi molt anys a pal·liar el dany causat.

La dessecació dels aiguamolls de la Mesopotàmia


+ Aquests dos mapes permeten de comprovar la progressiva dessecació que han sofert els aiguamolls de la Mesopotàmia.
A les greus conseqüències ambientals causades per la guerra, s'hi han d'afegir les que són producte d'una deficient cura en la gestió del medi. Així per exemple, els aiguamolls de la Mesopotàmia, situats entre l'Irac i l'Iran, han sofert un procés de dessecació progressiva, fins al punt que són en perill de desaparèixer. Un informe de l'Agència del Medi de l'ONU, fet públic al Tercer Fòrum Mundial de l'Aigua, tingut fa pocs dies al Japó, assenyala que ja s'han assecat 325 quilòmetres quadrats, de manera que ara solament en resta un 7% de la superfície originària. La ràpida degradació dels aiguamolls de la Mesopotàmia és deguda a la construcció de grans preses aquests últims quaranta anys i a l'establiment de sistemes de drenatge d'interès agrícola. Conscient de la catastròfica situació, l'Agència del Medi de les Nacions Unides ha demanat que hom tingui en compte aquesta situació en la reconstrucció de l'Irac posterior a la invasió.

Els efectes ambientals de l'urani empobrit


+ L'urani és un element químic radioactiu.
Durant els mesos previs a l'esclat de la guerra a l'Irac s'ha parlat molt de la possibilitat que el règim de Saddam Hussein disposés d'armes de destrucció en massa. Una vegada les operacions bèl·liques s'han posat en marxa sembla que ja no interessa esbrinar si un dels principals motius adduïts per a iniciar l'atac era prou fonamentat. Sigui com sigui, el que sí es pot afirmar és que l'exèrcit anglo-americà està fent ús d'una arma radioactiva i, sobretot, enormement tòxica: l'urani empobrit. Aquest residu s'obté després de modificar l'urani, un metall caracteritzat per una elevada densitat i, per tant, dotat d'un enorme poder destructor. Aquesta arma ja es va usar el 1991, durant la primera guerra del Golf. Dotze anys després, l'urani empobrit ha contaminat el sòl i les aigües subterrànies, i ha convertit en erms el que abans eren camps extraordinàriament fèrtils.

Les conseqüències sobre la salut humana


+ Les persones, les primeres i principals víctimes de la guerra.
Amb tot, l'ús d'armes d'urani empobrit no tindrà únicament efectes catastròfics sobre el medi. La salut de les persones que han sofert el conflicte en resultarà molt afectada, i probablement també les futures generacions. Pensem que d'ençà de la primera guerra del Golf el 1991, a l'Irac s'ha registrat un augment molt significatiu de malalties com el càncer i la leucèmia, que afecten sobretot la població infantil. I també s'ha produït un increment d'avortaments recurrents, malformacions en els nadons i pèrdua de fertilitat. Diversos informes militars i mèdics relacionen aquest fet amb els efectes de l'urani empobrit, tot i que els estudis realitzats fins ara no han pogut demostrar el vincle entre una cosa i l'altra. Aquesta hipòtesi es veu refermada pels casos de càncer registrats entre els ex-combatents en guerres on es va fer ús d'aquest metall altament tòxic. És el cas de diversos militars europeus que van estar destacats als Balcans després dels bombardejos de l'OTAN a Bòsnia i Hercegovina i a Kosovo, durant la dècada de 1990. Ara, malgrat tots aquests indicis i les peticions de l'ONU perquè no es faci ús d'aquest material tan destructiu, el cert és que l'urani empobrit s'ha tornat a usar en aquesta nova guerra a l'Orient Mitjà.

MATERIALS

  • OMS
    Format:Web
    Pàgina oficial de l'Organització Mundial de la Salut. Informa a bastament del Dia Mundial de la Salut, que enguany s'ha dedicat a potenciar ambients saludables per als infants.
  • Sostenible
    Format:Web
    Revista de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. En destaquen els nombrosos articles que informen de l'actualitat ambiental. Conté tot un seguit de vincles relacionats amb el medi.
  • L'Agència del Medi
    Format:Web
    Agència de les Nacions Unides encarregada de protegir el medi i millorar-ne la qualitat.
  • Salvem la Terra
    Format:Web
    Interessant portal amb tot tipus d'informació sobre el medi. Conté diverses activitats (tests, endevinalles...) que fomenten l'ecologisme.
  • Les fonts contaminants de l'atmosfera
    Format:Web
    Pàgina web on s'expliquen els diferents tipus de fonts contaminants de l'atmosfera.
  • WorldWacht Institute
    Format:Web
    Prestigiosa organització que presenta anualment un informe de l'estat del món, el més complet que hom fa sobre l'estat ambiental del nostre planeta.

QUE HO SABIES?

  • Enguany el Dia Mundial de la Salut, tingut el passat dilluns 7 d'abril, s'ha dedicat a potenciar ambients saludables per als infants. I és que segons dades de l'Organització Mundial de la Salut cada any més de cinc milions de criatures menors de catorze anys, la majoria del tercer món, es moren de malalties relacionades amb l'entorn, com ara la diarrea i la malària.
  • El risc de dessecació no afecta únicament els aiguamolls de la Mesopotàmia. La mar de l'Aral, situada al migjorn del continent asiàtic, pateix una catàstrofe ambiental igual o pitjor des que als anys 1960 es començaren a sobreexplotar els dos rius que hi desemboquen, el Sir Daria i l'Amu Daria. La població de Muinak, situada a deu quilòmetres de la desembocadura del riu fa quaranta anys, se'n troba avui a més de setanta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Existeix tot un ventall de mesures per aconseguir unes condicions saludables per als infants. Cerca-les , aquestes mesures, a la web de l'Organització Mundial de la Salut. Les trobaràs per poc que tafanegis,
La crema de pous de petroli pot generar fenòmens de pluja àcida. Saps en què consisteix, exactament, la pluja àcida? La resposta és aquí.
I també...
  • Saps quines són les principals fonts contaminants de l'atmosfera. Esbrina-ho en aquesta pàgina.
  • Les aigües de la mar de l'Aral banyen dos estats asiàtics. Quins? Aquest mapa te'n dóna la resposta.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua