Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Fires de Santa Llúcia

Origen

La figura del caganer

La Fira de l'Avet d'Espinelves


dimarts, 3 de desembre de 2013
'Santa Llúcia la bisbal, a tretze dies de Nadal.' Aquesta dita assenyala la data de la festivitat de Santa Llúcia, el dia 13 de desembre, lligada de fa temps a la fira tradicional que algunes viles i ciutats han avançat a la primeria de desembre i que ha esdevingut el punt de partença de les celebracions nadalenques, que s'allarguen tot un més, fins el dia dels Reis. Si bé la fira de Santa Llúcia es fa en uns quants indrets del país, la més concorreguda i de més anomenada és la que es para davant la catedral de Barcelona. Es va inaugurar divendres passat i s'hi estarà fins un parell de dies abans de Nadal. Són prop de tres-centes parades amb tota mena de motius nadalencs: figures i elements decoratius del pessebre (molsa, suro...); tions destinats a cagar regals a cops de bastó; arbres de Nadal i garlandes i lluminàries per a ben guarnir-los...; tot plegat acompanyat dels més variats objectes artesans i de la música de fons de les nadales.

A Barcelona, la fira de Santa Llúcia hi té molt d'arrelament: dos segles llargs d'existència. Més encara, segons consigna el 'Costumari català' del folclorista Joan Amades, una tradició fa santa Llúcia filla de Barcelona, bé que n'hi ha una altra que la fa originària de la Bisbal d'Empordà, cosa que lligaria amb la dita suara esmentada. Ara, la versió més acceptada sosté que aquesta verge i màrtir cristiana era de l'antiquíssima ciutat de Siracusa (Sicília), que la té per patrona.

Origen


Santa Llúcia és la protectora de la vista i patrona de costureres i modistes: el mot 'Llúcia', derivat del llatí 'lux' ('llum'), es pot traduir per 'lluminosa'. Hom diu que antigament era costum entre els barcelonins que volien obtenir una gràcia de demanar-la a santa Llúcia amb la promesa de fer caritat als captaires cecs. Així mateix, la festivitat de Santa Llúcia era molt celebrada per cosidores, nenes que anaven a costura i estudiants, que s'hi encomanaven a fi de conservar la vista. A la festa s'afegí, més tard, la fira nadalenca; a la de Barcelona, hi acudien les fadrines de la ciutat i de la rodalia amb l'esperança de trobar-hi festejador.

La figura del caganer


A banda les figures d'arrel religiosa consubstancials al pessebre (l'infant Jesús, la Mare de Déu, Sant Josep, els pastors, els Reis de l'Orient...), n'hi ha una d'inspiració popular molt lligada a la tradició pessebrística catalana: el caganer, que es remunta, pel cap baix, al segle XVIII. Als pessebres catalans, el caganer hi apareix mig amagat en un racó, fent de ventre a l'aire lliure i amb tota la calma del món, sovint amb una pipa als llavis. Tradicionalment vestit amb camisa blanca, pantalons foscs i barretina, a les fires de Santa Llúcia se'n poden veure de tota mena, de caganers: n'hi ha, i cada vegada més, que figuren personatges de relleu públic (polítics, esportistes...).

La Fira de l'Avet d'Espinelves


A les nostres terres hi ha acabat arrelant el costum de guarnir l'arbre de Nadal, originari de l'Europa septentrional. D'aquest arrelament, n'és penyora la popularitat creixent de la Fra de l'Avet d'Espinelves, un bell poblet d'Osona situat a les Guilleries. Els avets conreats a Espinelves mateix són el centre indiscutible de la fira, que també dóna cabuda als productes naturals i artesans i a tot d'activitats paral·leles: exposicions, espectacles teatrals i musicals... La fira de l'Avet es fa enguany (6-15 de desembre) per trenta-tresena vegada.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El dia de Santa Llúcia és el 13 de desembre, data suposada del seu martiri i que en el calendari julià original coincidia amb el solstici d'hivern.
  • Tres refranys més relacionats amb la festivitat de Santa Llúcia: 'Santa Llúcia treu les fires i les festes de la bústia'; 'Per Santa Llúcia, pluja o sardina'; 'Santa Llúcia festes i fires ens envia, però li diu la Concepció: primer vull ésser jo'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo: Romanç de santa Llúcia, d'Eduard Toldrà.
Fires i festes de Santa Llúcia al país: Sant Feliu de Pallerols, Prats de Lluçanès, Gelida...
Fira de Santa Llúcia de Barcelona: història.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua