Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Temps de Ramadà

La 'umma', la comunitat de creients

Seguint les fases lunars

La Meca, ciutat sagrada



dimarts, 12 de novembre de 2002
El 6 de novembre els musulmans van començar el Ramadà, novè mes del seu calendari, en què recorden la 'recitació' (l'Alcorà) que Déu va fer al profeta Mahoma. L'Alcorà és format per 114 sures o capítols que inspiren la vida del creient.

Mentre dura el Ramadà els musulmans es concentren en l'oració, dediquen més poc temps als afers quotidians i practiquen especialment la solidaritat amb els més desvalguts. És un moment de pregària i de contemplació.

A més d'aquestes normes de caràcter general, hi ha tot un seguit de preceptes que s'han d'acomplir. Per exemple, des de l'alba fins al crepuscle, el creient ha de dejunar i abstenir-se de fumar i de qualsevol impuls passional.

El Ramadà és un dels cinc pilars bàsics de la religió islàmica. La creença en un Déu totpoderós, el pelegrinatge a la Meca, la pràctica de l'almoina i la pregària són els altres quatre.

El capvespre del dia 27 d'aquest mes sagrat se celebra 'la Nit del Poder', perquè és en aquest moment que Mahoma va rebre la revelació de l'Alcorà i, segons l'Alcorà, Déu determina els destins del món de l'any vinent.

La 'umma', la comunitat de creients


+ Imatge d'una mesquita de París (França)
'Umma' és el nom que rep la comunitat de fidels musulmans. Són uns 1.300 milions a tot el món, xifra només superada pels 2.000 milions de cristians. A 23 països, el percentatge de musulmans supera el 90% de la població. A Europa són 14 milions. Es tracta, doncs, d'una gran comunitat, amb maneres d'entendre l'islam diferents, sobretot dues, la sunnita i la xiïta.

Seguint les fases lunars


+ Els musulmans fan servir el calendari lunar
El 6 de juny de l'any 622 de la nostra era el profeta Mahoma va haver d'exiliar-se de la Meca i es refugià a la ciutat de Medina. Aquesta és la data inicial del calendari musulmà, que és lunar. El calendari lunar es basa en la llunació, que és el temps que transcorre entre l'aparició d'una lluna plena i la següent. Com que la durada mitjana de la llunació sobrepassa de 48 minuts la durada del mes musulmà, cada trenta anys s'afegeixen onze dies al calendari. Una cosa semblant passa als anys de traspàs del nostre calendari solar.

La Meca, ciutat sagrada


+ L'Islam compta amb molts fidels arreu del món
La Meca és la ciutat més simbòlica de l'islam. És el lloc on va néixer Mahoma i on es troba la Kaaba, una construcció en forma de cub que els musulmans consideren el centre del món i on s'orienten a l'hora de pregar. El pelegrinatge a la Meca és un dels pilars bàsics de l'islam. Tot musulmà que es trobi bé de salut i disposi de recursos suficients per a fer el viatge ha d'anar-hi almenys una vegada a la vida. Cada any, milions de fidels hi assisteixen i proclamen plegats: 'Aquí sóc, Déu meu, aquí sóc'.

MATERIALS

  • Islamweb
    Format:Web
    Pàgina del Ministeri d'Afers Religiosos de Qatar, amb informació molt completa sobre l'Islam.
  • L'islam explicat als nostres fills
    Format:Llibre
    Entendedora i amena visió de l'Islam explicada per l'escriptor marroquí Tahar Ben Jelloun.
  • Ramadan on the net
    Format:Web
    La web del Ramadà a Internet. Pàgina molt ben elaborada, amb continguts en idioma anglès.
  • Història de l'Islam
    Format:Web
    Pàgina en català d'Starmedia que fa un repàs a la història de l'Islam i ofereix un bon nombre d'enllaços relacionats.
  • Conceptes bàsics de l'Islam
    Format:Web
    Pàgina de l'Institut Català de la Mediterrània que ofereix una clara i breu explicació dels conceptes bàsics de l'Islam.
  • El Rei, el Savi i el Bufó
    Format:Llibre
    Llibre molt pedagògic i divertit sobre les grans religions del món. L'argument gira al voltant d'un torneig organitzat per determinar quina creença és la millor. El final del llibre és del tot inesperat.
  • Associació catalana d'estudis islàmics
    Format:Web
    Publicació electrònica independent sobre Islam, interculturalitat, drets humans i diàleg de civilitzacions. Edició Països Catalans.

QUE HO SABIES?

  • La Bíblia és el llibre sagrat de jueus i cristians, però també és reconegut pels musulmans. De fet, la tradició explica que el patriarca Abraham va tenir dos fills, Ismael i Isaac. Del primer descendeixen els musulmans, i del segon, els jueus. En certa manera, les tres grans religions del món són filles d'un mateix pare.
  • Els musulmans foren expulsats de la Península Ibèrica l'any 1609. Hi havien arribat l'any 711.
  • La primera universitat del món es fundà en terres de domini musulmà el segle X. Aquesta institució, anomenada al-Azhar, encara avui és la més prestigiosa del món islàmic. No fou fins el segle XIII que es fundaren les primeres universitats europees. La més antiga, a la ciutat italiana de Bolonya.
  • Les tres grans religions monoteistes fan la festa setmanal en dies diferents: els musulmans el divendres, els jueus el dissabte i els cristians el diumenge.
  • Molts musulmans són àrabs i molts àrabs són musulmans, però uns i altres no són ben bé el mateix. El poble àrab és originari de la Península Aràbiga. Els musulmans són els que professen la fe islàmica independentment de la seva procedència.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Molts musulmans que viuen al nostre país parlen la llengua àrab. Cerca com s’escriuen i es pronuncien en àrab les paraules següents: paella, cadira, forquilla, cuscús, bolígraf, jersei i gil·laba. En trobaràs informació en aquest diccionari català-àrab d’Edu365.
Entra una altra vegada al diccionari català-àrab i cerca-hi com es diuen en àrab 'sucre' i 'arròs'. Per què creus que aquests mots són semblants en ambdues llengües? Si vols saber-ho, clica aquí.
Segons el calendari musulmà, l'any té dotze mesos i 354 dies. Saps quants dies hi té cada mes? Si necessites ajuda, en trobaràs aquí.
Què són el 'salat', el 'zakat', el 'sawm', el 'hadj' i la 'xahada'? Cerca-ho en aquesta pàgina.
I també...
  • Saps quines són les principals religions del món? Aquest mapa t'ajudarà a saber-ho.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua