Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Sònar, altaveu de la música electrònica

Kraftwerk, Pet Shop Boys...

Sònar Kids

Sònar+D


dimecres, 12 de juny de 2013
L'àrea de Barcelona es torna a omplir aquests dies de música. Tres setmanes després del Primavera Sound, el gran festival de música independent del país, una gentada vinguda de tot el món torna a ocupar els carrers de la ciutat per a seguir el Sònar, la principal cita mundial de l'anomenada música electrònica i avançada. Amb vint edicions a l'esquena, el festival s'ha consolidat i engrandit any a any, fins a atraure més de vuitanta mil afeccionats i professionals de tots els estils i varietats lligats a la música produïda i interpretada per mitjà de la tecnologia i els instruments musicals electrònics.

Tot i que la música en què se centra el Sònar des del 1994 és la desenvolupada sobretot a partir del pioner grup alemany Kraftwerk ('central elèctrica', en alemany), nascut a la dècada del 1970 en paral·lel amb la popularització dels ordinadors personals i la incipient xarxa internet, l'electrònica musical clava les arrels molt més enrere: de fet, una de les dates que s'esmenten per marcar-ne l'origen és el 1860, gràcies a la tasca analítica del físic i matemàtic alemany Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (1821-1894), autor d'un instrument controlat electrònicament per a analitzar combinacions de tons: el ressonador de Helmholtz. Al començament del segle XX ja hi havia alguns artistes, sobretot al voltant del moviment futurista, que van fer servir instruments electrònics per a crear nous sons, i del 1919 és el theremin, considerat el primer sintetitzador.

Kraftwerk, Pet Shop Boys...


Justament, el mític grup Kraftwerk és un dels grans reclams del cartell del vintè Sònar, que programa una trentena de concerts cada dia repartits en quatre escenaris de la ciutat. Si el veterà grup alemany presenta el seu espectacle adaptat a la tecnologia del 3D divendres, la nit de dissabte tindrà com a actuació estel·lar la del duo anglès Pet Shop Boys, al costat de grans noms de l'electrònica actual com Skryllex, Justice, Nicolas Jaar, Diplo, Bat for Lashes i Two Door Cinema Club.

Sònar Kids


Des del naixement del festival, el 1994, el Sònar s'ha anat engrandint en programació i espais de concerts, i s'ha estès més enllà de Barcelona, amb festivals específics durant la resta de l'any en indrets com Tòquio i Osaka, al Japó, i la capital d'Islàndia, Reykjavík. També ha integrat dins seu un minifestival per al públic infantil, per acostar els nens i nenes a les últimes tendències musicals i artístiques de manera pedagògica i lúdica. El Sònar Kids, com és conegut, adapta al discurs familiar la filosofia i l'esperit del festival a partir de dos pilars, la música i la tecnologia.

Sònar+D


Un altre espai paral·lel al musical i al qual para molta atenció la direcció del festival és el Sònar+D, l'evolució de les àrees professional i de nous mitjans i concebut com un nou laboratori fruit d'una aliança amb la capitalitat mundial del mòbil de Barcelona. El festival sempre ha estat atent als canvis tecnològics aplicats a la creació musical i més disciplines, i per això des d'ara vol apostar per la mobilitat com a concepte clau de l'època actual. El Sònar+D proposarà durant els dies del festival tallers i 'hackatons', instal·lacions interactives, demostracions de productes electrònics, serveis i iniciatives emprenedores relacionades amb la creativitat, la tecnologia, la mobilitat, la innovació i el negoci.

MATERIALS

  • Sònar 2013
    Format:Web
    Informació del vintè Sònar, amb la filosofia i tota la informació d'enguany.
  • Música electrònica
    Format:Web
    Entrada a la Viquipèdia.

QUE HO SABIES?

  • La música electrònica com la que sona al Sònar inclou molts gèneres i subgèneres: breakbeat, downtempo, hardcore, house, jungle, techno, trance, etc.
  • L'electrònica i la música alternativa també són l'element central d'un altre conegut i multitudinari festival estiuenc al nostre país, el FIB de Benicàssim (Plana Alta), que enguany es fa del 18 al 21 de juliol.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El festival disposa d'una ràdio en línia, SònarRàdio, amb l'emissora ScannerFM.
TDR Música Electrònica és un bloc especialitzat en aquest estil musical, de Nil Estany.
Dossier de Frederic Sesé sobre la música electrònica.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua