Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cap a la xarxa infinita

Llançament oficial

Els 'famosos' d'internet

1,3 zettabytes d'informació


dijous, 7 de juny de 2012
El 6 de juny de 2012 ha passat al calendari d'efemèrides de la història de la xarxa. El motiu? El llançament oficial de la versió 6 del protocol d'internet, més conegut amb la sigla anglesa IPv6. Internet, tal com el coneixem, existeix gràcies a un sistema que assigna a cada dispositiu connectat (ordinadors, pissarretes, telèfons intel·ligents...) una adreça numèrica o nombre IP perquè es puguin reconèixer i comunicar entre si. Cada aparell amb accés a la xarxa, doncs, necessita una d'aquestes adreces per connectar-se i garantir que les dades sol·licitades arribin a la destinació adequada. Quan els nord-americans Vinton Cerf i Robert Kahn van idear aquest protocol de comunicació d'internet, al començament de la dècada de 1970, no s’imaginaven ni remotament que s'arribaria a un dia en què el nombre d'adreces IP disponibles, quatre mil milions, s'exhauriria.

I això és el que ha passat. L'augment exponencial d'usuaris, l'esclat de la internet comercial i l'explosió d'aparells connectats a la xarxa més enllà dels ordinadors s'han menjat ràpidament la milionària quota: el 3 de febrer de 2011, de fet, es va considerar oficialment exhaurit el nombre d'adreces disponibles en la versió vigent del protocol de Cerf i Kahn, la 4. Calia, doncs, actualitzar i ampliar el protocol d'internet, una tasca de la qual s'ha encarregat els últims anys la Internet Engineering Task Force (IETF). Amb la nova versió, anomenada IPv6, s'ha assegurat de no fer curt en el nombre d'adreces, que s'ha expandit fins a 340 sixtilions (340 i 36 zeros més). Això permetrà avançar en la 'internet de les coses', amb aparells de tota mena (ordinadors, pissarretes i mòbils, però també neveres i llums, per exemple) connectats a la xarxa.

Llançament oficial


La primera prova de foc del nou protocol es va fer el 8 de juny de 2011, quan la Internet Society va organitzar un Dia Mundial de l'IPv6 perquè grans empreses d'internet el fessin anar durant vint-i-quatre hores. Un any després, la mateixa organització va decidir que aquest 6 de juny se'n fes el llançament oficial, i centenars de grans companyies d'internet (Facebook, Google, Microsoft, Yahoo!), fabricants i operadores i proveïdors d'accés de tot el món han adoptat conjuntament i definitiva el nou protocol. L'IPv6, diuen, fa que la comunicació entre aparells de la xarxa sigui més eficaç, segura, estable i flexible. Ara, el llançament oficial no significa pas la desaparició de la versió anterior del protocol, sinó el principi d'una coexistència durant uns quants anys.

Els 'famosos' d'internet


Al darrere del protocol IP hi ha Vinton Cerf (doctor honoris causa de la Universitat Rovira i Virgili el 2000) i Robert Kahn, repetidament qualificats de 'pares d'internet' gràcies a la seva contribució en el naixement de la xarxa. Tots dos, és clar, apareixen a la llista de les persones que més han contribuït a desenvolupar-la, elaborada recentment per l'organització no lucrativa Internet Society. L'Internet Hall of Fame, el nom de la iniciativa, vol reconèixer anualment l'esforç de personalitats clau de tot el món en el desenvolupament de la xarxa, dividides en tres categories: la dels pioners, la dels innovadors i la dels que han participat, d'una manera o una altra, a fer esclatar mundialment les xarxes.

1,3 zettabytes d'informació


El creixement exponencial d'internet no sols es dóna en el nombre d'adreces IP. També augmenta a passos de gegant el volum d'informació que circula per la xarxa. L'empresa nord-americana Cisco ha presentat recentment un informe que preveu que al 2016 el trànsit mundial a internet arribarà a 1,3 zettabytes. Un zettabyte (ZB, 10 elevat a 21) és una unitat d'emmagatzemament d'informació equivalent a 1.000.000.000.000.000.000.000 de bytes. Per fer-nos una idea de la magnitud de la xifra d'1,3 zettabytes cal pensar que representaria que cada tres minuts circulés per la xarxa la quantitat de vídeo equivalent a tots els films que s'han fet mai. Cisco explica el creixement per la proliferació d'aparells mòbils, que passarà dels 10.300 milions actuals a 18.900 milions d'aquí a quatre anys.

MATERIALS

  • World IPv6 Launch
    Format:Web
    Web oficial del llançament de l'IPv6, el 6 de juny.
  • Internet Society
    Format:Web
    Organització no lucrativa centrada des de fa dues dècades al desenvolupament mundial d'internet.
  • IPv6
    Format:Web
    Vídeo explicatiu en anglès del canvi del protocol de comunicació d'internet.

QUE HO SABIES?

  • Unitats colossals: la nova IPv6 permetrà multiplicar el nombre d'adreces IP a internet dels quatre mil milions actuals a 340 sixtilions (340 i 36 zeros més); el 2016, el trànsit de dades a la xarxa arribarà a 1,3 zettabytes d'informació (13 elevat a 21).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Comproveu ací si el vostre navegador està preparat per a l'IPv6.
Internet Society: recull de webs que expliquen la història d'internet.
Termcat: terminologia i fraseologia dels productes informàtics.
La Generalitat ha participat en el llançament mundial del protocol IPv6.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua