Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El llegat de Salvador Dalí

El gran surrealista

El gran provocador

Els grans espais dalinians


dimecres, 22 de gener de 2014
De la llarga llista d'artistes la fama dels quals ha superat els límits del nostre país, n'hi ha un que brilla tot sol. Parlem del pintor empordanès Salvador Dalí (Figueres, 11 de maig de 1904 - 23 de gener de 1989), convertit en una icona mundial de l'art del segle XX. Dos factors ajuden a explicar aquesta fama: d'una banda, la naturalesa excepcional i l'originalitat de la seva obra; i, d'una altra banda, el seu caràcter provocador i excèntric, que no deixava ningú indiferent.

Salvador Dalí va excel·lir sobretot com a pintor, però va deixar prou exemples del seu talent excepcional en molts altres camps de l'art i la cultura. En l'extensa obra que va deixar hi ha dibuixos, il·lustracions, escenografies, dissenys i escrits, en els quals sol haver-hi un gran interès pel progrés científic, el teatre i el cinema.

Tot aquest univers de l'artista de mostatxo llarg, un veritable tastaolletes amb molt de talent, s'ha pogut mostrar en una gran exposició retrospectiva (amb dues-centes peces de totes les èpoques, de pintures a escultures, dibuixos, fotos i curt-metratges), que ha visitat amb un gran èxit de públic el Centre Georges Pompidou de París (del 21 de novembre de 2012 al 25 de març de 2013) i el Centre Reina Sofía de Madrid (del 27 d'abril al 2 de setembre de 2013). La directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer, comissària de l'exposició, va descartar de portar-la a Barcelona enguany.

El gran surrealista


El surrealisme es va iniciar a París al final de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Aquest moviment artístic i literari rebutjava les convencions socials i es basava en el món dels somnis i l'inconscient humà. De fet, va ésser molt influït per Sigmund Freud i les seves teories de la psicoanàlisi. El surrealisme va impregnar l'obra de Dalí, que hi va entrar en contacte la dècada del 1920. Algunes de les seves primeres pintures més famoses mostren el resultat de la influència d'aquest corrent artístic: 'El gran masturbador' (1929), 'La persistència de la memòria' (1931) i 'L'enigma de Guillem Tell' (1933).

El gran provocador


Amb l'extinció de la revolució surrealista, Dalí va passar al mètode paranoicocrític, una creació menys ideal i més encarada a la provocació i que l'empeny cap al mite i la història de l'art. Dalí recupera i reinterpreta els grans genis de la renaixença i el barroc, i la recerca de noves arrels l'empeny a interessar-se durant les dècades de 1960 i 1970 per la ciència, la mística, la física, l'òptica i les noves tecnologies.

Els grans espais dalinians


La vida i l'obra de Salvador Dalí es vinculen estretament a tres indrets de l'Empordà: Figueres, Púbol i Portlligat. Figueres és el lloc on va néixer i va morir, i on es va aixecar el Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974. La situació privilegiada de Portlligat, al terme municipal de Cadaqués, va ser la seva font d'inspiració. Hi va construir casa seva, gràcies als diners obtinguts amb la venda de 'La vellesa de Guillem Tell'. Finalment, Púbol és el castell que va donar com a regal a la seva estimada Gala, que el va acceptar amb la condició que Dalí només hi podia entrar si l'hi convidava expressament.

MATERIALS

  • Fundació Gala-Salvador Dalí
    Format:Web
    Web de la fundació que gestiona, protegeix i fomenta el llegat artístic i cultural de Salvador Dalí. Informa, amb tots els detalls, del Teatre-Museu Dalí de Figueres, la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat (Cadaqués).
  • Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida)
    Format:Web
    Museu que exposa una extensa col·lecció de l'obra del pintor empordanès: noranta-cinc olis i un centenar de dibuixos.
  • Dalí, escriptor
    Format:Web
    Pàgina sobre Salvador Dalí a l'espai literari Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  • El surrealisme
    Format:Web
    Espai de l'Edu365 centrat en el surrealisme, moviment artístic i literari d'avantguarda que va influir decisivament l'obra 'daliniana'.

QUE HO SABIES?

  • L'any 1929 el poeta surrealista Paul Éluard i la seva dona Helena Ivanovna, coneguda com a Gala, van visitar Dalí a Portlligat. Dalí i Gala es van enamorar i des de llavors es va convertir en assessora del pintor, model, musa i companya inseparable.
  • Dalí es va convertir, el 1936, en el primer ciutadà català a aparèixer a la portada de la prestigiosa revista Time.
  • Walt Disney va encarregar al pintor empordanès uns dibuixos per a un curt-metratge, 'Destino', que va deixar inacabat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Salvador Dalí: enregistraments sonors.
A Saint Petersburg (Florida, EUA) hi ha des del 1982 un Museu Dalí.
Diari de l'Escola: la Costa Brava, imant d'artistes.
La imatge de Salvador Dalí va lligada sovint al seu peculiar bigoti, convertit en un model.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua