Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dalí sedueix París

El gran surrealista

El gran provocador

Espais dalinians


dimecres, 12 de desembre de 2012
Trenta-tres anys després de la gran retrospectiva de l'artista Salvador Dalí (Figueres, 11 de maig de 1904 - 23 de gener de 1989), que va atraure al Centre Georges Pompidou de París 840.600 visitants (un rècord d'assistència fins ara mai superat després), el 21 de novembre es va inaugurar una nova exposició sobre el pintor català. 'Dalí', comissariada per Montse Aguer, directora del Centre d'Estudis Dalinians de la Fundació Gala-Salvador Dalí, consta de dues-centes peces de totes les èpoques (pintures, escultures, dibuixos, fotos, curt-metratges...) per a plasmar el seu univers.

S'hi demostra que l'artista de llarg mostatxo no era pas un pintor i escultor genial, com li agradava de definir-se, sinó un tastaolletes amb talent interessat també pel cinema, el teatre i la ciència. Entre les cent vint pintures exposades, hi ha nombroses obres capitals del surrealisme com 'El Gran Masturbador' (1929), on hi ha les angoixes sexuals de l'artista, i 'La persistència de la memòria' (1931), amb les seves ulleres toves inspirades en un formatge camembert que es va menjar Dalí.

L'exposició era molt esperada a París, com ho proven els actes i les exposicions complementàries al marge del Pompidou. Així, per exemple, amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull París acollirà el 23 i 24 de gener de 2013 un col·loqui internacional amb onze ponents que parlaran d'aspectes concrets de l'obra i la personalitat de Salvador Dalí.

El gran surrealista


El surrealisme es va iniciar a París al final de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Aquest moviment artístic i literari rebutjava les convencions socials i es basava en el món dels somnis i l'inconscient humà. De fet, va ésser molt influït per Sigmund Freud i les seves teories de la psicoanàlisi. El surrealisme va impregnar l'obra de Dalí, que hi va entrar en contacte la dècada del 1920. Algunes de les seves primeres pintures més famoses mostren el resultat de la influència d'aquest corrent artístic: 'El gran masturbador' (1929), 'La persistència de la memòria' (1931) i 'L'enigma de Guillem Tell' (1933).

El gran provocador


Amb l'extinció de la revolució surrealista, Dalí va passar al mètode paranoicocrític, una creació menys ideal i més encarada a la provocació i que l'empeny cap al mite i la història de l'art. Dalí recupera i reinterpreta els grans genis de la renaixença i el barroc, i la recerca de noves arrels l'empeny a interessar-se durant les dècades de 1960 i 1970 per la ciència, la mística, la física, l'òptica i les noves tecnologies.

Espais dalinians


La vida i l'obra de Salvador Dalí es vinculen estretament a tres indrets de l'Empordà: Figueres, Púbol i Portlligat. Figueres és el lloc on va néixer i va morir, i on es va aixecar el Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974. La situació privilegiada de Portlligat, al terme municipal de Cadaqués, va ser la seva font d'inspiració. Hi va construir casa seva, gràcies als diners obtinguts amb la venda de 'La vellesa de Guillem Tell'. Finalment, Púbol és el castell que va donar com a regal a la seva estimada Gala, que el va acceptar amb la condició que Dalí només hi podia entrar si l'hi convidava expressament.

MATERIALS

  • Fundació Gala-Salvador Dalí
    Format:Web
    Web de la fundació que gestiona, protegeix i fomenta el llegat artístic i cultural de Salvador Dalí. Informa, amb tots els detalls, del Teatre-Museu Dalí de Figueres, la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat (Cadaqués).
  • Dalí, escriptor
    Format:Web
    Pàgina sobre Salvador Dalí a l'espai literari Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  • El surrealisme
    Format:Web
    Espai de l'Edu365 centrat en el surrealisme, moviment artístic i literari d'avantguarda que va influir decisivament l'obra 'daliniana'.

QUE HO SABIES?

  • L'any 1929 el poeta surrealista Paul Éluard i la seva dona Helena Ivanovna, coneguda com a Gala, van visitar Dalí a Portlligat. Dalí i Gala es van enamorar i des de llavors es va convertir en assessora del pintor, model, musa i companya inseparable.
  • Dalí es va convertir, el 1936, en el primer ciutadà català a aparèixer a la portada de la prestigiosa revista Time.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

A la Florida (EUA) hi ha des del 1982 un Museu Dalí. Al gener va estrenar un nou i espectacular edifici a Saint Petersburg.
Salvador Dalí: aparicions televisives.
Salvador Dalí: enregistraments sonors.
El Centre Nacional d'Art i Cultura Georges Pompidou de París es va inaugurar el 31 de gener de 1977.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua