Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Set mil milions al món

Nenes i nens

La pobresa

Les migracions humanes


dimarts, 8 de novembre de 2011
Un acte al més alt nivell de les Nacions Unides va marcar simbòlicament, el 31 d'octubre, el dia que es va arribar als set mil milions d'habitants al planeta. El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va anunciar la fita i va fer una crida a l'acció dels dirigents mundials per a encarar els desafiaments que presenta el creixement poblacional. Segons el Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA), un món amb set mil milions d'habitants té implicacions en la sostenibilitat, l'urbanisme, l'accés als serveis de salut i el progrés dels joves.

La commemoració és tan sols una decisió política i simbòlica, per aproximació estatística, atès que cal tenir en compte que hi ha països superpoblats on és impossible comptar el nombre de pobres (l'Índia, Congo, Nigèria...), no censats.

Nenes i nens


Quan la població mundial supera els set mil milions, alguns experts consideren que el desequilibri de sexes afavoreix la masculinització alarmant de països com l'Índia i la Xina, a causa dels avortaments selectius. D'aquí a cinquanta anys, calculen aquests experts, la manca de dones tindrà un impacte en la societat semblant al de l'escalfament climàtic. Les xifres així ho insinuen: neixen entre 104 i 106 nens respecte a 100 nenes, una desproporció que només s'explica per factors anormals. A l'Índia i al Vietnam, la xifra és de 112 nens per 100 nenes, i a la Xina, la proporció és de 120 per 100 (i en algunes regions, de 130 per 100).

La pobresa


Tres mil milions d'habitants, dels set mil que hi ha, viuen amb menys d'1,76 euros diaris, i nou-cents vint-i-cinc milions sobreviuen amb menys d'un euro el dia. Són els pobres extrems. La fam és, segons la Unicef, la primera causa de mortalitat infantil. En concret, Global Issues calcula que 22.000 infants es moren cada dia, un cada quatre segons, per la manca d'aliments o la mala alimentació.

Les migracions humanes


Hom calcula que un 3,15% de la població mundial, uns dos-cents setze milions d'individus, no residien el 2010 al país d'origen. El còmput inclou els que es poden considerar refugiats i els que cerquen asil. Per fer-nos una idea clara d'aquesta xifra global Carlo Zapponi ha dissenyat una excel·lent pàgina interactiva, People Movin, en què es plasmen tots aquests moviments poblacionals.

MATERIALS

  • 7 Billion and Me
    Format:Web
    L'ONU ha posat en marxa una web interactiva per saber, a partir de les dades que demana als usuaris, com els afecta el creixement poblacional.
  • 7 Billion Actions
    Format:Web
    Campanya per a recollir relats i experiències dels ciutadans i millorar la societat i el món.
  • 7 Billion
    Format:Web
    National Geographic té oberta una pàgina sobre l'efemèride.
  • Worldometers
    Format:Web
    Pàgina especialitzada en estatístiques mundials, amb un recompte virtual en temps real de les principals dades poblacionals del món.

QUE HO SABIES?

  • Per a commemorar l'arribada als set mil milions d'humans s'ha creat un himne especial, 'United', interpretat per més de cinquanta músics de tretze països.
  • Els cinc estats més poblats del món són, per aquest ordre, la Xina, l'Índia, els Estats Units, Indonèsia i el Brasil. Els dos primers ultrapassen els mil milions d'habitants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La BBC ens permet saber quin número d'individu ens correspon dins la humanitat.
Recurs per a ajudar a fer-nos una idea de la magnitud de la xifra amb perspectiva.
Vídeo de National Geographic amb totes les dades relacionades sobre l'increment de població.
The Guardian permet saber quanta gent hi havia al planeta el dia del nostre naixement.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua