Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Ja som deu milions

Estatus divers

Florida i Algèria

Gran vitalitat a internet


dimecres, 20 de novembre de 2013
Tot i l'adversitat mostrada pels governs aragonès, balear, valencià i espanyol, amb mesures contra l'ús i estatus del català, la nostra llengua continua avançant en conjunt cap a la normalitat lingüística. És una de les grans conclusions de 'L'informe sobre la situació de la llengua catalana (2012)', presentat la setmana passada per la Xarxa CRUSCAT de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i elaborat per encàrrec de les entitats Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua.

Malgrat aquest entorn sociopolític hostil, es diu a l'estudi, el català fa camí i fins i tot ha superat, l'any passat, la xifra rodona dels deu milions de parlants. Això vol dir que el 72,4% de la població dels territoris de parla catalana (ço és, Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, la Franja, Andorra, l'Alguer i el Carxe) en té coneixement i el sap parlar (10,1 milions); 12,8 milions entenen la llengua (91,7%), i 7,3 milions diuen que la saben escriure (52,6%). Però també es fa evident, en l'informe, que hi ha 'profunds desequilibris territorials accentuats per les ofensives polítiques i judicials' contràries a la preponderància de la llengua en l'ensenyament, l'administració i els mitjans de comunicació públics als territoris governats pel PP.

Tota aquesta animadversió, pensen les entitats al darrere de l'informe, posa de manifest l'anomalia lingüística del català, 'un cas únic a la Unió Europea', on aquesta llengua ocupa de fet una posició mitjana, no pas minoritària: en concret, se situa en el setzè lloc de les llengües de l'Europa dels vint-i-vuit en nombre de parlants, però escala fins la setena posició si s'hi sumen els qui la tenen com a segona llengua o tercera llengua, just per darrere de l'anglès, el francès, l'alemany, el castellà, el rus i l'italià.

Estatus divers


El fet que la comunitat lingüística catalana es trobi disgregada en quatre estats comporta una gran diversitat quant a l'estatut legal de la llengua. Els drets lingüístics dels parlants, doncs, varien segons l'indret geogràfic. A Andorra, per exemple, el català hi és l'única llengua oficial, mentre que els estatuts d'autonomia de Catalunya, el País Valencià i les Illes estableixen que és oficial, al costat del castellà, en tots tres territoris. A Catalunya Nord, l'Alguer (Sardenya), la Franja (Aragó) i el Carxe (una petita comarca murciana poblada per valencians des del segle XIX), els catalanoparlants tenen poc reconeixement legal o cap.

Florida i Algèria


A banda els actuals territoris dels Països Catalans, el català també s'ha parlat, històricament, en indrets allunyats a causa d'algunes emigracions compactes. És el cas de la ciutat de Saint Augustine, a la Florida nord-americana, on es van establir a la darreria del segle XVIII un grup de menorquins. La llengua s'hi devia mantenir viva fins el final del segle XIX, però ara sols en resten algunes traces culturals i el record de l'herència menorquina. D'aquesta mateixa illa, precisament, van sortir des de mitjan segle XIX molts emigrants cap a Algèria, acabada d'ocupar per França. Allà van coincidir amb molts valencians i nord-catalans més, amb qui compartien la mateixa llengua, anomenada localment patuet: va desaparèixer amb la marxa dels colons arran de la independència algeriana, a mitjan segle passat.

Gran vitalitat a internet


Un dels àmbits on més vitalitat mostra el català és el d'internet, on cal recordar que des del 2006 disposa d'un domini específic i diferenciador, el reeixit .cat (amb més de seixanta mil adreces activades). En general, la situació és bona, amb una presència a la xarxa molt superior al pes demogràfic dels ja deu milions de parlants: és un dels principals idiomes del món amb més activitat a les xarxes socials (en el cas de Twitter, és la dinovena llengua per nombre d’usuaris...) i la vuitena més utilitzada als blocs. La Wikipedia en català, la segona a activar-se després de l'anglesa, se situa en dissetena posició de la llista de gairebé tres-cents idiomes, en nombre d'articles, més de quatre-cents mil. A més, ocupa la primera posició en el rànquing de qualitat de les Wikipedies per mostra d’articles.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'oficialitat del català a Andorra, un estat independent, li permet una certa presència en l'àmbit internacional: s'ha fet servir en assemblees generals de l'ONU i també en algunes edicions del Festival d'Eurovisió.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La llengua catalana, en xifres.
Institut Ramon Llull: informació sobre el català.
Baròmetre de l'ús del català a internet.
Ethnologue: llista de llengües del món.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua