Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Supercentenaris

Cent vint-i-dos anys

Supercentenari, centenari i ultracentenari...

Joan Riudavets, l'avi del país


dimecres, 19 de juny de 2013
Els mitjans de comunicació de tot el món es van fer ressò, el 12 de juny passat, de la mort del japonès Jiroemon Kimura a causa d'una pneumònia. Kimura no era cap actor famós, ni cap polític de renom, ni tampoc un home de negocis important: era la persona més vella del món. Nascut el 19 d'abril de 1897 a Kyotango, prop de Kyoto, aquest antic treballador de correus i granger es va morir a cent setze anys i cinquanta-quatre dies.

El 1897, quan l'escriptor Bram Stoker publicava la novel·la 'Dràcula', l'empresa Bayer produïa la primera aspirina, Guglielmo Marconi patentava la ràdio i Thomas Edison registrava l'invent precursor del cinema, havia nascut Kimura, que al llarg de la seva llarga vida va tenir set fills, catorze néts, vint-i-cinc besnéts i quinze rebesnéts. En el cent quinzè aniversari (vídeo) va confessar als periodistes que mantenia la ment en forma aprenent anglès i que atribuïa la longevitat al fet de prendre molt el sol i a menjar sols el 80% del que li venia de gust.

Des de la seva mort, qui deté el títol de persona de més edat del planeta és Misao Okawa (vídeo), també japonesa, nada el 5 de març de 1898: ara mateix té cent quinze anys i mig.

Cent vint-i-dos anys


Tant Kimura com Okawa queden lluny de la persona que, de manera documentada, ha viscut més anys de tota la història. Jeanne Calment (entrevista), nascuda el 21 de febrer de 1875 a Arle (Occitània) i morta a la mateixa ciutat el 4 d'agost de 1997, va viure cent vint-i-dos anys i cent seixanta-quatre dies. A vuitanta-cinc anys, deia, encara practicava esgrima; a cent continuava anant amb bicicleta, i fins els cent deu anys no la van traslladar a una residència d'avis, arran d'un petit incendi al seu apartament mentre cuinava. Fins ara, no s'ha provat que ningú més hagi superat la seva edat.

Supercentenari, centenari i ultracentenari...


El segle XIX, el terme 'ultracentenari' s'aplicava a les persones que vivien més enllà dels cent anys. Un segle després, cap a la dècada del 1970, l'editor del Llibre Guinness dels Rècords, Norris McWhirter, va fer servir per primera vegada el terme 'supercentenari', popularitzat el 1991 per William Strauss i Neil Hower, autors del llibre 'Generations'. Actualment s'anomena 'centenària' la persona que ha superat els cent anys, i 'supercentenària' la que ha sobrepassat els cent deu anys. El seu nombre s'ha disparat les últimes dècades, tot i que els estudiosos no han descobert encara quins factors hi incideixen. Sí que hi ajuda, diuen, ésser dona, viure en un país desenvolupat i haver nascut en l'època contemporània.

Joan Riudavets, l'avi del país


A casa nostra, la persona més longeva que s'ha documentat fins ara és Joan Riudavets, que el 6 de març de 2004 es va morir a casa seva, al Migjorn Gran (Menorca), a cent catorze anys. Durant sis mesos, aquest sabater d'ofici nascut l'any que es va acabar la Torre Eiffel de París (1889) va constar al Llibre Guinness dels Rècords com l'home més gran del món. Per Riudavets, que també va ésser batlle del seu poble durant la República, dormir molt i portar una vida tranquil·la eren els secrets per viure tants anys amb una memòria que abastava tres segles de records.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Ésser dona i haver nascut contemporàniament en un país desenvolupat són tres factors estatísticament destacats de les persones supercentenàries.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Classificació de persones vives que han passat dels cent deu anys.
Vídeo: biografia de Jeanne Calment, que va viure cent vint-i-dos anys.
L'escriptor Josep Maria Espinàs va entrevistar el 1993 Joan Riudavets.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua