Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rio+20: economia, pobresa i medi

'Índex verd' de l'ONU

Col·lapse de la Terra

Cimera crítica i alternativa


dimarts, 19 de juny de 2012
Així com la població mundial no para d'augmentar, també ho fa el consum de recursos naturals. I en un planeta limitat, això representa un problema majúscul de present i futur. Per això el concepte de desenvolupament sostenible, que preconitza un model de creixement més gradual i racional, és a l'agenda de les prioritats de les Nacions Unides (ONU), des de fa temps. El 1972, per exemple, ja hi va dedicar una conferència mundial a Estocolm (Suècia); el 1992 va organitzar l'anomenada Cimera de la Terra a Rio de Janeiro (Brasil), i fa deu anys, Johannesburg (Sud-àfrica) en va acollir encara una altra. Quatre dècades després de la primera, i dues després de la de Rio, la mateixa ciutat brasilera celebra aquesta setmana la quarta Conferència Mundial de l'ONU sobre el Desenvolupament Sostenible.

L'ONU veu unes quantes raons per a convocar-la: ja hi ha més de set mil milions d'habitants al planeta (al 2050 se'n preveuen nou mil milions); un individu de cada cinc sobreviu amb 1,25 dòlars diaris i quasi mil milions de persones pateixen fam; les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (que acceleren l'escalfament del planeta) continuen augmentant, i més d'un terç de totes les espècies animals conegudes podrien desaparèixer si no es capgira aquesta tendència. Per mitjà de la reunió Rio+20, l'ONU vol redirigir l'economia mundial cap a una via més sostenible i afavorir un model de desenvolupament que englobi la lluita contra la pobresa i el respecte pel medi. Com en totes les cimeres internacionals, no serà gens fàcil trobar un espai d'unió entre les posicions, sovint divergents, de governs, multinacionals, institucions internacionals, grups de pressió i ONG.

'Índex verd' de l'ONU


Generalment, la riquesa dels estats s'avalua segons el seu producte interior brut (PIB), basat en les dades de producció econòmica d'un país. Encara hi ha un altre índex, el de desenvolupament humà (IDH), calculat a partir de l'esperança i el nivell de vida, a més del nivell d'educació. En ocasió de la reunió de Rio, l'ONU ha presentat un nou índex per mesurar no solament la riquesa econòmica dels països, sinó també el seu capital natural. Amb l'Inclusive Wealth Index (IWI) es demostra, així, que els grans països emergents i els EUA són els estats que han causat més danys a la natura els últims vint anys. El nou índex analitza vint països, que representen el 56% de la població mundial i el 72% del PIB, entre 1990 i 2008.

Col·lapse de la Terra


Una mica abans de Rio+20, la revista científica Nature va publicar un article, signat per una vintena de científics, que avisa que, si no canvien els patrons de creixement i de consum actuals, en una vintena d'anys la Terra pot arribar a una situació de col·lapse irreversible. Un dels autors, el català Jordi Bascompte, és professor d'investigació del CSIC a l'estació biològica de Doñana i assessor de la revista Science, i detalla en aquesta entrevista per què som gairebé al caire de l'abisme.

Cimera crítica i alternativa


Com ja sol ser habitual en totes les grans cimeres internacionals, en paral·lel es fa una conferència alternativa organitzada per la societat civil. En aquest cas, la Cimera dels Pobles per la Justícia Social i Ambiental és crítica amb una possible 'economia verda o sostenible' com la que vol impulsar l'ONU perquè representa, al capdavall, defensar noves maneres de contaminar i destruir medis. Per les entitats convocats, vint anys després de la Cimera de la Terra de Rio (on es va establir una agenda mundial per posar en marxa accions destinades a protegir el planeta i contribuir que tots els éssers humans gaudeixin d'una vida digna), tant la Terra com la humanitat continuen en una situació de crisi que requereix solucions més dràstiques.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'ONU ha organitzat quatre conferències internacionals sobre el desenvolupament sostenible: el 1972 a Estocolm (Suècia); el 1992 a Rio de Janeiro (Brasil); el 2002 a Johannesburg (Sud-àfrica), i la d'aquesta setmana una altra vegada a Rio.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Webcast de l'ONU des d'on seguir la reunió de Rio.
Article anterior: Decreixement, menys és més.
Article anterior: El Brasil, país emergent.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua