Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
25 anys de Ral.li Dàkar

Un ral.li polèmic

Els primers aventurers

Els orígens de la cursa



dilluns, 20 de gener de 2003
L'any 1977 el francès Thierry Sabine es va perdre mentre participava al Ral.li Abidjan-Niça. Tot i que va estar a punt de morir, des d'aleshores Sabine es va sentir fascinat pel desert i pel continent africà. La conseqüència immediata d'aquesta fascinació es va concretar en la creació del ral.li més famós del món, el Dàkar, que enguany ha arribat a la vint-i-cinquena edició.

Tradicionalment, el Ral.li Dàkar ha fet el trajecte des de París, d'on es donava el tret de sortida de la cursa, fins a Dàkar, ciutat situada a la costa atlàntica del continent africà. Aquest recorregut explica el fet que la cursa es conegui habitualment amb el nom de París-Dàkar, tot i que en els darrers anys no s'hagi iniciat a la capital francesa i sense perdre de vista que la veritable dificultat de la cursa comença en terres africanes.

Les etapes més dures del Dàkar han estat sempre les que creuaven el mític desert de Teneré, de més de sis-cents quilòmetres en mig de l'abisme, qualificat per poble Tuareg com 'el desert dels deserts'.

Això no obstant, el ral.li ha canviat de fesomia amb el pas dels anys. En les primeres edicions, sense tecnologia GPS i amb una estructura del tot minsa, els participants lluitaven més per sobreviure que no pas per arribar primers a la meta.

Avui les coses han canviat molt. Fins al punt que el Dàkar d'enguany no fa l'habitual trajecte entre París i Dàkar. La cursa no s'ha iniciat a la capital francesa sinó a Marsella. I tampoc té el final a Dàkar sinó a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeic. I ni tan sols passa pel desert del Teneré. Malgrat tot, la duresa en continua essent la principal característica.
  • + Secció de Nosaltres.Com: Ral.lis

Un ral.li polèmic


+ El Ral.li París-Dàkar ha servit com a plataforma de reivindicacions polítiques.
Tot i la fama que ha adquirit amb els anys, el cert és que el Ral.li Dàkar compta amb nombrosos col.lectius que s'hi mostren contraris, amb arguments ben diversos. Hi ha qui en critica l'ostentació i la prepotència occidental de fer un ral.li que recorre països molt poc desenvolupats on la pobresa i la fam hi causen grans estralls. D'altres s'hi oposen per la contaminació que provoca el ral.li en països encara força verges, en un moment a més en que cada vegada són més les veus que aposten per la mobilitat sostenible i la utilització de fonts d'energia renovable, inesgotables i al mateix temps no contaminants. Des de l'Àfrica, la cursa també ha servit d'excusa de reivindicacions polítiques. Grups com el Front Polisari han amenaçat més d'una vegada amb boicotejar la cursa com a mesura de pressió en el conflicte que manté amb l'estat marroquí.

Els primers aventurers


+ David Livingstone, un dels exploradors més famosos de tots els temps.
En el tombant del segle XIX, la Gran Bretanya era la gran dominadora del món, i molts dels joves del país estaven imbuïts d'un gran idealisme que els portava a afrontar reptes i aventures de gran risc. Sovint eren joves de bona família, cultes i intrèpids, formats a les elitistes universitats de Cambridge i Oxford. Un d'ells fou George Mallory, que va intentar pujar a l'Everest tres vegades, i que va perdre la vida en la darrera d'elles: encara avui no se sap si va ser el primer escalador en trepitjar el cim. També cal fer esment de David Livingstone, el gran aventurer que es va perdre explorant el llac Tanganika fins que fou trobat pel periodista Henry Morton Stanley, protagonitzant tots dos una divertida i coneguda anècdota.

Els orígens de la cursa


+ Thierry Sabine fou el primer organitzador del Ral.li París- Dàkar
La primera edició del Rally París-Dàkar es va fer l'any 1979, fruit d'una idea de Thierry Sabine. Aquest pilot francès, obsessionat amb l'Àfrica, ja havia participat anteriorment en ral.lis en terres africanes. En un d'ells, el Abidjan-Niza, va estar a punt de perdre-hi la vida. Sabine es va proposar que si aconseguia sobreviure, organitzaria la cursa més dura de quantes s'havien fet fins aleshores, amb un recorregut que passés pel mític desert del Teneré (Níger). El pilot francès se'n va sortir, i l'any següent s'iniciava el ral.li més dur i famós del món. Ell mateix hi va participar cinc vegades, però també fou allí on hi trobà la mort l'any 1986: l'helicòpter en què viatjava es va estavellar quan intentava reunir els participants, perduts en una tempesta de sorra.

MATERIALS

  • El Ral.li Dàkar
    Format:Web
    Pàgina oficial del Ral.li Dàkar 2003.
  • National Geographic
    Format:Web
    Web de la mítica revista britànica, on s'hi pot trobar tot allò relacionat amb el món dels viatges i de l'aventura. Conté una interessant pàgina per a joves.
  • David Livingstone
    Format:Web
    Web del David Livingstone National Memory, dedicat íntegrament a l'aventurer britànic i als viatges que va realitzar pel continent africà.
  • Mobilitat sostenible
    Format:Web
    Secció del Nosaltres.Com, el cercador de VilaWeb. Hi podeu trobar informació sobre el Dia sense cotxes, els vehicles elèctrics i diversos enllaços d'interès.
  • George Mallory
    Format:Web
    Interessant web dedicada a George Mallory, per alguns la primera persona que va trepitjar el sostre del món, l'Everest.
  • Altaïr
    Format:Web
    Web odicial de la llibreria Altaïr, especialitzada en viatges, natura i antropologia.

QUE HO SABIES?

  • Es pot dir que els precedents del Ral.li París-Dàkar es troben en la rivalitat entre dues marques de cotxes, Citroën i Renault, que durant els anys vint del segle XX van iniciar una dura competència per creuar l'Àfrica. Finalment, l'any 1925 el comandant francès Delinguette va aconseguir arribar a l'Àfrica del Sud pilotant un cotxe de sis rodes de la marca Renault.
  • Thierry Sabine era conegut amb el sobrenom del 'Profeta', degut a la llarga barba blanca que s'havia deixat i a un fort idealisme que el va portar a fundar el ral.li més dur i prestigiós del món.
  • H. M. Stanley era un explorador i periodista que treballava com a corresponsal del diari New York Times, i va ésser enviat a l'Àfrica a la recerca de l'explorador David Livingstone, del qual ningú en tenia notícies des de feia quatre anys. Quan Stanley va trobar Livingstone, el mirà de fit a fit i li digué: Dr. Livinstone, I presume? (El Dr.Livinstone, suposo?). La dita és molt característica de l'humor anglès, ja que és evident que la persona amb la que Stanley va topar no podia ésser ningú més que Livingstone.
  • George Mallory estava obsessionat amb l'Everest. Una vegada li van preguntar per les raons que l'impulsaven a pujar l'Everest. Mallory, tot seriós, va respondre de forma curta però contundent: 'perquè hi és'.
  • Al nostre país hi ha una gran afecció al món de motor, tant pels cotxes com per les motos. I el Ral.li París-Dàkar ha subjugat molts pilots que hi han volgut participar. Joan Porcar, Jordi Arcarons, Carles Mas, Josep Maria Servià, Nani Roma i molts més pilots han afrontat el repte del desert amb resultats molt satisfactoris. Però encara avui ningú de les nostres terres ha aconseguit el primer lloc a la mítica cursa tot i haver-ne estat ben a prop en diferents ocasions.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tradicionalment, la meta del ral.li s'ha situat a la ciutat de Dàkar. Saps de quin estat de l'Àfrica és capital aquesta ciutat? Trobaràs la resposta en aquest mapa del continent africà.
El Dàkar d'enguany travessa tres països del continent africà. Quins? Cerca'n la resposta en la pàgina oficial del Dàkar 2003. La trobaràs per poc que t'hi fixis.
El Dàkar ha passat molts anys per les terres que els Tuareg ocupen des de fa segles. Què en saps d'aquest poble? Aquesta pàgina electrònica et permetrà de conèixer-lo millor.
David Livingstone va ésser un dels exploradors més mítics del segle XIX. Saps què volia trobar en la darrera expedició que va emprendre a l'Àfrica? Cerca'n la resposta en la web del Centre David Livingstone, on a més podràs conèixer de primera mà les múltiples aventures que va viure l'insigne aventurer.
I també...
  • Has seguit l'actualitat del Ral.li Dàkar? Saps el nom dels guanyadors d'enguany en les modalitats de motos, cotxes i camions? Cercal's aquí.
  • George Mallory estava realment obsessionat amb l'Everest, la muntanya més alta de la Terra. La figura d'aquest jove escalador està voltada de misteri, sobretot pel fet que es desconeix si va arribar al sostre del món l'any 1924. En aquest article podràs aprofundir en aquest misteri que encara captiva els afeccionats a l'excursionisme.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua