Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Sant a Sant Pere de Rodes

Aplec al monestir

Sant Pere de Rodes, mirador excepcional

Camí de Sant Jaume


dimarts, 30 d'abril de 2013
L’anomenat Any Sant al monestir empordanès de Sant Pere de Rodes (o Roda), situat al terme municipal del Port de la Selva, era marcat per la coincidència de la festivitat de la Santa Creu de maig en divendres. Fins el 1697 es té constància que en aquesta imponent abadia romànica del cap de Creus, s'hi celebraven jubileus o temps d’indulgències, en què molts devots pujaven pels nombrosos camins que hi menaven. Malgrat la seva desaparició, el record d’aquest pelegrinatge va quedar gravat en la comunitat de monjos i en la població local fins a temps ben recents. Com que aquest 2013 torna a escaure’s la Santa Creu de maig en divendres, algunes institucions han pensat de celebrar-ne la coincidència.

Per a inaugurar l'Any Sant, hom ha cregut que era una bona idea rememorar un pelegrinatge al monestir. S'ha programat per al diumenge 5 de maig, en el marc d'una completa jornada popular i festiva. La més destacada és la pujada a peu al monestir des de vuit municipis de la zona (Llançà, Palau, Pau, el Port de la Selva, Roses, la Selva de Mar, la Vall de la Santa Creu i Vilajuïga), amb què es pretenen emular els antics pelegrinatges i donar a conèixer, així, una de les celebracions més importants que històricament es feien a l’antiga abadia.

Aplec al monestir


El diumenge immediatament posterior a la festa de la Santa Creu es rememorarà, doncs, la tradicional pujada al monestir. I no sols això: durant tota la jornada s'oferiran visites guiades gratuïtes per aprofundir la història del pelegrinatge a l’abadia de Sant Pere de Rodes; s'hi farà una ballada de sardanes interpretada per la cobla Rossinyolets de Castelló d’Empúries (amb un repertori musical de sis peces inspirades en el monestir i la seva muntanya), i, a l'hora de dinar, el Restaurant del Monestir oferirà un menú especial basat en arengades (que els monjos oferien als devots i penitents que arribaven a l’abadia) i panades (el pa farcit que duien al sarró els pelegrins en els seus llargs viatges).

Sant Pere de Rodes, mirador excepcional


L'església de Sant Pere de Rodes, monestir benedictí amb referències escrites que es remunten al 878, és una veritable joia de l'art romànic. El monumental cenobi, situat a la serra de Rodes, en un paratge de gran bellesa, és un mirador excel·lent de la Mediterrània. Víctima d'espoliacions i saqueigs durant els segles XVII-XIX, el monestir, que ha estat restaurat, allotja actualment el centre d'informació del Parc Natural del Cap de Creus.

Camí de Sant Jaume


La tradició que situa el sepulcre de l'apòstol Jaume a Sant Jaume de Galícia va convertir la capital gallega en el centre de pelegrinatge més important del cristianisme, després de Roma, sobretot durant els segles XI-XIII. Es va anar consolidant, així, una xarxa de rutes que hi menaven: n'hi havia que naixien a França (París) i a Occitània (Arle) i que, passat el Pirineu, enllaçaven amb el tram principal del camí a la península Ibèrica. Del nostre país, també en sortien: Sant Pere de Rodes, justament, és a l'extrem oriental del camí de Sant Jaume a Catalunya.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • En ocasió de l'Any Sant s'ha editat una reproducció de les pellofes de Sant Pere de Rodes. Les pellofes eren monedes de curs intern de l’església que servien per a pagar determinats serveis i que es podien canviar per monedes de curs legal. Sant Pere de Rodes va encunyar les seves pellofes, algunes de les quals s’han conservat i s'han reproduït per a donar-les de record als assistents de la pujada.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo del programa Odissees de TV3: El tresor de Sant Pere de Rodes.
Vídeo del programa GR Pirineus de TV3: El camí de les estrelles!
Informació de la Bíblia de Sant Pere de Rodes
El monestir, en tres dimensions.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua