Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Conclave al Vaticà: l'església elegeix papa

El sistema d'elecció

El marc: la Capella Sixtina

'Habemus Papam'


dimarts, 12 de març de 2013
Després de la sorpresa causada pel papa Benet XVI quan va anunciar a mitjan febrer que volia deixar el càrrec, tal com va fer efectiu el 28 de febrer, l'església catòlica ha engegat el mecanisme per a buscar-li un successor. L'elecció d'un nou bisbe de Roma correspon a l'anomenat col·legi cardenalici, que agrupa tots els cardenals en una reunió a porta tancada o conclave (del llatí 'cum clave'). En general, aquesta assemblea de 'prínceps de l'església' elegeix el substitut d'un papa que s'ha mort i, només en casos excepcionals com l'actual, que ha abdicat.

L'elecció d'un nou papa no sol ésser gaire predictible, per molt que els mitjans de comunicació publiquin llistes dels candidats amb més possibilitats: i és que, com diuen els italians, 'qui entra papa al conclave en surt cardenal'. Hem de pensar que als conclaves hi ha representades tendències teològiques i espirituals que poden ésser molt diferents, això sense comptar que hi participen cardenals de tots els continents, amb sensibilitats culturals ben distintes. D'una altra banda, durant el conclave els cardenals estan completament aïllats i presten jurament de guardar-ne a perpetuïtat el secret: ni poden parlar amb ningú de fora, ni mantenir correspondència telefònica o epistolar, ni esbrinar què diuen els mitjans de comunicació.

El sistema d'elecció


El primer pas és la convocatòria al Vaticà del conclave, amb com a màxim cent vint cardenals de tot el món que no hagin fet encara vuitanta anys: hi ha arquebisbes de grans ciutats i caps de dependències del Vaticà, i un d'ells serà elegit papa. Cal dir que, oficialment, qualsevol home batejat i que viscui d'acord amb les regles catòliques pot arribar a ser pòntifex, tot i que des del 1378 tots els nous papes han sorgit del col·legi cardenalici. Ara, el procés electoral pot requerir unes quantes votacions, perquè es necessiten dos terços dels vots, que són individuals i secrets. De fet, perquè un papa pogués sortir per majoria simple abans s'haurien d'haver fet trenta votacions sense que ningú obtingués els dos terços necessaris. El procés pot durar dies, i històricament havia arribat a durar setmanes, mesos i anys.

El marc: la Capella Sixtina


Com ja deveu saber, la volta de la Capella Sixtina fou decorada pel gran artista renaixentista Miquel Àngel, que va pintar també el fresc de la paret de l'altar, el famós 'Judici final'. Doncs bé, és en el marc incomparable de la Capella Sixtina que es fan les votacions per a elegir el nou papa. Els cardenals s'hi dirigeixen en processó tot cantant el 'Veni Creator', un himne que invoca l'assistència de l'Esperit Sant. Arribats a la capella, els cardenals dipositen, un per un, el vot a l'urna, aixecant visiblement la mà on porten la papereta.

'Habemus Papam'


Després de la votació es fa l'escrutini. Si ningú no ha obtingut els vots necessaris, les paperetes es cremen amb un producte químic que fa un fum negre, l'anomenada 'fumata nera', visible des de la plaça de Sant Pere del Vaticà. Contràriament, quan ja hi ha papa electe, i aquest ha acceptat el càrrec, el fum ja no és negre, sinó blanc. Quan el papa elegit s'ha triat el nom que vol portar (alguns homenatgen un sant o un altre papa admirat; uns altres honoren el predecessor immediat...), un dels cardenals surt al balcó de la basílica de Sant Pere i fa aquesta proclama en llatí: 'Annuntio vobis gaudium magnum, Habemus Papam' ('Us anuncio una gran joia, ja tenim papa'). Tot seguit, fa aparició el nou pòntifex i dóna la benedicció 'urbi et orbi' (a la ciutat de Roma, de la qual és bisbe, i a tot el món, com a cap de l'església catòlica).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els cardenals són bisbes elegits pels papes perquè els assisteixin i assessorin. Actualment en són dos-cents nou, tot i que sols els que tenen menys de vuitanta anys poden participar en la votació del papa: els anomenats cardenals electors són, en aquest cas, cent disset, entre els quals hi ha l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.
  • Els cardenals electors, durant el conclave, s'estan a la Casa de Santa Marta, una nova residència propera a la Capella Sixtina perquè no surtin del Vaticà fins a l'elecció del nou papa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tot d'infografies sobre el procés de relleu papal.
Tots els papes, inclosos els valencians Calixt III (1455-1458) i Alexandre VI (1492-1503).
El portal lingüístic ésAdir ha preparat un vocabulari de la successió papal.
BBC country profile: el Vaticà.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua