Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Eleccions 2011

El Congrés...

...i el Senat

Llistes obertes, llistes closes


dijous, 17 de novembre de 2011
El 20 de novembre hi ha eleccions a les corts espanyoles, formades pel Congrés dels Diputats i el Senat. De les eleccions al Congrés dels Diputats, n'eixirà el govern dels quatre anys vinents. Tots els sondatges publicats coincideixen a atorgar una victòria clara al Partit Popular (PP), que pot aconseguir una important diferència de vots respecte del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). Els populars, doncs, obtindran, segons els sondatges, la majoria absoluta, i agafaran el relleu als socialistes al capdavant del govern espanyol.

Hi ha, naturalment, força més partits que concorren a les eleccions i que malden perquè no s'imposi el bipartidisme, és a dir, la concentració del vot en aquests dos partits. En aquesta línia, formacions catalanes com Convergència i Unió (CiU), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya (ICV) aspiren a mantenir o augmentar la presència a les corts espanyoles, on també es preveuen representants de formacions basques, canàries i gallegues. És ben possible, fins i tot, que hi entri per primera vegada la coalició valenciana Compromís-Equo.

El Congrés...


El 20 de novembre seran elegits els tres-cents cinquanta diputats que integraran el Congrés dels Diputats. Entre més coses, aquesta cambra vota la investidura del president, d'acord amb les urnes, té la potestat de fer lleis, controla l'acció de govern i aprova el pressupost, que detalla la previsió anual de despeses i ingressos públics.

...i el Senat


Segons la constitució espanyola, el Senat és una cambra de representació territorial, encara que no té pas el pes polític de les cambres senatorials de països de llarga tradició federal, com Alemanya i els Estats Units. Per això hi ha partits que demanen de fa temps de reformar-lo per fer-ne una vera cambra de representació de les nacions sense estat. Una dada ben il·lustrativa: les circumscripcions electorals del senat són les províncies, unitats administratives instituïdes el segle XIX, arbitràriament i amb voluntat centralista.

Llistes obertes, llistes closes


L'elecció del Senat es fa per llistes obertes, ço que no passa al Congrés, en què els partits concorren amb llistes closes. Això vol dir que els electors elegeixen senadors concrets, no pas el partit que els presenta. En general, les llistes obertes es consideren més democràtiques, perquè poden reduir la distància que massa sovint separa els interessos dels partits polítics dels de la gent.

MATERIALS

  • Eleccions 2011
    Format:Web
    Web del Ministeri d'Interior espanyol.
  • Eleccions 2011
    Format:Web
    Web del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya sobre els processos electorals.

QUE HO SABIES?

  • A les eleccions d'enguany s'han proclamat 593 candidatures al Congrés i 597 al Senat, pràcticament la meitat de les que es van proclamar ara fa tres anys. També ha caigut a la meitat el nombre de paperetes impreses: de 1.000.000.000 a 500.000.000.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Glossari electoral al portal del Departament de Governació català.
Informació sobre els processos electorals espanyols, en aquesta web del Ministeri d'Interior.
La llei d'Hondt (vídeo) que s'aplica per al repartiment d'escons.
Vídeo de TV3 amb el debat electoral dels cinc candidats catalans.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua