Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pirates al parlament

Fora d'Alemanya

Reconeixement dels pirates catalans

L'ideari


dimarts, 15 de maig de 2012
Les eleccions d'aquest diumenge a Renània-Westfàlia Nord, l'estat més poblat d'Alemanya, han confirmat el mal moment polític pel qual passa la presidenta Angela Merkel, que ha vist com el seu partit, la CDU, amb el 26% dels vots, era clarament derrotat pels socialdemòcrates de l'SPD, amb el 38%. Els Verds, amb el 12%, i els liberals, amb el 8%, són tercer i quart, a poca distància del Partit Pirata, que ha estat la gran sorpresa de la nit electoral: 8% de vots i vint escons. És, fins avui, el millor resultat del Partit Pirata, que ja té diputats en quatre parlaments regionals alemanys.

Feia poc més de mig any que havia entrat per primera vegada en un parlament regional, el de Berlín, gràcies al 8,9% dels vots (quinze escons). Des de 2006, quan va néixer el partit, no havien aconseguit mai de superar la barrera electoral del 5%. Però després de Berlín, els pirates han anat entrant a tots els parlaments on s'han presentat: al Sarre el març d'enguany, amb quatre escons; el mes passat a Schleswig-Holstein, amb el 8% dels vots, i diumenge a Renània-Westfàlia Nord, amb vint diputats, només dos menys que els liberals i vuit menys que els Verds.

Fora d'Alemanya


El Partit Pirata suec, el primer que es va fundar al 2006, té dos europarlamentaris, però cap diputat al Parlament de Suècia. A Hongria, en canvi, una coalició en què hi ha el Partit Pirata acaba d' entrar al parlament. I a Tunísia, un membre del Partit Pirata va ser ministre del primer govern de transició, encara que va dimitir al cap de poc temps. A més, a Suïssa, el Tirol i la República Txeca els pirates tenen representants en algunes municipalitats: no arriben, amb tot, als quasi dos-cents regidors que ja tenen a Alemanya.

Reconeixement dels pirates catalans


També n'hi tenen al nostre país: Pirates de Catalunya va obtenir dos regidors en les últimes eleccions municipals, l'un a Santa Coloma de Gramenet i l'altre a Sant Fruitós de Bages. En l'assemblea anual de la Internacional de Partits Pirates (IPP), que es va fer a mitjan abril a Praga (Txèquia), es va admetre com a membre de ple dret Pirates de Catalunya, fundats l'octubre del 2010 per presentar-se a les eleccions al Parlament, on van obtenir 6.451 vots. Posteriorment s'ha presentat a les municipals (amb els dos regidors esmentats) i a les espanyoles del 2011, on va sumar 22.000 vots.

L'ideari


El gener de 2006 es va constituir públicament el Partit Pirata suec, la primera formació d'aquestes característiques al món. Nascut a la xarxa i desenvolupat des de la xarxa i amb la xarxa, aspirava aleshores a fer debatre al parlament qüestions com la legalització de l'intercanvi de fitxers a internet sense finalitats lucratives, la fi del model de drets d'autor actual i les patents informàtiques, l'ús del programari lliure a l'administració, la protecció del dret de l'anonimat a internet, la supressió dels cànons digitals per copiar continguts, l'accés universal a internet... Des d'aleshores els pirates han eixamplat l'abast geogràfic i també l'ideari, amb la defensa dels drets civils, la participació ciutadana i la transparència en la política.

MATERIALS

  • Pirates de Catalunya
    Format:Web
    El Partit Pirata català va néixer el 2010 i ara mateix disposa de dos regidors.
  • Partit Pirata alemany
    Format:Web
    De totes les formacions pirates, l'alemanya és la que més èxit electoral obté ara mateix.
  • Partit Pirata suec
    Format:Web
    Va ser el primer a crear-se, l'1 de gener de 2006.

QUE HO SABIES?

  • El primer Partit Pirata, el de Suècia, va néixer vinculat a The Pirate Bay, el cercador de descàrregues de fitxers en format BitTorrent més important de la xarxa.
  • El nom del partit juga amb uns quants significats del terme 'pirata': d'una banda, rememora els pirates d'èpoques passades per contraposar-se, com una alternativa, a la resta de formacions polítiques, i, d'una altra, fa referència directa a les lleis antipirateria en la informàtica, que consideren que vulneren molts drets digitals.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La Internacional de Partits Pirata aplega una cinquantena de formacions a tot el món.
Entrevista amb Kenneth Peiruza, portaveu de Pirates de Catalunya.
Pirates de Catalunya: l'ideari.
Diari de l'Escola sobre els altres pirates.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua